fredag 18 maj 2012

Valutarisk och valutachans

Jag fick en fråga om hur jag ser på valutarisken i min portfölj och jag tänkte berätta min syn på saken, förhoppningsvis utan att verka alltför förvirrad.

Valutarisk eller valutachans? För det första tycker jag att begreppet valutarisk, så som det används av de flesta bolag, inte stämmer på mig. För de flesta bolag som arbetar med en viss finansiell hävstång kan skadan av negativa valutarörelser upplevas större än nyttan av positiva valutarörelser och därför pratar man nästan uteslutande om valutarisk. Jag lever (ännu så länge) inte på avkastningen av mina investeringar så i min situation är värdet av valutarisken lika stor som värdet av valutachansen. Valutarörelser är alltså inte något i grunden negativt för mig utan något jag ser helt neutralt .

Min valuta, vilken är det? Om man ska tala om valutarisk eller valutachans måste man ha något slags referensvaluta, men vad är det? Svenska kronor väger naturligtvis tungt. Jag lever större del av mitt liv i svenska kronor, min lön och mina dagliga levnadsomkostnader är samtliga i svenska kronor. Men är det så enkelt? Valutarörelser påverkar definitivt min kostnadssida genom utgifter vid resor och genom priser på importvaror jag konsumerar. Hur kommer mitt liv att se ut om och när jag ska leva på investeringarnas avkastning?

Vilken valutarörelse ska jag skydda mig emot? Jag vet ju växelkurserna idag och jag vet växelkurserna historiskt, men det är framtiden som är intressant. Hur kommer valutorna, och främst kronan, euron och dollarn, att röra sig gentemot varandra? För att citera Buffett (om sig själv och Munger): "We try to think about things that are important and knowable.". Valutarörelser är potentiellt viktiga, i synnerhet över ett investeringsliv, men är de möjliga att förutspå? Kanske för Soros och andra som dessutom kan påverka dem, men knappast för mig. Många kommentatorer frågade mig hur jag vågade köpa amerikanska aktier när dollarn stod i 6,01 kronor, för den var ju tvärsäkert på väg mot 4-5 kronor. Nu är den över 7 och jag har fortfarande ingen aning om det i det långa loppet kommer visa sig billigt eller dyrt.

Hur påverkar valutarörelser värdet och avkastningen av mina investeringar? Här är ytterligare en aspekt som inte är helt trivial. De flesta av mina innehav är multinationella. Om exempelvis dollarn skulle stärkas kraftigt mot övriga valutor så skulle värdet av mina Wal-Mart-aktier stiga, liksom värdet av bolagets utdelningar. Men eftersom Wal-Mart har en betydande utlandsförsäljning finns det även en risk att bolagets vinster skulle minska. Kanske inte det allra bästa exemplet eftersom Wal-Mart till stor del importerar, men jag tror att poängen är tydlig, i princip alla mina innehav har en blandad verksamhet där valutarörelser samtidigt kan gynna och missgynna min investerings avkastning.

Sammanfattar man det här får man fram en ganska grumlig bild:
  • Valutarörelser kan vara positiva och negativa, min förväntan är en neutral påverkan
  • Min egen referensvaluta är inte glasklar, i synnerhet inte på lång sikt
  • Jag tror mig inte kunna förutspå valutarörelser
  • Mina investeringar påverkas ofta både positivt och negativt av samma valutarörelse
... och den enda praktiskt användbara slutsats jag kan dra av det här är: jag väljer att strunta i valutarörelser och antar att de jämnar ut sig över tid

Här är dock en bekännelse på plats: jag blir påverkad av valutarörelserna emotionellt, just nu tar det emot att köpa amerikanska aktier när dollarn precis rusat mot kronan. Jag borde inte tänka så eftersom det antyder att jag vet att dollarn just nu är omotiverat högt värderad, vilket jag absolut inte vet, men jag tänker så i alla fall.

6 kommentarer:

  1. Tackar för svaret. Jag frågade om valuta eftersom jag gillar din blogg och har högt förtroende för dina analyser. Självklart har jag därmed tagit rygg på dig med teknologiaktierna och walmart men då jag funderat över inköpen nu till slutet av Maj fick jag precis samma magkänsla som du och tvekar. Det verkar dock lösa sig då SHB backat tillräckligt för min smak och att jag inte har samma bekymmer som du med bankvikten.

    SvaraRadera
  2. Jag har ibland testat använda Euroinvestos.se där man kan få grafen i valfri valuta men upplevt det som mycket jobb till liten nytta även om det klart förstärkte medvetandet om valutaskillnader vid aktiehandel.

    Har ungefär samma upplevelse som Lundaluppen men visst kan det vara irriterande se en kurs stiga i lokal valuta snabbt vilja ta hem en vinst bara för att upptäcka aktien i ens egen valuta inte rört sig ett dugg :) Just nu är det förståss trevligt se inte mycket händer med de utländska innehaven fast de faller då detta kompenseras med den mot det mesta svagare kronan.

    SvaraRadera
  3. Hej! Har du sett att Nordnet ger sina kunder courtagefri handel mellan 18-24 maj i Facebook, Groupon, Zynga, Linkedin, Apple och
    Google. Vad tror du om att köpa lite av varje mest som en kul grej? Givetvis tillkommer courtage när man säljer...(om man nu inte lyckas träffa en liknande grej). Med tanke på dina aktier i några av bolagen kanske det är något för dig att öka liiite?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter trevligt, jag köper dock aldrig aktier som en kul grej ;-). Jag har också tillräckligt med konton för att inte lockas av ett så koncentrerat erbjudande.

      Radera
    2. Ett kärnfullt inlägg som på pricken fångar min inställning till valutarisk (eller är det valutachans? ;-)).

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.