onsdag 27 mars 2019

Sålt Handelsbanken, köpt Swedbank

Uppdrag granskning har träffat en guldådra i Swedbank och tycks kunna dra fram guldklimp efter guldklimp. Det verkar som att bankens anställda i många fall mörkat och inte rapporterat rätt fakta till berörda myndigheter och utredare. Allt som allt skapade det säljtryck i aktien och kursen föll nästan 12 procent idag.

Jag bedömer fortsatt att banken kommer vara värderad runt 200 kronor per aktie om 6-12 månader, efter att en måttlig företagsbot (under 10 miljarder) dömts ut, ett antal ledande befattningshavare fått gå samt rimlig tid förflutit. Min syn är fortfarande att detta är långt mindre än Danske Banks haveri, naturligtvis inte i svenska medier dock.

Jag fick en fråga på Twitter om hur jag såg på moralen i investeringen. Jag tycker man får göra sin egen bedömning i dessa svåra frågor:
 • Är Swedbank förövare, medlöpare eller offer?
 • Är fel begångna i utformningen av policies, i implementationen av policies eller i medarbetares tillämpning av policies?
 • Har bankens yttersta kontrollorgan, styrelsen agerat i blindo eller medvetet felaktigt?
Jag har hittills landat i bedömningen att jag kan äga detta och se mig i spegeln, men förstår om andra gör en annan bedömning. Jag skulle inte heller säga upp mig om jag var anställd i banken.

Jag sålde idag en del av mitt Handelsbanken-innehav omkring 106 kronor och köpte istället Swedbank-aktier för omkring 157 kronor. Efter ändringen ser portföljen ut enligt nedan:

Portföljen idag, klicka för att förstora

Kassan är alltså nere på noll igen. Hålla kassa är inte min starkaste gren.

32 kommentarer:

 1. Var det inte Graham som menade Never buy into a lawssuit. Är det inte detta som sker nu? Som jag konstaterade verkar det finnas en naturlag som säger att det brukar komma mer i en sådan här situation. Fast som alltid det finns ett pris för allting.
  Själv bokförde jag utdelningen från Novo Nordisk idag. Köpte fler aktier för pengarna. Novo verkar inte ta några fångar nu. Skall bli intressant att följa Swedbank.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 2. Spännande! Blir det ditt Goldman Sachs eller Salomon Brothers:) Skulle iof hellre köpa en bil av Örjan Ramberg än Bonnesen men blir nog en bra affär på sikt för den modige

  SvaraRadera
 3. Ser att Luppens kassa nu är tom. Hur resonerar ni kring att behålla likvider för att lättare hantera ytterligare turbulens? /K-J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pokertrader skrev ett bra blogginlägg om det igår, borde gå att googla fram :)

   Radera
  2. För aktiemarknaden som helhet kan man nog anta ett positivt väntevärde (om man e någorlunda optimistisk). För stockpicking är ju väntevärdet betydligt mer osäkert och kan ju tom vara negativt. Skrivmaskinsaktier tex:)

   Radera
 4. Hej.
  Jag kommer lägga order på mer Avanza Zero imorgon. Kan inte säga att jag köper Avanza Zero då den är helt gratis. Utan några extra onödiga avgifter. Det är inte mycket som är gratis i dagens värld. Då är det bara ta emot och se glad ut långsiktigt i kombo med Avanza Global.
  Mvh. Filip

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar din strategi, och billiga indexfonder utgör ryggraden i mitt sparande.//Stavros

   Radera
 5. Jag är i grunden alltför likvid i dagsläget, och jag har haft ögonen på Swedbank en tid då jag tycker att den till skilnad från mycket annat ser billig ut, särskilt med tanke på den höga utdelningen som frånskiljs i dagarna. Gjorde ett köp i dag, men Jag ser det i hög grad som ett opportunistiskt bet och jag räknar med att man snart pekar ut några som får bära hundhuvudet, och att allting därefter återgår till det nya normalläget. Om inte, ja då får man trycka på säljknappen. Mitt bet handlar om en knapp % av mina innehav, och hade jag inte varit så likvid som jag är, hade jag avstått.//Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar mig själv mest för att jag gjorde en snabb exit härom dagen. Ibland blir det bara så, och jag känner mig nöjd med att ha kommit ut helskinnad och med en liten slant på plussidan. Jag tycker helt enkelt att det är för mycket som oroar, och då inte bara i Swedbank.

   Radera
 6. Först - tack för en fantastisk blogg. Du har väckt mycket nyfikenhet till börs, bolag och företagande. Tack.

  Sedan - och man får ju de läsare man förtjänar, med frågvisa funderingar - hur ser du på ”Meningslösa insatser” och nuvarande portfölj?

  Än en gång tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Portföljen är lite ur balans just nu (skrev om det i ett inlägg rätt nyligen), och det är möjligt att det blir någon justering av de minsta innehaven framöver.

   Radera
 7. För min del handlar det inte så mycket om själva penningtvätten längre. Utan det handlar om det extremt anmärkningsvärda sätt som bankens vd och styrelse har agerat på. Jag vill sannerligen inte äga aktier i den typen av bolag, verkligen inte. Vad mörkar och ljuger de om nästa gång?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelar det någon roll? Swedbank är inte något buy and hold ala Handelsbanken. Swedbank är ett rent värdecase där man antar att saker återgår till sin normala natur. När den sedan återgått till sitt normal läge säljer man.

   Radera
  2. Jag tänkte göra ett spekulationsköp idag för nu har den fått väldigt mycket stryk på kort tid. Men när styrelsen får sitta kvar och endast VD vägras ansvarsfrihet så fattar man ju att detta bara är ögontjänande. Bonnesen "straffas" med tidig pension och 20+ miljoner i fallskärm. Resten av styrelsen sitter kvar och höjer sina arvoden. Och partikollegerna i AP fonderna bjuder varann på segerskumpa. Nej, jag vill inte befatta mig med det här bolaget, trots att jag tror att man kan göra lite pengar på en trade här...

   Radera
 8. Om man tycker att Swedbank ser billig ut kanske man skall fundera på om de kan återkomma till samma lönsamhet efter att man tvingas avbryta den illegala verksamheten. Utan doping är det inte lika lätt att nå samma marginaler som banken har haft historiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge bank licensen inte tycker i Baltikum så borde det dock innebära mer kunder nu när Danske stänger ner.

   Radera
 9. Efter att kollat på morgonens nyheter kom jag och tänka på vad Buffet konstaterade när han kommenterade händelserna i Wells Fargo. Never just one cockroach in the kitchen. Alecta börjar tydligen få kalla fötter när det gäller ansvarsfrihet för styrelsen. Vad händer om amerikanarna menar att Swedbank medvetet vilselett amerikanska myndigheter?? Då kan det kosta pengar. Mycket pengar. Detta skall bli spännande att följa.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har i vanlig ordning helt rätt. Det här ser verkligen obra ut, och det är bara att hoppas att det inte blir värre, blir det det så kommer jag att ta omtag och lämna skeppet med svansen mellan benen mycket snart.//Stavros

   Radera
 10. Hastigt och lite (o)lustigt gick Swedbank ner under målkurs 150kr. Så det blev köp 148kr och in i högriskportföljen. Den något förlegade devisen att Stort är Tryggt får sig ytterligare en törn. När jag tittar på mina nyckelinnehav som alla är småbolag med börsvärde från ca 300m till 900m så har jag en helt annan trygghet än med många stora bolag som nu Swedbank. Helt annan stabilitet i de mindre.

  Således - varje gång man läser om att "Stora bolag är Trygga bolag" och att "Behåll för Alltid" är en alltid fungerande strategi - tänk en gång till. Tänk HM, tänk Telia, tänk banker, tänk att det i tider av snabb förändring och digitalisering så är det lättare att ändra kurs i en roddbåt än en Vikingfärja på fel kurs.

  Hitta istället trygghet där ingen annan tänker trygghet.

  Spännande eftermiddag med Swedbank stämma (om den blir av), känns lika osäkert att förutspå som brittisk riksdag (för man säger väl inte polsk riksdag längre, känns orättvist?)

  SvaraRadera
 11. Vad är det som skiljer sig från marknaden i din syn på bolaget? Bötesbeloppets storlek? Baltikum? Handeln med dollar?

  SvaraRadera
 12. När sådana här saker händer kan det vara bra med lite eftertanke. Den skandalhungrande boulevardpressen går på högvarv. Politiska dignitärer som finansmarknadsminister Bolund säger att: Jag är förbannad. Vem vet i kvällens nyhetssändningar kanske vår store ledare statsminister Stefan meddelar att Detta är inte OK. Statsministern presenterades faktiskt så på partikongressen.

  Mitt tips läsa gärna bloggaren Olle Snåljåps kommentar kring detta. Han tipsar om Bill Browders Red Notice. Gör något positivt av detta.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 13. Tror det kan bli riktigt dyrt för Swedbank av den anledningen att Swedbank verkar ha försökt spela smarta och mörka på direkta frågor från myndigheter i USA. USA kan mycket väl välja att markera tydligt så att även andra banker förstår vad som händer om man försöker trixa på direkta frågor från deras myndigheter. Riktigt höga bötesbelopp funkar utmärkt om man vill uppnå regelefterlevnad...

  SvaraRadera
 14. Jag köper på rädsla. Det blåser över med tiden. Visst att det kan komma en bot på 10 miljarder men det skulle isåfall snarare lätta på den våta filt som ligger över aktien och tynger i dagsläget. Blir ju lite "stormen i glaset" effekt att allting kommer fram väldigt lägligt när alla sitter och skakar på säljknappen redan. Klart kursen går ner. Verksamheten fortsätter dock tuffa på som vanligt. Kul grej så ringde jag och förhandlade ned min ränta hos Swedbank igår med positivt utfall.

  Jag hade lite flyt med att sälja halva innehavet förra veckan på 179 så jag har utnyttjat denna veckas fall att köpa tillbaka nästan hela positionen.

  Köp och lägg i byrålådan. Men tänk på riskspridning och gå inte all-in i detta (än så länge) stora och "stabila" bolag. Jag har som regel att inte ha mer än 5% av portföljen i ett enskilt innehav och som får växa sig till max 10% av portföljen. Har man sunda regler uppsatta för sitt sparande så kommer det gå bra över tid. Då behöver man inte få magsår när motgångar kommer, för det gör de alltid.

  SvaraRadera
 15. Hur resonerar du nu lundaluppen? Kommer du hålla aktien?

  SvaraRadera
 16. @Lundaluppen Jag förstår att detta är en svår fråga, som inte har några exakta svar. Men hur tänker du kring en eventuell exit i Swedbank? Har du någon förutbestämd kursnivå, där du skjuter ut dig, eller kommer du att agera mer utifrån vad som framkommer i nyhetsflöden, oavsett kursutveckling? Vad skulle krävas för att du skulle öka ditt innehav? Mvh Nemo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker mig att sälja den när den närmar sig SHB i relativ värdering, om ingenting väldigt fundamentalt ändrar sig.

   Radera
 17. Alltid roligt att följa utvecklingen i ett investeringscase som Swedbank. Det visar om inte annat än att det finns inget nytt när det gäller handel med aktier. Allt som görs har gjorts tusentals gånger förut. Allt som tänks har tänkts tusen gånger förut.
  Fallstudie: När jag läste morgontidningen idag fanns ett inslag om någon som presenterades som en tidigare fastighetsmagnat men nu sålt av sin sista fastighet. Han har nu börjat handla med aktier. Så här låter det-Jag sitter mycket framför datorn och köper och säljer aktier. Magnaten tycker han nu fått mer tid till detta. Jag tror du som läser dessa rader har en viss uppfattning om hur det här slutar.

  Den 28 februari köps 260000 aktier i Swedbank för 169,70kr. När börsen stängde i torsdags stod Swedbank i 142,15kr. Enligt fastighetsmannen är förlusterna nu runt åtta miljoner på Swedbank handeln. Ingen ödmjukhet går dock att spåra. Magnaten menar att han nu fått utdelning och om ett år har kursen återhämtat sig.

  Detta blir lite som om man sätter någon person framför en enarmad bandit så sitter han och spelar tills pengarna är slut. Eller för den delen som om en barägare skulle börja dricka i den egna baren för att hålla omsättningen uppe. Resultatet är ungefär det samma.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en gammal sanning, att det faktum att man är framgångsrik i ett avseende, inte är någon garanti för att man är det på andra områden. En annan gammal sanning är att en dåre och hans pengar snart är åtskilda.

   Radera
  2. Lars, jag ser inte alls hur det slutar och ser ingen som sitter framför en enarmad bandit. Personen har köpt Swedbank 28 februari och idag är det 29 mars. Det var väl ingen trader det handlade om så det är i mina ögon helt ointressant att utvärdera i ett månadsperspektiv. Det säger ingenting.

   Men jag har inte läst artikeln så kanske hade jag sett hur det slutade tydligare då, nu ser jag det inte alls, inte ens en vision.

   Radera
 18. Som SEB nyligen konstaterade i en analys är det frågan som Swedbank gjort något fel överhuvudtaget.

  Det finns ju inga bevis, annat än att några journalister konfronterar Swedbank med kontoutdrag som kan vara/förmodligen är påhittade utskrifter. Anonyma källor som tillhandahåller dokument i Word och Excel är inte bevismaterial.

  Sedan blir ju UG-dokumentärerna rätt överdrivna. Ett gäng SVT-anställda som åker jorden runt (vettigt ur miljösynpunkt...) för att ringa på utanför dörrar där de på förhand vet att de inte kommer bli insläppta kombinerat med 1-minutersklipp från amerikanska politiker som känner sig tvunga att säga att penningtvätt så klart är dåligt.

  Har aldrig förstått det här med varför banken skall ha som skyldighet att ifrågasätta var pengar kommer ifrån, är inte det polisens uppgift att granska transaktionsflödena?

  Det här kan jämföras med valfri bransch. Inte är det transportstyrelsens uppgift att säkerställa att knark inte transfereras på våra vägar t ex.

  Återigen, ett dramaturgiskt program på SVT har fått alla att utgå ifrån att det här måste vara sanningen.

  Och även om det skulle vara sant, vilket är ganska otroligt, så är det inte samma sak som bevis.

  SvaraRadera
 19. Köpte lite fegt SEB i stället för Swedbank då SEB-aktien nu fått oförtjänt mycket stryk pga. guilt-by-association-resonemanget. UG är inte alltid guds gåva till svenskarna.../Gunilla

  SvaraRadera
 20. Hallå och tack för riktigt bra bloggande! Tror också att Swedbank gjort det mesta rätt och äger en stor del jag med. Känner mig hyfsat trygg med detta. Vad gäller moraliska aspekter så ser jag Swedbank och andra banker mer som offer. Tänk på att kriminella som tvättar pengar anlitar de allra smartaste rådgivarna som finns att tillgå så det är definitivt ingen lätt uppgift att ha kontroll på allt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.