lördag 18 augusti 2012

Rapport från Ratos

Ratos är ett gammalt innehav som såldes för något år sedan och bolaget har under sin nya ledning nu släppt sin rapport för Q2. Resultatet sjönk till en förlust, lämnade Arne Karlsson och Olof Stenhammar en sjunkande skuta efter sig till Susanna Campbell?

Om man tittar igenom rapporten är det inte alltför trevlig läsning:
  • En (blygsam) förlust för halvåret, 9 öre per aktie
  • "Svag utveckling i innehaven", framförallt DIAB och Arcus-gruppen har gått från vinster till kraftiga förluster, men även Inwido och Jötul har varit svaga (Inwido har sålt en verksamhetsgren med förlust)
  • Nedskrivning av värdet i AH Industries med 275 miljoner, kvarvarande värde är 352 miljoner kronor, en mycket kraftig nedskrivning alltså
  • Försäljningen av Anticimex blir klar i Q3 och där når man ett bra resultat, IRR på 24 procent
Eget kapital per aktie i Ratos är nu nere i 37 kronor (blir ca 40 kronor efter Anticimex är klart), det låg på 49 kronor när jag sålde. Jag ser eget kapital (i detta fall inklusive goodwill, mycket viktigt) som en intressant värdemätare för Ratos eftersom det ganska väl speglar vad man investerat i sina innehav.

Värdet av Ratos kan alltså ganska enkelt beskrivas som eget kapital plus det icke bokförda värde man lyckats bygga i de befintliga innehaven sedan de förvärvades. Om man själv har ett avkastningsmål på 10 procent årligen och Ratos infriar sitt mål på 20 procent IRR så är värdet av bolaget alltså minst dubbla egna kapitalet. Personligen tvivlar jag dock på att Ratos når 20 procent IRR med dagens portfölj. 

Min bild av bolaget är alltså ganska enkel, jag ser tre värderingsintervall:
  1. Värdering under eget kapital: fyndläge, Ratos kommer kanske inte att nå 20 procent IRR men jag tror fortfarande att bolaget har en bra kompetens och en vettig avkastning finns helt klart inom räckhåll. Dessutom får man hittills genererade värden gratis.
  2. Värdering mellan 1-2,5 ggr eget kapital: gråzon, svårt att säga om värderingen är bra eller dålig. I detta intervall kommer värderingen säkert att ligga som oftast, nedre änden kan vara attraktiv men är inte glasklart fynd
  3. Värdering över 2,5 ggr eget kapital: dyrt, då har man betalt för väldigt mycket av de värden Ratos förväntas bygga framöver.
Omsätter man detta till kronor får man alltså att bolaget är ett fynd kring 40 kronor och neråt, samt dyrt på 100 kronor eller uppåt.

6 kommentarer:

  1. Är inte detta ganska vanligt vid VD-byten, dvs den gamle presenterar bra resultat och den nye vill börja om ifrån "början" genom att pressa ned resultatet. Man undrar hur mycket som är bokföring och hur mycket som är "riktigt".

    /Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ungefär samma sak i Swedbank, där Michael Wolf reserverade som om det var det det bästa han visste när han tillträdde - för att några år senare få rejäl medvind av återföringarna.

      Men jag tror inte riktigt att det är samma sak i Ratos, jag tror helt enkelt inte att portföljen är lika het nu som för några år sedan.

      Radera
  2. Ja du, inte lätt med Ratos. Ska man anta att magin är borta och hålla sig borta? Eller ska man handla aggressivt runt 40, 50, 60 kr och hålla tummarna för att det vänder till forna höjder en bit över 120 kr?

    Vilket fall som helst ska det bli mycket spännande att följa detta företag.

    Mvh.

    SvaraRadera
  3. Nu har de dessutom sålt Lindab.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med mycket liten resultatpåverkan, mindre än en 50-öring per aktie om jag räknat rätt...

      Radera
  4. jag ligger tungt här och hoppas verkligen att det inte ska braka iväg. Visst slirar en del av bolagen i den sviktande världsekonomin men samtidigt, vad är egentligen i grunden förändrat? Jag tror att Ratos kommer tillbaka o kommer att fortsätta göra goda affärer framöver även om det kanske tar sin tid. Din beräkning är rimlig Luppen, det är nog viktigt att se rim o reson i kursnivåerna, precis som när det gäller alla andra aktier.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.