fredag 25 juli 2014

Rapport och återköp från Johnson & Johnson

För den som läser bloggen Långsiktig investering är detta kanske pinsamt sent, men jag får skylla på sommarvärmen. Häromveckan kom alltså Johnson & Johnson med sin halvårsrapport för 2014 där man uppvisar en nioprocentig försäljningstillväxt driven främst av läkemedelsförsäljningen i USA. För den som prenumererar på bolagets nyhetsbrev är det skönt att floden av nyheter om nya godkända läkemedel med obegripliga namn (och funktioner?) nu även leder till finansiella framsteg.

För halvåret har vinsten per aktie ökat med 24 procent till 3,15 dollar, helårsresultatet spås landa på 5,90 dollar före "special items". Eftersom dessa special items har varit återkommande så länge jag ägt bolaget, det rör sig främst om stämningar i USA, så vill jag eliminera dem och gissar att helåret då landar på omkring 5,50 dollar per aktie. Detta är en hel dollar mer än jag räknar med som normal intjäningsförmåga och lyckas man får jag nog revidera upp den siffran en bit.

Vidare meddelade bolaget i förrgår att man startar ett återköpsprogram av egna aktier i storleksordningen 5 miljarder dollar, vilket till dagens kurs skulle kunna eliminera 1,7-1,8 procent av utestående aktier - inte så dramatiskt alltså. Ett återköpsprogram är för kvarvarande ägare som vilken investering som helst och jag utgår från att ett så förvärvsaktivt bolag som JNJ väger värdet mot andra möjliga investeringar för bolaget. Annars föredrar jag Walmarts typ av återköpsprogram som alltid rullar på, det eliminerar risken för att ledningen köper enbart på toppar - en inte helt obefintlig risk för JNJ:s nya program.

6 kommentarer:

 1. Blir det spiltan som månades inköp eller har du inte bestämt dig än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte hunnit dit ännu men det lär bli Spiltan igen, ja.

   Radera
 2. Höjd prognos men kursen sjönk? Väntade sig marknaden mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kursen sjönk beror väl till mesta dels på FEDs uttalande ?
   Rapporten var bra som vanligt.

   Radera
 3. Aktiepriser varierar ju av så många orsaker att det är omöjligt att bena ut orsaken om inte ändringen är extremt tydlig.

  SvaraRadera
 4. Ogillar återköpsprogram, dålig nyhet för mig alltså. Tycker det är bättre att använda pengarna i verksamheten eller dela ut dem. Som du själv är inne på: inte sällan köper man egna aktier för dyrt...

  Carolus

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.