tisdag 17 april 2018

Rapport Castellum

Idag släppte Castellum sin rapport för årets tre första månader och som vanligt är det ingen större dramatik:
 • Intäkterna steg med 4 procent till 1,35 miljarder, drivet både av höjd uthyrningsgrad där Castellum tidigare legat lite lågt i sektorn, nu 93 %, samt höjda hyresnivåer
 • Förvaltningsresultatet per aktie efter skatt (EPRA EPS) steg dock med hela 19 procent till 2,27 kronor, rullande tolv månader är det nu 8,74 kronor, väl över mitt investeringsantagande om 8 kronor som i nuläget framstår som konservativt. Resultatförbättringen bestod både i ökade intäkter, sänkta kostnader och ett stillastående räntenetto där den genomsnittliga räntenivån varit 2,4 %
 • Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) är nu 151 kronor per aktie
Som vanligt betalar Castellum betydligt högre räntor än mitt andra fastighetsbolag Balder, delvis beroende på fastighetsbeståndet men i mina ögon även för att Balder är mer aktiva på det området. Här finns förbättringspotential i Castellum som jag ser det.

Forskaren i Lund, Edison Park
Belåningsgraden är 48 % vilket historiskt sett är lågt, men samtidigt är detta ställt mot historiskt högt värderade fastigheter, så det är nog rimligt att ligga lite lägre än vad som varit brukligt.

Bolagets pågående projektportfölj är fokuserad till Stockholm, Göteborg och Malmö och består av en mix av kontors- och logistikbyggnader. Två av de största projekten är i tidiga skeden och saknar hyresgäster (Sabbatsberg och Brunna), men det bör vara attraktiva lägen.

Sammantaget var detta en riktigt bra rapport från Castellum där framförallt kostnadssänkningen imponerar relativt intäktsnivån. Sänkningen förklaras i stor grad av förändringar i beståndet.

24 kommentarer:

 1. Hej, Hur kommer du fram till ett förvaltningsresultat efter skatt på 2,27kr och 8,74r/ aktie?

  Förvaltningsresultat Q1: 665- aktuell skatt 2=663/273,201= 2,43kr/ aktie.

  Rullande 4kvartal: 2602-30=2572/273,201=9,41kr/ aktie

  Tack för en bra blogg!

  /EP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, förvaltningsresultatet är före skatt, det jag talar om är EPRA EPS som kompenserar för en fiktiv skatt. Sök efter "EPRA EPS" i rapporten så hittar du det.

   Radera
 2. Jag viker mig nog för verkligheten och sätter ett nytt NEPS på 8.75.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frestande men jag använder det extremt låga ränteläget som ursäkt för att vänta lite till med höjningen.

   Radera
 3. Stabilt av Castellum och jag ligger kvar på 8kr här också, eller rättare sagt LL ligger kvar och då ligger jag också kvar.

  SvaraRadera
 4. I webcasten så handlar sista frågan från Carnegie om just varför de inte sökt credit rating. CFO:n ger ett långt svar som mynnar ut i att det kan nog göra 0,3% på räntenivån på svenska marknaden, men hon ville inte kommentera om det finns några planer på det och i så fall när.

  En möjlig förklaring kanske är att de tittar på nya större förvärv. För att få investment grade rating krävs ju tydligen att man ska ligga stabilt under 50% och ha (tror jag) minst 30% icke säkerställt. Mtp att Castellum nu ligger på ca 48% så skulle ju ett stort förvärv göra försöket att få investment grade till bortkastade pengar.

  Kanske är det också detta som är förklaringen till varför Rutger Arnhult lånat upp flera miljarder för att köpa Castellumaktier. Enligt Affärsvärlden så skulle ju en möjlig förklaring kunna vara att Arnhult på detta sätt skaffar sig en corner på fusionerat Castellum/Klövern.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressanta tankar!! Äntligen någon som kommer med äkta 2nd level thinking. Sen gäller det att läsa mellan rader och försökts lista ut hur stor sannolikheten är att just en sån sak skulle kunna inträffa. För det krävs mycket erfarenhet av liknande investeringssituationer. Tack för inlägget.

   Radera
  2. Man har tidigare antytt att man tittar på ytterligare större förvärv.

   Klövern ligger rimligen nära till hands och inte bara för att Rutger köpt på sig castellum-aktien en masse. Beståndet passar in bra och värderingen känns långt ifrån utmanande så rent teoretisk är det intressant och möjligt.

   Hur troligt det är överlåter jag andra att spekulera kring, däremot har jag hellre fyllt på med Klövern runt tian de senaste åren.

   Jag skulle iofs kunna tänka mig att fastighetsbolag överlag snart kommer i ropet igen.

   Sock

   Radera
  3. Intressant spekulation Mattias, något är ju på gång med Arnhult som det verkar, så det kanske ligger något i vad du skriver?

   Radera
  4. Att Castellum tittar på förvärv känns ganska troligt, men att Klövern (eller Corem) är måltavla känns mer osäkert. Klövern (och Corem) har ju ganska hög skuldsättning plus preferensaktier med hög inlösenkurs så jag är inte alls säker på att Castellums övriga ägare skulle se så positivt på en sådan affär. Den nya ränteavdragsregeln borde också göra det mindre intressant att köpa ett högt skuldsatt bolag.

   Arnhult är däremot kanske orolig för att tappa kontrollen över Klövern (och ev Corem). Kanske är det även därför han höjde inlösenkurserna på sina preffar till 500 kr? Han försöker göra det så svårt som möjligt för någon att utmanövrera honom om kontrollen. Hans bror har ju även tagit en corner i Klövern. Anledningen till denna oro kan ligga i att han själv lyckades manövrera ut de tidigare dominerande ägarna när han tog över först Corem och sen Klövern. På sig själv känner man andra.

   Sen finns ju alltid möjligheten att Arnhult vill införliva Castellum i sitt imperium. Spontant känns det som en ganska stor stek att tugga i sig. Men fram tills att han 2011 'kuppade in' Corems dåvarande FC (nuvarande VD) Eva Landén i Klöverns styrelse mot valberedningens förslag, och senare samma år tog över själv som VD, hade han beskrivit köpen i Klövern som en 'finansiell placering'. Låter det bekant?

   Mvh Mattias

   Radera
  5. Det bolag som var Castellums plan B 2016 (vid Norrporten förvärvet) är med stor sannolikhet deras plan A 2018. /Fjällvandraren

   Radera
  6. Igår släppte Castellum nya finanspolicy med lägre belåning och tak för säkerställda lån och obligationer. Och som ett brev på posten kommer ett investment grade betyg om Baa3 med positive outlook (samma som Balder även om Balder även har BBB stable outlook från S&P). Bäst i branschen är fortfarande AtriumLjungberg med Baa2 stable outlook.

   Det blir first level thinking för mig i fortsättningen. Det blir svårt att se några större förvärv om inte nya aktier ska emitteras. Dock positivt att de tar detta steg tycker jag.

   Mvh Mattias

   Radera
 5. Spekulationer om framtiden är alltid intressanta. Själv ägnar jag mig åt first-level-thinking. Här och nu med andra ord. Vem vet kanske skall Arnhult ut och härja på krogen i helgen?

  Jag är helt bekväm med att handla tegelstenar på Biblioteksgatan. Här och nu.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 6. Mattias,

  Welcome to join the club.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 7. Bara att inse att även jag varit helt fel på bollen i Castellum... Nåja, det är i varje fall kul att spekulera. =) Någon som vågar ha en uppfattning om hur mycket lägre ränta ratingen kommer att innebära på sikt? 25 punkter skulle ge 98 miljoner eller ca 35 öre/aktie... Är det att hoppas på för mycket? /Vilse på fjället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan var uppe på Kungsledens webcast. Kungsleden har nyligen fått Ba1 positive outlook (nivån direkt under investment grade) och fick frågan om inte deras lägre räntekostnader i rapporten inte var ett tecken på att marknaden redan delvis prisat in de 'utlovade' ca 30 punkter som investment grade skulle ge. Enligt CFOn skulle dock fortfarande sista uppgraderingen till investment grade ge ytterligare ca 30 punkter lägre räntekostnad. Anledningen till att det betyder så mycket är väl att det finns så mycket kapital som bara får placeras i investment grade eller bättre.

   Mvh Mattias

   Radera
 8. Off Topic,

  Läste lite bloggar idag. Det är tydligen dags för ytterligare en bokutgivning i konsten att bli rik.
  Marknaden tycks omättlig.

  Vill plussa för en bok som bloggaren Snåljåpen tar upp. Vill minnas att jag kommenterat den här på bloggen tidigare. Efter Burton Malkiel så är det den boken som påverkat mitt investerande mest. How to Make Money in Stocks.

  Varför inte köpa den istället för ännu mer trams som bara syftar till att fylla författarnas plånböcker.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag orkar inte längre ens försöka hålla koll på allt Och alla som skriver i olika bloggar. Jag har noll koll på den här, och ännu mindre intresse av att läsa böcker om konsten att bli rik. Mitt tips är att om man nödvändigtvis vill läsa den typ en av böcker, så spara pengarna genom att låna boken på ett bibliotek, och köp en billig indexfond för pengarna du sparat. //Stavros

   Radera
  2. Är mest förvånad att ingen ifrågasätter var denna förmögenhet kommer ifrån. Man kan bara göra en snabb huvudräkning för att inse att de stora pengarna som strömmar in troligtvis inte kommer från en bulltrend... 6000 per deltagare x antal tusen besökare....

   Radera
  3. Jag kan endast hålla med Stavros och lägga till ytterligare ett tips. Låt förvaltningen sköta sig själv och fokusera på intjäningen istället för förvaltningen.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  4. J,

   En mycket viktig kommentar. Lundaluppens stora styrka i förmögenhetsuppbyggnaden är intjäningsförmågan utanför aktiemarknaden.

   Kan man månad efter månad trycka in runt 10000kr, och man fokuserar på risken, och för den delen närmar sig marknaden på ett något så där rationellt sätt så är det svårt att misslyckas.

   Mvh

   Lars

   Radera
 9. Intressant artikel om den tyska bilindustrins problem, som kan vara intressant för den som är ägare i BMW.

  https://www.economist.com/news/business/21737534-coddled-successive-governments-industry-dogged-dieselgate-lagging-electric

  SvaraRadera
 10. Vad tror du om Handelsbanken i nuläget? Hade hoppats på ett inlägg efter rapporten:)

  SvaraRadera
 11. Önskar man hade fyllt på mer i Castellum när den stod så pass mycket lägre för ett tag sedan. Verkligen ett bolag att hålla ögonen på och tanka lite mer i vid allmän börsoro.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.