tisdag 9 juli 2013

Portföljöversikt

Såhär i semestertider skriver jag som vanligt ganska lite, men trevligt nog knotar företagen i portföljen vidare och tjänar pengar utan min inblandning. Jag tänkte jag kunde skriva en snabb kommentar per bolag för att belysa hur jag ser på nuläget:

AP Möller-Maersk A/S (3 A-aktier)

Maersk är det av mina bolag som jag länge sett som lägst värderat jämte Apple. Bolaget har en besvärlig huvudverksamhet i containerfrakten medan oljeverksamheten har varit ett glädjeämne de senaste åren. Med en vändning i världskonjunkturen (när en sådan nu kommer) bör containerfrakten kunna lyfta igen och då tycker jag Maersk har en mycket spännande tid framför sig.

Det otympliga aktiepriset och de danska källskatterna har gjort att jag inte köpt mer ännu, men förmodligen blir det något köp efter sommaren.

En gåva, inte ett presentkort - Maersk McKinney-Möller


Apple Inc (10 aktier)

Apple fortsätter tjäna pengar och visa på en viss tillväxt även om den helt klart avtagit. Värderingen tyder på att marknaden är väsentligt mer pessimistisk till bolagets framtid än vad jag är, men hittills har den faktiska utvecklingen varit någonstans däremellan.

Beijer Alma (98 B-aktier)

Beijer kämpar mot en tuff konjunktur men har fortsatt sin förvärvsstrategi. Aktien verkar leva ett eget liv och är rejält mycket dyrare än när jag köpte mitt blygsamma innehav, därmed har jag inte lyckats öka. Om jag skulle få för mig att köpa ytterligare någon Maersk-aktie kan en försäljning av detta lilla innehav kunna delfinansiera.

Fortum Oyj (1 100 aktier)

Jag är intresserad av grundverksamheter med alla dess risker och dess möjligheter, dvs. kärn- och vattenkraft. Även elnätsverksamheten som ska vara till salu är intressant. Ryssland och Indien (?) fäster jag inte så stor vikt vid, men det finns stora värden i bolaget även om man bortser från dessa.

Google Inc (8 aktier)

Undrar hur det går med det där andra aktieslaget utan röster? Det skulle vara klart i höstas. Googles huvudverksamhet är fantastisk, biverksamheterna är väl sisådär. Köpet av Motorola har säkert strategiska fördelar, men inte är det en kassako man köpte. Var är utdelningarna?

Handelsbanken (2 045 A- och 1 420 B-aktier)

Handelsbanken är mitt största innehav och har varit väldigt trevligt att äga de senaste åren. Ledningen agerar klokt och långsiktigt, ägarna är stabila, banken tycks väldigt stabil och riktningssäker. Tillväxten i Storbritannien imponerar och nu har Nederländerna öppnats upp. Mina aktier är inte till salu idag.

H&M (2 740 aktier)

Detta fantastiska bolag har kämpat i lite motvind de senaste åren och tidvis har aktiepriset vara nära mitt köpområde under våren. Jag har dock en tillräckligt stor andel för stunden och har avvaktat. Hur länge kan valutor gå åt fel håll och hur länge kan man öka sina IT-satsningar utan att få ut en vettig e-handel över världen?

Industrivärden (2 290 C-aktier)

ICA var ett spännande tillskott, låt oss hoppas att Hakon Invest-spåren tvättas bort fort. Detta är dock en mycket liten del av portföljen, nu behöver Volvo ta ett steg framåt och hämta upp vad man tappat i kommande konjunkturuppgång.

Investor (1 200 A-aktier)

Kärninnehaven känns stabila med Astra som lysande undantag. Ekholm styr bolaget väldigt väl i mina ögon även om läkemedelssidan gärna kunde tonas ner. Mycket har hänt i hur bolaget styrs och hur man väljer ut sina innehav, men detta finns också i kursen som inte känns lika het längre.

Johnson & Johnson (95 aktier)

Kvalitetsproblemen tycks helt bortblåsta och bortglömda, åtminstone på aktiemarknaden. Aktien handlas som om det inte fanns en risk i världen i bolaget längre och jag ligger närmre sälj än köp.

Lundbergföretagen (408 aktier)

Jag vet inte hur många gånger jag räknat på Lundbergs för att kunna se om nya köp kan motiveras - men faktum kvarstår att marknadens avkastningskrav på fastigheter är historiskt låga och priserna därmed skyhöga. Därför är Lundbergs fortfarande för dyrt i mina ögon, men jag skulle hemskt gärna ha fler aktier.

Microsoft Corporation (170 aktier)

Nya produkter går sådär, men tydligen hade alla räknat med att det skulle gå ännu värre för aktiepriset har stigit en hel del. Microsoft är starka i proffssegmentet och kommer som jag ser det att fortsätta vara det.

Sampo Oyj (740 aktier)

Sampo har följt med bankerna i aktieprissättningen och fyndlägena för några år sedan är förbi, men det är ändå ett attraktivt bolag att köpa och äga. Bolaget framstår som välskött och konkurrenssituationen som svag när man kan hålla väldigt fina combined ratios och avkastningsnivåer.

Swedbank (2 887 A-aktier)

Wolf har svängt om skutan färdigt och man börjar undra vad nästa steg blir. De största riskverksamheterna är eliminerade, hur ska man skapa tillväxt och förvalta den lilla del av vinsten man inte delar ut? För mig passar det ganska bra att man håller en hög utdelningsandel så att jag kan allokera om till bolag utanför banksektorn.

Wal-Mart Stores Inc. (120 aktier)

Liksom Johnson & Johnson tycks alla hot och risker bortglömda för Wal-Mart. Investerarna tycks titta på utdelningen, jämföra den med säkra räntan, konstatera att den stigit under flera decennier och köpa som om detta ska fortsätta för alltid och utan avbrott. Skandaler tycks rinna av bolaget som vatten från en fet gås och det var ett tag sedan något bet så bra att man kunde snappa upp några aktier. Jag behåller mina men ligger närmre sälj än köp.

... och det var alla. Jag har som sommarprojekt att läsa ikapp om Ratos som jag lämnade för ett tag sedan. Aktiepriset börjar närma sig eget kapital och då blir jag lite mer nyfiken. Mer om detta en annan gång, ha det skönt i hängmattorna!

40 kommentarer:

  1. Fin genomgång. Efterlängtat med inlägg av dig, så detta tackar jag för.

    SvaraRadera
  2. Att du lyckades sälja Ratos på toppen och att den nu befinner sig på nivåer som den inte gjort sedan finanskrisen är bra timing. Förstår inte varför du ratar företaget men du kanske gör rätt. jag tror dom kommer fortsätta leverera till aktieägarna på sikt.

    Jag har i alla fall köpt 8000 stycken på 52.50 och tror det blir bra på sikt. Många nya spännande företagsinköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tajmingen var ju 100 procent tur, men jag tyckte jag sålde av rätt anledning i alla fall. Vi får väl se om jag hittar tillbaka till aktieägarnas skara igen.

      Radera
  3. En liten sak om HM bara. Försäljningen per butik har väl fallit ganska mkt, är inte detta ett stort problem? Jag själv är i branschen och för mig vet jag hur hårt det slår mot lönsamheten när försäljningen viker, jag har mina fasta kostnader som är svåra att trimma mer. Vad händer om HM får allvarliga lönsamhetsproblem ute i butikerna och fokus måste flytta från tillväxt till försvar av marginaler? Ja HM börjar verka billigt, men kanske finns det skäl? God sommar Luppen och alla fina kommentatorer! Mvh Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det hade oroat mig en del om det inte vore för att hela branschen viker ner just nu. H&M är snarare en av dem som står emot bäst i en tuff marknad och min förhoppning som ägare är att man är välpositionerad när det vänder.

      Radera
    2. Jag tycker HM borde särredovisa de låt säga 5 största butikerna på resp marknad, då hade man som investerare snabbt kunnat skapa sig en bild av vad problemen handlar om. Jag vill veta hur HM hamngatan går, hur står dom sig mot motsvarande koncept på samma lägen. Jag hade chillat lite med tillväxten nu tror jag även om jag förstår de som tycker man ska utnyttja konjunkturläget. Jag är dock väldigt defensiv i mitt investerande men ett HM med problem större kommer inte att bli en trevlig historia... Lönsamhet före tillväxt tycker jag. Mvh Anders

      Radera
  4. Sen en annan liten sak om Ratos. Om jag styrt kajutan och varit duktig på affärer hade jag aldrig delat ut dessa pengar som Ratos gör. De bör ju föräntas bättre i bolaget isf, jag tror att den nya preferensaktien är ett tecken på detta och att utdelningen är i fara.
    Men det säger såklart inget om den totala avkastningen som borde kunna ha högre utväxling isf men utdelningsinvesterarna kanske inte blir så glada, vad vet jag. /Anders

    SvaraRadera
  5. Jag skulle säga att Apples utveckling är bättre än både marknadens förväntan och din förhoppning om man ser till kassaflödet, dvs sanningen (vinst är mer en åsikt). Det fria kassaflödet var 41 miljarder förra bokslutsåret och hittills i år (två kvartal) är det 31 miljarder. Detta om man räknar FK=op. cash flow minus "fixed cap. investments.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Lou Mannheim
      Några tankar kring ditt inlägg om Apple. Har tittat in på din blogg ibland. Du verkar vara en påläst, och begåvad man. Tycker du bör fokusera lite mer på att begrunda det faktum att den kollektiva uppfattning är ju trots allt att marknaden inte tycker att Apple är värt mer än det noteras i nu. Många var de som såg köptillfälle i intervallet 550-600 dollar. Trots att Apple var i en fallande trend. Att förvalta pengar handlar ju trots allt inte om att vinna diskussioner. När jag handlar har jag stor respekt för marknaden, eller som det brukar heta when you are on a motorcycle never argue with a car you will loose. På samma sätt. If you argue with the market you will loose. Ser jag att en position jag tagit kryper under minus 7 % går jag ur, och gör om läxan funderar kring om jag missat något.
      En respekt för risken.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  6. Btw, jag vill minnas att du kommenterade när du nådde en miljon visningar här på bloggen. Du har nu passerat 2 miljoner. Grattis till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det, precis som med pengar är den första miljonen klart svårare än den andra ;-)

      Radera
  7. Jag har en fråga om Latour: Borde det inte vara ett liknande case som Ratos var, att man handlas över eget kapital och att det egna kapitalet inte ökat speciellt mycket de senaste åren, gentemot kursen. Kan det finnas samma risker i Latour, eller hur ska man se på värderingen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej. Latour handlas med rabatt.
      substansvärdet Q1 var 175 kr. Idag står aktien i 140 kr. Dessutom är väll värderingen av de onoterade verksamheterna ganska konservativ.
      http://www.latour.se/sv/ir/substansvarde

      /Chriss

      Radera
  8. Hej Luppen,

    Jag ser att du inte äger något fastighetsbolag (om man inte räknar Lundbergs). Vad är anledningen till det? Vad tror du om de svenska fastighetsbolagens framtid?

    Personligen tycker jag företag som Castellum och Wihlborg känns lockande men lite svårt att veta hur det går i framtiden med kanske stigande räntor och annat. Känns trots allt som en långsiktig straffspark eftersom vi måste bo och vi garanterat kommer att bli fler människor i Sverige.

    SvaraRadera
  9. Hur gick det för dina försök att få tillbaka dansk källskatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ärligt talat inte kommit loss ännu, det är för lite pengar för att prioriteras just nu.

      Radera
  10. Läsa ikapp om Ratos ja.....nu är jag lite provokativ och i grunden hyllar jag ditt analytiska och systematiska arbetssätt innan investering men....nu har Ratos dragit dryga 10 procenten i veckan och de senaste veckorna har det varit uppenbart att aktien rört sig runt eget kapital. Är det ändå inte ibland motiverat att vara lite snabbfotad, gå lite mer på intuitionen och bara slå till....Jag är hur som helst mkt nöjd med mitt köp i början av veckan på 51,50. Undrar när vi ser såna nivåer på aktien nästa gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inköp i Ratos en lika stor självklarhet som efter införandet av Preferensaktier? Har det något inverkan på omsättningen av A och B aktien?

      Tittar själv på möjligheten att gå in i bolaget.

      Radera
    2. Investering är en långsam aktivitet för mig, det är en av anledningarna att jag försöker hålla mig till bolag som inte ändras så fort.

      Radera
  11. Får börja med att tacka för din eminenta blogg.
    Sen får jag be om ursäkt, ryggade dig och köpte lite SHB, tyvärr så kommer kursen nu att falla som vanligt när jag handlar ;)

    /Hallard

    SvaraRadera
  12. Hej Luppen!

    Vad tycker du om att köpa balder pref nu?

    MVH
    //Andreas

    SvaraRadera
  13. Läste i veckan Maersk trodde de goda åren för sjöfart hade nått sin topp?

    Ligger i sådant fall i linje med en prognos jag såg på tv för en del år sedan där en representant för samma bolag gissade import från billiga Asien skulle komma sjunka en 10-15 år in i framtiden vilket är ungefär nu?

    Gillar bolaget.

    SvaraRadera
  14. En fråga som är något off topic, men som jag funderar över, och därför ställer till er här, samt på ytterligare någon blogg.
    Jag har läst igenom tradingtheomx.blogspot.se och har fastnat lite för hur han lagt upp sin investeringsstrategi. Har ni varit i kontakt med den bloggen tidigare? och har ni isåfall några åsikter om hans upplägg, för och emot.
    Det jag själv gillar är enkelheten i att investera i en enda fond, och veta ganska väl när man ska sälja och köpa.
    Som lekman utan kunskaper om företagens verksamhet, och utan större förmåga att sätta mig in i dem och följa dem, så känns det här som ett alternativ för att förhoppningsvis kunna få en avkastning strax över index.
    I dagsläget tar jag rygg på några av de välrenomerade bloggarna, samt följer lite magkänsla över vad jag tror kan vara långsiktiga, trygga investeringar, men det skulle vara intressant att höra andras reflektioner över hans upplägg, då jag inte lyckats hitta några andra sajter som skriver om något liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det sägs ju att de flesta skulle tjäna mer på att investera i en indexfond regelbundet ist för att köpa aktier. Enda nackdelen är att är så tråkigt ;-)

      Hans handelsregler skulle jag också strunta i...

      Radera
    2. Tackar för svaret! Vad ser du för negativt med hans regler? Som jag uppfattar det har han skapat en egen variant av MA50/MA200 strategin, där han inte lämnar marknaden helt bara för att trenden börjar vända nedåt.

      Radera
  15. Tjena Luppen!

    Tack för en superb blogg med massor av matnyttigt att läsa!

    Jag har lite funderingar kring användande av P/E 15 som du använder för att få fram ett motiverat pris för bolag.

    Som jag förstår det är P/E 15, i stora drag, för ett stabilt large cap. bolag en "normalvärdering". Lite som en nollpunkt, varifrån den börjar bli dyr om den går över och billig när den är under. (Detta är såklart väldigt generellt sett)

    Men varför just P/E 15? Jag förstår att vid P/E 15 får man en, vad kan man säga, indirekt avkastning på 6.7% och därför är under 15 ett eventuellt bra köp läge på så sett.
    Men är det ända anledningen till varför du använder just 15? Eller är det att ett bolag som uppfyller alla kvantitativa- och kvalitiva-kriterier “borde” vara värderat till minst P/E 15?

    Tänkte så också att ett bolag som har haft en historiskt genomsnitt på klart lägre än P/E 15 varför skulle marknaden helt plötsligt börja värdera detta bolagets vinster högre? (Nu utgår jag från att bolaget haft samma stabila ställning under tiden)

    Tex säg Handelsbanken som du tycker är värt P/E 15 i din bevakningslista men som har varit värderat klart lägre i över 10 år med ett genomsnitt på ca 10. Varför skulle marknaden värdera deras vinst så mycket högre i framtiden?

    Skulle det då inte vara bättre att använda sig av P/E-genomsnittet för att göra en säkrare investering? Bygga in margin of safty?
    För att försöka förutspå vad marknaden ska börja tycka ett bolags vinst är värd är väl väldigt svårt eller?

    Skulle uppskatta en förklaring till en behövande nybörjare! Tack!

    Med vänlig hälsning, S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vilken grym fråga. Det här vill jag också ha svar på! Förtjänar ett eget inlägg!

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
    2. Ja, 15 är rimligt för ett stabilt bolag därför att 6,7 procent är långt över den säkra ränta man kan få. Om företagets lönsamhet skulle sjunka finns det ändå en väsentlig säkerhetsmarginal. Detta förutsätter som sagt ett någorlunda stabilt bolag med en "normal tillväxt".

      Varför jag tycker SHB är värt 15 när resten av världen har sagt 10? Därför att jag är nöjd med 6,7 procent årlig avkastning medan resten av världen tycks vilja ha mer, troligen på grund av att man ser större risker i bolagets verksamhet än jag gör.

      Om världen fortsätter värdera bolaget till P/E 10 och allt annat är lika så kommer jag att vara lika nöjd för det. Jag får mer än mina 6,7 procent och jag kan fortsätta köpa mer. Jag gör inget klipp på värdestegring (utöver den vinstökning bolaget får) men får en bra avkastning.

      Som Olle ovan skriver kan P/E-genomsnittet vara material för en egen artikel.

      Radera
    3. Jag har förresten gått igenom ämnet ganska ingående i det här inlägget.

      Radera
  16. Intressant resonemang. Jag tänker lika och använder mig av senaste 5 årens genomsnittliga P/E OM det är lägre än 15. Är snittet på 17 så drar jag ner det till 15. Bara för att vara på den säkra sidan. Ska bli intressant och se var "proffsen" säger :)

    SvaraRadera
  17. Hej och tack för en bra och intressant blog!

    Har i dagsläget ca 110' placerat i svenska aktier, huvudsak storbolag och sedan ca 200' i fonder. Köper löpande poster om ca 7000 var tredje månad. Har inga skulder eller något att belåna.

    Vad är din åsikt gällande att låna till aktieköp. Ca 50'. Tänker köpa stora bolag med bra direktavkastning i 5 bolag under ett par månader och samtidigt fortsätta att löpande köpa som vanligt. Har möjlighet till mkt bra villkor så kommer i dagsläget ha ca 1% i ränta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu frågade du ju inte mig, men jag känner mig ändå tillräckligt auktoritär för att kunna ge dig ett bra svar på frågan. När vi pratar investeringar på den låga nivå som du beskriver så tycker jag definitivt inte att man ska fundera över att låna pengar för att investera. När du sitter på ett par miljoner redan så kanske du byggt upp tillräckligt med kunskap för att göra det på ett relativt säkert sätt, men sanningen är att det aldrig är säkert att låna pengar till investerande. Jag är till 99,99 % säker på att Lundaluppen, och alla andra ekonomibloggare, kommer avråda dig från att låna.

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
    2. Nackdelen med lån är dels räntan som du måste betala men även att plötslig återbetalningsskyldighet, på iallafall en del av lånet, typiskt dyker upp i situationer då din aktieportfölj sjunkit i värde (om du lånat på dina aktier).

      Dessa situationer kan komma från en dag till en annan. För ett exempel de senaste dagarna kolla på aktiekurserna för Potaskaproducenter exempelvis K+S AG eller Potash Corp.
      De fallen var resultatet av att en av deras konkurenter beslöt sig för att gå ur en av de två karteller som finns inom området och deklarerat att man är beredda att driva ned priserna ordentligt.

      Det innebär att du omedelbart måste realisera förlusten, som du hade lånat till...

      Men visst så länge det går det bra så är hävstång av godo. Men när det skiter sig är det ofta riktigt illa.

      Radera
    3. Jag håller inte på med belåning. Det är en genväg som vid lågt risktagande ger ganska lite. Mitt stora principiella motstånd är att man knyter villkor till aktiepriserna. Aktiepriser kan i korta perspektiv bete sig nästan precis hur som helst. Ett krigsutbrott någonstans, ett terrorattentat eller en flash crash kan leda till kortsiktiga svängningar. Att då vara belånad kan leda till att du måste sälja vid sämsta möjliga tillfälle.

      När man läser bloggare som belånar sina portföljer kan man också se att det finns en nästan 100-procentig korrelation mellan att goda tider och belåning, när det borde vara tvärtom. När aktiepriserna är nerpressade sitter folk "30 procent likvida" och efter fem års uppgång börjar man klura på belåning.

      Principiella problem, verkliga problem, "slippery slope" (det gick ju bra det här, jag lånar en procentenhet till) och allmänt miskat handlingsutrymme är ett gäng faktorer som avskräcker mig.

      Radera
    4. Well!
      Kunde inte sagts bättre. När det kryllar av köpvärda aktier är man alltid "30 procent likvid". Det köps dyrt, och säljs billigt. Skall dessa övningar backas upp med stora banklån är katastrofen ett faktum.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
  18. Kommer det komma en efterlängtad uppdaterad bevakningslista nu när det börjar närma sig aktieinköp luppen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tummarna, mycket spännade lista att följa varje månad. men Luppen har väl semester?? :)

      Radera
  19. Tjena!

    Kan du rekommendera någon bra sida där man kan följa amerikanska kurser, nyheter och få info om utdelning osv. om amerikanska aktier.

    Avanza visar ju kurser med viss eftersläppning, men övrig info går ju inte att finna där.

    Med vänlig hälsning

    Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte helt säker på att detta är den bästa sidan men http://www.4-traders.com/ fungerar helt okej! Tror google och yahoo också har infon du är ute efter :)

      Radera
  20. 4-traders var precis i stil med var jag letade efter, tack för tipset!

    Daniel

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.