lördag 16 november 2013

Rapporter från Walmart och Maersk

Tidigare i veckan gjorde jag en genomgång av de rapporter som kommit från portföljföretagen dittills. I onsdags och i torsdags kom även Wal-Mart Stores Inc. och A.P. Møller-Mærsk med sina rapporter för tredje kvartalet.

Walmart

Walmart fortsätter att gå starkt på hemmamarknaden i USA men rapporten pekar på vissa problem och förändringar utomlands. Totalt sett hade man en vinsttillväxt på 6,5 procent och tjänar 1,14 dollar per aktie det tredje kvartalet. De senaste tolv månaderna har man tjänat 5,20 dollar per aktie, men prognosen från bolaget pekar på en mindre nergång i fjärde kvartalet. Mitt investeringsantagande ligger på 4,60 dollar per aktie vilket man ju når med en betryggande marginal.

Bolaget har stött på bekymmer i Kina och Brasilien och kommer att stänga inte mindre än 50 butiker, vilket kommer att påverka resultatet med uppskattningsvis 0,06 dollar per aktie. Det säger något om skalan hos Walmart, en av världens största arbetsgivare. Med den nya lagstiftningen i Indien kommer Walmart att investera i egna butiker och stänger därmed ner sin franchiseverksamhet i landet. Denna omställning kommer att kosta ytterligare 0,04 dollar per aktie.

Personligen är jag mycket nöjd med att äga Walmart istället för exempelvis Axfood som kunde vara ett svenskt alternativ. Bolaget är globalt konkurrenskraftigt, har tillväxtmöjligheter och är billigare att köpa aktier i (!).

Maersk

Det danska superkonglomeratet Maersk släppte sin niomånadersrapport i onsdags. Omsättningen har sjunkit med 6 procent räknat i danska kronor medan resultatet har ökat med 1 procent. För kvartalet har man tjänat 1 456 danska kronor per aktie, på rullande tolv månader är siffran 4 570 danska kronor per aktie, väl över mitt investeringsantagande på 3 500 kronor.

Det största affärsområdet, containerfrakten i Maersk Line, har gjort en rejäl uppryckning jämfört med 2012 och ger nu en lite mer rimlig avkastning på investerat kapital (7,8 procent första nio månaderna). Däremot tappar Maersk Oil, de senaste årens starkaste område. Om du tänker dig att läsa en enda sida i rapporten rekommenderar jag sidan 9 som sammanställer samtliga affärsområden, hur mycket kapital de binder upp samt vilken avkastning de ger.

Som alla konglomerat är Maersk inte helt enkelt att förstå, men samtliga delar i koncernen är väldigt starka på sina marknader. En global konjunkturuppgång, när vi nu får se en sådan, kommer att elda på gruppens största affärsområden och förmodligen skjuta vinsterna en bra bit uppåt. I väntan på denna uppgång äger bolaget ett antal verksamheter med betydligt mindre konjunkturkänslighet som gjort att även genom de tuffaste åren har man haft en anständig lönsamhet.

26 kommentarer:

  1. Äger båda företegen så mycket intressant inlägg, tack !

    Mvh Andreas

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Av en händelse läste jag klart The Shipping man av Matthew McCleery igår. Tittade sen på Maersk har aldrig haft någon exponering mot shipping under mitt investerar liv. Funderar faktiskt på att köpa en aktie gillar att priset i kronor är högt.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Priset är helt ok idag, om än lite otympligt...

      Radera
  3. Hej

    Walmart kostar 79.22 dollar och tjänar 5.20 dollar då är PE talet
    15,2. Det väntas en liten nedgång i resultatet fjärde kvartalet. Graham undvek att köpa för över 15 i PE. Men om det var ett riktigt tillväxtcase så kunde han köpa för högst PE 20. Dessa fynd gjordes oftast när det var bearmarket. Annars hade dessa aktier ett mycket högre PE tal. Jag måste säga att Walmart är intressant men att PE talet känns som att den har kommit upp i värdering. Jag tror dock att detta bolag är bra att äga på lång sikt. Man får ju också en spridd utlandsexponering. Jag har sparat i aktier länge och väl men har endast bolag med Sverige som säte. Jag kan tänka mig att plugga på om detta bolag och köpa det vid en börsnedgång. Har sparat på ränta och har 15 % av min portfölj i detta. Vill inte köpa mer aktier i nuläget. Men Tack för tipset !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man litar på bolagets prognoser så är dagens pris helt ok i mina ögon. Jag ser helst att de bevisar de nya vinstnivåerna innan jag köper på dem.

      Radera
  4. Tack för vägledningen. Det känns som vi har samma uppfattning om Walmart. Men priset på aktien är ändå beroende av att man litar på bolagets prognoser. Walmart ska jag studera vidare på . Bolaget har höjt utdelningen sedan hedenhös och kommer inte falla så mycket i en dålig marknad beroende på att det är en mycket stabil branch. Äta bör man.... Verkar vara en bra värdeaktie som eliminerar risknivån i portföljen. Jag anser att det är viktigt att ha så lite risk som möjligt när jag byggt upp min aktieportfölj.
    MVH Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Eliminerar risknivån" låter lite väl optimistiskt ;-), men visst är det ett stabilt bolag.

      Radera
  5. Walmart är ett stabilt bolag med stabil bransch. Köpte in mig på 72-73 dollar för några månader sen. Mina aktier är inte till salu idag.
    / E

    SvaraRadera
  6. Eliminerar var nog ett för litet för starkt ord efter att ha botaniserat i min svensk ordlista. Att köpa denna sorts aktier är bra med tanke på att de ändå bidrar till en lägre risknivå i en portfölj än många andra aktier gör.
    MVH Johan

    SvaraRadera
  7. Nu är ju du inte en AP-fond (ännu) men ändå intressant hur du ser på skrivelerna om Walmart? Deras lönenivåer kritiseras ju friskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vi i västvärlden får finna oss i att de enklaste mest lågkvalificerade yrkena drabbas av lönepress. Det går att lagstifta eller göra fackföreningarna starkare som man gör i Europa och Sverige, men baksidan av det myntet är en högre arbetslöshet. Jag är kanske cynisk men jag tror detta är en fråga mer för politiker än för företagen.

      Radera
  8. Tidningen Aktiespararen kom i förra veckan . Har ägnat någon timme nu på förmiddagen åt att studera den. Tidningen brukar presentera en gästplacerare i detta nummer är det Casefondens nye förvaltare George Norberg. Inledningen på artikeln är magnifik" George Norberg, Casefondens nye förvaltare köper inte aktier i bolag som lever mer på hoppet än på substansen". Jaha. Detta måste ju leda till frågan vilka investerare som fullt medvetet köper bolag som bara lever på hoppet? Jag känner ingen. Nästa mening." Men om konjunkturen inte förbättras ser han en stor risk för kursfall nästa år". MEN OM. Det är ju detta som är hela frågan smyger man in men om lite när det passar kan vem som helst göra prognoser om vad som helst. Jag kan åta mig att segla till Amerika på en järnspik. Dags att presentera portföljen som innehåller lite skåpmat, och avslutas med Africa Oil. "Ett spekulativt tips så att portföljen blir komplett". Jaha. Här har en annan gått och trott att man skall undvika denna typ av bolag, och att portföljen mår mycket bättre av att helt eliminera dessa typer av verksamheter. Hur som helst enligt Norberg så är finansieringen på plats, och nu skall det ut och borras tills pengarna är slut. Kanon.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det låter som en ganska typisk rådgivning. Grunda med en portfölj som kanske kan avkasta 6-8 procent och toppa med ett företag som kan förlora ungefär lika mycket.

      Radera
    2. Jag reagerade också på det här när jag läste tidningen förra veckan. För mig är det disciplin och principfasta investeringskriterier det som jag ser upp till allra mest bland framgångsrika investerare. Här faller allt pladask när man avslutar med kommentaren "Africa Oil ... ett spekulativt tips så att portföljen blir komplett"...
      Andreas

      Radera
    3. Förresten Lars, har du läst något av Finansmamman?

      Radera
    4. Har kollat några gånger på Finansmamman. Jag läser ett antal bloggar för att jag letar investeringsuppslag jag kan arbeta vidare med. Detta ger mig ingenting. En gång meddelades det att bloggaren tror på Astra. En vecka senare trodde man plötsligt inte alls på Astra längre. Ingen motivering eller förklaring. Att detta impulssiva köpande och säljande skulle kunna skapa en överavkastning mot index finner jag obegripligt.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    5. Tänkte att du kanske skulle gilla resonemanget kring ISK som jag länkade till. Påminner lite om Aktiespararartikeln.

      Radera
  9. Hur många besökare har du här på bloggen luppen?

    / E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger mellan 1000 och 2000 besök om dagen beroende på hur flitig jag är med skrivandet.

      Radera
    2. Oj!

      Och så få som skriver någonting... Lite synd.

      Carolus

      Radera
    3. Fast det är förmodligen inte unika besök, eller?

      (Jag tittar nog in en fyra, fem gånger per dag för att se om något spännande skrivits)

      Carolus

      Radera
    4. Det är besök, inte unika besökare nej.

      Radera
  10. Kvalitetet är så hög på LL:s blogg att en amatör som jag snarast är här för att lära mig och inspireras - kan inte tillföra så mycket själv (än..). LL ponera att du istället för din portfölj av aktier ägde portföljvärdet i kontanter. Vad skulle du då göra med dessa kontanter? (Skulle du köpa aktier och hur skulle en eventuell portfölj se ut?) //Johannes

    SvaraRadera
  11. Svar
    1. Skam den som ger sig! Tveka inte att kommentera eller fråga om saker, det höjer värdet på bloggen för alla läsare.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.