torsdag 20 mars 2014

Utdelning Johnson & Johnson

Jag avbryter läsandet av SHBs årsredovisning kort för en utdelningsuppdatering. Johnson & Johnson kom med sin kvartalsutdelning idag (bokförd igår på Avanza, men jag såg inte pengarna förrän idag). JNJ delade ut 66 cent per aktie vilket växlades till 4,19 kronor.

Årets utdelningar hittills sammanfattas i tabellen nedan. Alla belopp i svenska kronor före skatt.

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
14-03-19Johnson & Johnson954,19398
14-01-08Wal-Mart1203,07369
Summa767

De närmaste veckorna bjuder på ett antal utdelningar från innehaven, de stora är Handelsbanken och Swedbank, men även Castellum och Maersk är på gång. Månadens inköp skjuts troligen upp till dess att alla pengarna är inne, det finns ju en liten skattefördel i ISK med att skjuta till pengarna efter kvartalsskiftet.

19 kommentarer:

  1. Hej,
    Tack för en intressant blogg. Jag har på senare tid fått upp ögonen för sk. utdelning Etf:er, såsom vanguard dividend, global x super dividend osv. Hur ser du på dessa ETF:er? Jag har inte sett att du har fört något resonemang kring just denna typ av investeringar. Med vänlig hälsning Christer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänker du på ETF eller specifikt utdelningsfokuserade? ETF:er känns halvintressant, jag skulle inte intressera mig för en fond beroende på om den är ETF eller inte. De enda fonderna jag har är i PPM.

      Utdelningsfokuseringen idag tycker jag är överdriven och skulle nästan våga påstå att bolag med hög utdelningsandel är övervärderade jämfört med motsvarande bolag med lägre utdelningsandel.

      Radera
  2. Detta innebär alltså att man i ett (otänkbart) scenario där man vill plocka ut pengar från sitt ISK gör bäst i att göra detta före den 31:a Mars?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja om du inte lyckas ordna 0,2 % avkastning över natten är det bättra att plocka ut den 31:e mars än den 1 april.

      Man ska knappast planera upp sitt liv efter detta men om valet står mellan några dagar kring kvartalsskifte är det bättre att sälja före eller köpa efter.

      Radera
    2. Plocka ut före eller sätta in efter skulle det vara. Vad du gör med pengarna på kontot har ingen direkt skatteeffekt, bara indirekt genom attvärdet ändras.

      Radera
    3. Glöm inte att det tar några dagar innan du kan ta ut pengarna även om de ser ut att finnas på kontot. Straffräntan lär äta upp skattevinsten annars.

      Radera
    4. @Anders: ja det finns många småmisstag man kan göra. Min erfarenhet är att folk som alltid jagar dessa små smarta marginaler har en tendens att trassla in sig och förlora minst lika mycket som de sparar.

      Radera
  3. Är det någon som kan förklara logiken bakom den där straffräntan man åker på om man tar ut/använder sina egna pengar efter en aktieförsäljning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid en affär har du affärsdatum och likviddatum - du får helt enkelt inte pengarna direkt, men de syns på dit konto. Om du handlar för dem direkt så handlar du på kredit och drar på dig en ränta.

      Radera
    2. Det hade jag ingen aning om, lär mig alltid något nytt när jag läser din blogg!

      Någon som vet vad straffräntan brukar ligga på , tex för ett nordnet isk konto?

      Radera
    3. Det måste framgå på någon sida på deras sajt, beror förmodligen på din kontonivå.

      Jag brukar själv faktiskt inte bry mig om straffräntan utan brukar köpa strax efter en försäljning. Det händer ju dock inte så ofta.

      Radera
    4. Nej det blir ingen straffränta om du handlar direkt efter en försäljning, bara om du tar ut pengarna från kontot. Detta då likviddagen för köp också är förskjuten med precis samma tid som vid försäljningen och banken behöver då inte låna ut pengar till dig.

      Radera
    5. Är du säker? Det är möjligt att alla de gånger jag fått straffränta har varit när jag flyttat likviden till ISK.

      Radera
    6. Fick följande svar från Avanza när jag en gång råkade ut för straffränta:
      "Men även fast du kan se pengarna så bokförs pengarna egentligen inte på kontot förrän efter tre bankdagar (likviddagen). Det är Stockholmsbörsen som tillämpar tre likviddagar vid aktietransaktioner. Detta innebär att om du tar ut pengarna inom tre bankdagar efter försäljningen, så drabbas du av skuldränta. "

      Radera
    7. Och fortsättningen:
      "När en aktieaffär gått igenom ser du pengarna som disponibla på kontot på en gång (på affärsdagen). Du kan också utnyttja dessa pengar direkt till andra aktieaffärer utan att betala skuldränta eftersom likviddagarna vid köp och försäljning då tar ut varandra. "

      Radera
    8. Tack, verkar fullkomligt logiskt :-). Då har man lärt sig något idag också!

      Radera
    9. Snart införs T+2 settlement i Sverige och många andra länder. Då blir det två dagar mellan affärs- och likviddagen.

      Radera
  4. Första året med ISK för mig. Hur fungerar det med utdelningarna som börjar ramla in om en vecka. Utbetalas dom till ISK eller hur fungerar det? Jag har totalt missat detta. Jag vet att man kan plocka ut utdelningen skattefritt men som sagt, vart utbetalas den?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.