onsdag 26 augusti 2020

Sagan om de två grodorna

För ett och ett halvt år sedan köpte jag in två grodor (illikvida bolag) som jag hoppades kunna kyssa och framkalla stora värden. Under tiden som gått har jag har döpt om dem till Paddan AB och Prinsen AB.

Paddan AB

Bolaget hade finansiella problem och ledningsproblem, men en sund verksamhet som översålts och underfinansierats. Ledande befattningshavare hade bytts ut och det fanns ett antal företagshändelser på gång som skulle kunna trigga en omvärdering. Min bedömning var att jag kunde tjäna 200 procent och förlora 100 procent, med en betydligt större chans för det förstnämnda. Börsen trodde något annat.

Denna groda har under året undvikit mina kyssar, krupit in i munnen på mig och förvandlats till en padda där inne. Aktiepriset har sjunkit med 80 procent sedan mitt köp och likviditeten har helt torkat ut, jag kan inte bli av med dem och risken är större att de 80 blir till 100 än att jag ska kunna tjäna något på detta.

Prinsen AB

Bolaget hade en svag men inte alarmerande balansräkning. Verksamheten var enkel men otroligt misskött över en längre tid. Nu var en ny ledning på plats där jag hade skäl att tro på de nya personerna. 

Denna groda blev till en prins och aktiepriset har mer än tripplats under min tid. De nya personerna gjorde allt rätt från start i bolaget och tog tag i märkliga organisatoriska strukturer, stängde ner olönsamma fickor i verksamheten etc. 

Det tog mig några månader att komma in i bolaget, men mindre än en vecka att sälja. Samtidigt som aktiepriset stigit har intresset gjort detsamma och likviditeten i bolaget är idag något helt annat än för ett par år sedan.

Portföljen

Prinsen hade alltså vuxit till sig och utgjorde förra veckan 13 % av min totala portfölj. Jag har nu helt avyttrat innehavet och istället köpt in:

 • Deere för 208 dollar per aktie till ett belopp som motsvarar 1 % av portföljen
 • Industrivärden för 233 kr/aktie, 5 % av portföljen
 • Investor för 553 kr/aktie, 5 % av portföljen
 • Novo Nordisk för 420 danska kronor/aktie, 2 % av portföljen
Syftet med dessa inköp var att ytterligare passivisera portföljen. Som kanske framgått av frekvensen av handel och blogginlägg är intresset inte på topp just nu. Jag lever ett väldigt lugnt och skönt liv och har inget behov av raketer egentligen.

Efter förändringarna ser portföljen ut enligt nedan.

Aktuell aktieportfölj

Sedan årsskiftet har portföljen stigit med 8,6 procent (index är +1,1 i stigande stund), vilket är mer än godkänt givet min aktivitet och risknivå. Prinsen AB har stigit i pris mer än 5 % sedan min sista försäljning. Jag hittar ut själv.

18 kommentarer:

 1. Kul med nytt blogginlägg och grattis till fin utveckling YTD!

  SvaraRadera
 2. Härligt med ett nytt inlägg! ❤️
  Finns det anledning att INTE namnge avyttrade prinsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolaget är fortfarande så illikvitt att jag skulle kunna påverka kursen på något sätt och det vill jag inte. Det är alltså inte som i Hafslundfallet när bolaget helt försvann från börsen.

   Radera
  2. En blogg som snittar ett inlägg per år och ett bolag du inte äger? Kan visserligen säkert påverka kursen något, liksom alla rekar men det är ju inte för din vinning, eftersom du sålt.

   Radera
 3. Noterar att din nya köp skett till kurser långt över vad bevakningslistan tillåter. Resonerar du annorlunda eller har du helt enkelt inte uppdaterat bevakningslistan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är riktigt. Det aktiva beslutet här var att avyttra "Prinsen AB", sedan hade jag inga egentliga investeringsidéer. Jag valde att vikta om portföljen och öka upp de minsta innehaven något samt flytta tio procentenheter närmre index genom inköp i Industrivärden och Investor.

   Jag gjorde alltså avsteg från bevakningslistan som säkerligen också skulle behöva dammas av en aning.

   Radera
 4. Snygg portfölj och avkastning. Kör en slöare variant med 50% i Investor och Industrivärden för värde samt 50% AMF småbolag för tillväxt. Ger också bättre än index år för år.

  SvaraRadera
 5. Intressant och kul med nytt inlägg!

  Du accepterar alltså ett lägre avkastningskrav. Har du också ändrat din syn på preferensaktier i den här lågränte/låginflations-miljön vi befinner oss i? 6-8 % direktavkastning går att finna i vissa ändå rätt välskötta bolag. MVH Christian

  SvaraRadera
 6. Kul och intressant med ett nytt inlägg. Jag tycker att det är väldigt seriöst och bra att du inte skriver vilka bolag det handlar om. Det finns alltför många avskräckande exempel där ute när det inte görs, och det finns nog mer än en där ute som kör med "pump and dump". Den fråga som dyker upp hos mig är om det handlar om bolag i ungefär samma branch som du själv har varit verksam i?

  Annars tänker jag att kärnan i ditt inlägg är "Jag lever ett väldigt lugnt och skönt liv och har inget behov av raketer egentligen". Jag tänker att bättre än så kan man egentligen inte ha det.

  Vem vet, kanske du så småningom kommer ut som "indexerare";-)

  Ha det gott!
  //Stavros

  SvaraRadera
 7. Välkommen tillbaka i bloggandet, uppskattat
  Wow - här pratas minus 80%, +200% - fortsätter du med såna affärer måste du avsäga dig det egenvalda epitetet "Sveriges Tråkigaste Investerare":-)

  SvaraRadera
 8. Känns bra att bloggaren lever ett behagligt liv nu. Hoppas det finns så mycket kraft kvar att Lundaluppen kunde meddela hur denna ordväxling med SKAT i Danmark slutade. Själv sponsrar jag givetvis en SPA helg för bloggaren och hans hustru. Givet att krafterna är på upphällning.Tycker läsarna av bloggen förtjänar det.

  Mvh

  Lars


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, intet nytt från SKAT. Jag hör av mig om något händer där.

   Radera
 9. Hei

  Hvor mange posisjoner inngår i "illikvide bolag" altså, er det snakk om 5 bolag med 5% i hver eller er det noen større posisjoner?

  SvaraRadera
 10. Kul med ett nytt inlägg! Varken rubrik eller innehåll sviker förväntningarna.

  Två frågor till panelen:

  i) Kan Teslas aktieägare räkna? Gud vet hur många vanliga dödliga bilbolag deras börsvärde nu överstiger...

  ii) Spelar det någon roll? Aktieägarna tjänar pengar som gräs... Följ momentum!

  Bakgrund: aktien har sexfaldigats sedan botten i mars 2020 (under den värsta Coronafrossan). En split som genomförs kursmässigt idag (precis som för Apple!) har eldat på uppgången på sistone. Elon Musk nu i topp 5 över planetens mest förmögna personer...

  Var kommer det att sluta, månntro?

  Mvh

  Carolus

  SvaraRadera
 11. Tack för nytt inlägg! En av få aktiebloggar som håller hög läsvärdhet - och aldrig skulle börja spara i den nya, "heta" Lendify-formen.

  SvaraRadera
 12. Tack för att du delar med dig. Imponerande passivitet under detta omvälvande år! Och ditt drag blir därefter att passivisera portföljande ytterligare. Tänkvärt! Hatten av!
  hls "prinsen"

  SvaraRadera
 13. Lycka till under 2021. Kommer bli ett spännande år.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.