fredag 17 maj 2013

Rapport från Maersk

Idag kom A.P. Möller-Maersk A/S med sin rapport från årets första kvartal. Resultatet efter skatt sjönk med 33 procent men jag skulle ändå vilja kalla det för en stark rapport. Aktiemarknaden tycks hålla med och priset på aktien har stigit med 1,33 procent i skrivande stund.

Här är höjdpunkterna som jag ser det, jämfört med samma kvartal föregående år:
  • Omsättningen sjönk med 2 procent
  • Rörelseresultatet ökade med 17 procent, medan periodens resultat alltså sjönk med 33 procent. Den stora skillnaden beror på en stor skatteintäkt under jämförelseperioden efter en vinst i en skattetvist i Algeriet, jämförelsesiffran för rörelseresultatet är alltså intressantare än periodens resultat
  • Det stora glädjeämnet jämfört med förra årets första kvartal är att Maersk Line, dvs. containerfrakten, det största affärsområdet, vänt från förlust till vinst. Fraktraterna har stigit och Maersk har lyckats sänka sina kostnader.
  • Maersk Oils vinst har sjunkit kraftigt, men om man eliminerar skatteintäkten från Algeriet är resultatet ca 10 procent lägre än förra året beroende på oljepriser och några andra effekter
Resultatet per aktie sjönk till 918 kronor, för rullande tolv månader ligger man nu på 4 450 kronor, vilket är högre än vad jag använder i bevakningslistan (3 500 kronor) så aktien framstår fortfarande som väldigt köpvärd. Maersk fortsätter att lida av konglomeratstrukturen, konjunkturskepsis och förmodligen även aktiens otillgänglighet för mindre sparare. En split skulle inte vara fel...

17 kommentarer:

  1. Själv tycker jag att en split vore helt fel. Är det inte värdeinvesterarnas husgud Warren Buffett som alltid kommer dragandes med historien om hur man delar en pizza?? Det blir ju inte mer till var och en om man delar pizzan eller aktien i betydligt fler delar. Buffett har ju alltid velat ha ett högt pris på Berkshire för han vill ha en låg omsättning på aktieägarna och man vill attrahera investerare som ser på värdet inte på priset!
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i vad du skriver. Min splitönskan är rent egoistisk, jag skulle tycka att 10-12 tkr vore en lagom storlek för mig för då skulle det bli ett tillgängligare alternativ för mitt månadssparande.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Är lite sugen på att utöka med AP Möller. Det ända som är ett litet gissel är att utdelningen inte är jättehög. Har du några tankar kring deras framtida utdelning, kommer den att fortsätta öka tror du?

    Ett annat bolag jag bevakar är Kabe. Antar att det är lite för litet för dig luppen. Men hade varit kul att höra om du har några tankar kring bolagets värdering och rapport.

    /Mvh
    Oskar

    SvaraRadera
  4. Eftersom vi alla har olika stor aptit och, i detta sammanhanget, mun, så blir för stora bitar ohanterliga för en del av oss. Men, visst, om syftet är att hålla omsättningen av aktier nere och inte bredda ägarbasen, så ska man ju inte genomföra en split.
    I övrigt vill jag tacka för en utsökt blogg.
    /Martin

    SvaraRadera
  5. Carolus,

    Du frågade om när man skall sälja en aktie? Har egentligen inte så mycket mer att tillägga än det svar du fick. Man skall inte sälja för att marknaden känns dyr. Alla känner på sig att marknaden är dyr nu, men börsen fortsätter upp ändå. Tycker du att bolaget du bevakar kommer att gå sämre framöver så är den informationen oftast redan inbakad i kursen. Du kan dessutom ha fel. Kort sagt sälj om du tycker att en aktie inte representerar ett gott värde. Fast räkna ut det är ju inte lätt eller hur? Finns inga manualer eller shortcuts. Alla vet att Coca-Cola är a wonderful business, men är bolaget så wonderful så det är värt dagens värdering? Att hitta svaret på en sådan fråga är vad aktieinvesteringar egentligen handlar om.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars,

      Coca-Cola: Det är riktigt... Närmar sig snart toppnoteringen från IT-yrans uppblåsta värdering. Idag får man dock (till skillnad från då) ca 2.6 procent i direktavkastning och bolaget har ju vuxit sedan dess.

      Detsamma gäller många av de stora bolagen. JNJ är ju på all-time-high, men har trots det en anständig direktavkastning på runt 3 procent. Inte så pjåkigt...

      Förmodligen kan man kommma in i just dessa två bolag till lägre nivåer någon gång framgent, men helt ok med direktavkastningarna ovan i väntan på, om inte Godot, bättre köptillfällen (jag äger aktier i båda).

      Manualer finns det ju en hel industri kring... Lukrativ business... Jag är ju själv utvecklat ett starkt beroende av denna litteratur... ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
  6. Off-topic:

    Idag bestämde Finansinspektionen att ett golv för riskvikter för bolån på 15 % ska införas. Se

    http://www.fi.se/Press/Pressmeddelanden/Listan/Beslut-om-rante--och-riskviktsgolv-/

    Hur påverkar detta bolånebankerna Handelsbanken och Swedbank? Handelsbanken har ju haft riktigt låga riskvikter på bolån vad jag vet och Swedbank är väl störst i Sverige på bolån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framförallt bör Handelsbankens kapitaltäckning sjunka. Bankerna brukar vara hyfsat snabba med att kommentera denna typ av ändringar, vi får hoppas att de kommer med en beräkning och ett pressmeddelande idag.

      Radera
    2. Tyvärr fortfarande inget på varken Handelsbankens eller Swedbanks hemsidor om detta. Biter det kanske riktigt hårt eller är det så svårt att få fram en ny siffra genom att pilla lite på några riskvikter? (okej, om de vill ha en riktigt kvalitetssäkrad siffra kanske det är svårt, men de borde kunna höfta ut att det påverkar kapitaltäckningen med "1-2 procentenheter" eller vad som nu blir fallet.

      Båda bankerna har tidigare sett överkapitaliserade ut, men de har väl anat vad som komma skulle och det har nog varit skönt med en buffert.

      Andra som kan få det tufft med de nya riskvikterna lär väl vara rena bolånebanker som SBAB.

      Radera
    3. När jag har räknat på det har det blivit ganska stora effekter, så jag hade förväntat mig något officiellt. Jag kan ju publicera en "spekulativ beräkning".

      Radera
    4. Kenny, jag rekommenderar att du läser den här publikationen om risker, sidan 3. Där framgår att kapitalkravet för Handelsbanken skulle öka med 5,5 miljarder kronor, något som man redan har täckning för.

      Det man kan inse är att man inte ska ta ut några extrautdelningar i förskott utan avvakta tills hela bankkrisen lagt sig och återgått till normaltillstånd.

      Radera
    5. Tack för bra länk! Befintlig riskvikt för bolån i Handelsbanken är tydligen 5 procent, så det är en ganska häftig ökning. Jag noterar också att kapitalkravet enligt Basel II är 40 miljarder men enligt övergångsregler är det det dubbla, 80 miljarder. Jag läste inte tillräckligt noga för att begripa om de 5,5 miljarderna som ändringen av riskvikter för bolån medför är medräknat i övergångsreglerna eller om det blir ett extra påslag.

      Om kravet ökar från 80 till 85 miljarder kan det väl inte ha så stor betydelse?

      En intressant notering här kan för övrigt vara att många av de mindre danska banker som jag har skrivit så mycket om på sistone har en soliditet som är ganska nära kärnprimärkapitalrelationen, vilket betyder att riskvikterna är ganska nära 100 % på hela utlåningen. I Nordjyskes fall har jag för mig att genomsnittlig riskvikt var 75 %. Med andra ord kan inte ändrade riskvikter förstöra särskilt mycket för dessa banker och de som är överkapitaliserade är i någon mening mer överkapitaliserade än Handelsbanken.

      Radera
  7. Hej! Precis som Oskar (här ovanför) är jag också nyfiken på vad du tänker om Maersk och utdelningen. För övrigt, tack för en intressant blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min gissning är att utdelningen kan komma att öka en bit framöver, man har ökat utdelningsandelen en del de senaste åren och jag kan tro att Maersk kommer fortsätta med att komma lite närmre börssnittet. Men detta är en ren gissning och har ingen grund i något Maersk kommunicerat.

      Radera
  8. Hej Lundaluppen!
    Vill först och främst tacka för en väldigt informativ och välskriven blogg. Vidare så undrar jag ifall man har en bevakningslista för maj månad att vänta inom en snar framtid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det är köpdags på fredag eller måndag, så den ska tas fram inom kort!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.