torsdag 10 november 2011

Rapport från Sampo

Det har varit en hektisk tid på jobbet och bloggen har blivit lidande, men nu tänkte jag ta en titt på Sampos kvartalsrapport som kom för en vecka sedan.

Sampos är ett försäkringsbolag och försäkringsbolag har flera frihetsgrader i sin redovisning, där den otäckaste för ägarna är reservationen för framtida förluster. Bolagen kan underskatta reservationerna under ganska lång tid innan verkligheten kommer ikapp. När den typen av problem dyker upp ska alla ägare fråga sig om ledningen är hederlig och värd att finansiera.

En annan, men lägre risk, är värderingen av tillgångar där det inte finns en tydlig marknadsvärdering. Den senare risken, om den inträffar, pekar inte på samma sätt på oegentligheter och är mer att jämföra med fastighetsbolagens värdering.

Sampo vinstvarnade och levererade sedan en rapport ganska mitt på denna vinstprognos. Vinstvarningen gäller den andra typen av risk, bolaget har skrivit ner tillgångsvärden för 1,7 miljarder kronor. Detta innebär att årets intjäning per aktie före marknadsvärdering av tillgångar kommer att ligga strax under 2 euro, vilket är min bedömda normala intjäningsförmåga.

Andra noteringar från rapporten:
 • Combined ratio, dvs. kostnader per premieintäkt har sjunkit till 92,6 procent, vilket är mycket starkt, man får alltså ränta för att innehålla kundernas pengar över tid
 • Investeringsresultaten under kvartalet har varit mycket svaga, främst avseende aktieportföljerna. Sampo agerar relativt långsiktigt i sin aktieportfölj så att Q3 var svagt överraskar förmodligen inte någon
 • Bolaget har en försvagad men fortfarande stark solvens, 139 %  av sina åtaganden
 • Även Nordeas omstruktureringskostnader drabbade största ägaren Sampo under kvartalet
Jag väljer att tro på ledningens förklaring att detta är problem av engångskaraktär, men självklart var detta inget starkt kvartal. Att bolaget, med sina stora noterade tillgångar, drabbas av sjunkande tillgångsvärden under ett kvartal som Q3 är inte oväntat, men samtidiga nedskrivningar och omstruktureringskostnader inträffar samtidigt hoppas jag verkligen är en ovanlighet.

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Gjensidige ligger på en imponerande combined ration på 90,6 YTD. Långsiktigt mål på 90-93.
  Har du några synpunkter på för/nackdelar med Gjensidige resp Sampo?

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Nej, jag har aldrig tittat på Gjensidige, borde nog göra det...

  SvaraRadera
 3. Gjensidiges norska del tycker jag är intressant, men själv sätter jag ett litet frågetecken till hur de fungerar utomlands. T.ex. har de inte så bra resultat i svenskt kvalitetsindex, och namnet funkar inte klockrent. Sampo känns säkrare och If börjar göra sig kända för bra skadereglering.

  Har själv sydafrikanska Discovery Holdings i portföljen, appropå försäkringsbolag. Ska försöka beskriva dem på min blogg i framtiden.

  Tack för en bra blogg förresten!

  SvaraRadera
 4. Hej Luppen!

  Några reflektioner över DI:s "Miljardregn över
  Handelsbankens anställda" http://di.se/Default.aspx?sr=23&tr=296050&rlt=0&pid=251260__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fdi.se%2FNyheter%2F%3FCollapseTopMenu%3Dtrue%26refresh%3D1 ?

  /MT

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.