fredag 9 december 2011

Svenska bankutdelningar

I oktober meddelade EBA regler för sina stresstester som pekade på att svenska banker skulle tvingas öka sina kapitalreserver, vilket jag skrivit om tidigare. Nu står det dock klart att man inte införde den lite märkliga temporära Basel I-återgången som skulle tvingat starka Handelsbanken (och inte fullt lika starka Swedbank) att öka sin kapitaltäckning medan svagare banker kom billigare undan.

Man kanske ska akta sig för att jubla åt sämre kapitaltäckning hos bankerna, men det här låter i alla fall rimligare och stämmer mer med min bild av bankernas styrkepositioner.

9 kommentarer:

 1. Skönt att man kommer få utdelning på sina Handelsbanksaktier till våren:-)

  SvaraRadera
 2. Tack for info! Jag undrade precis det. Satte kaffet i halsen nar jag forst horde att handelsbanken, den kanske basta utdelningsaktien pa borsen, skulle behova stalla in sin utdelning. /Jon

  SvaraRadera
 3. Men även i den nya tolkningen, fick inte Swedb. räkna med kapitalet från den första NE. (Preferensaktier) pga. Inte Svensk lag, ej heller EU lag, utan en påståd förtur vid likvidering av bolag enligt Engelsk lag. Vad nu det skulle ha för betydelse vid, om kapital ska räknas som förlustabsorberande eller inte.

  Men det räddade ju SHB så att dom inte bara vart tvåa i Sverige om att ha bäst kapitalisering.

  Vad många missar när dom jämför Svenska banker är att deras balansräkningar är mycket olika uppbygda. Handelsbanken behöver mycket kort finansiering och mycket osäkrad upplåning. Nordea och SEB behöver mycket upplåning i $ och Euro. Swedbank klarar sig i princip med säkerställda bostadslån och klarar resten genom egen inlåning.
  Ekdungen

  SvaraRadera
 4. Han som följer din blogg12 december 2011 08:22

  Skulle du inte kunna uppdatera om small cap bolag och vilka du tycker är intressanta. Tycker det finns en annan spänning i mindre bolag, allt är inte lika glasklart dvs större risker men samtidigt roligare om man prickar rätt.

  SvaraRadera
 5. Hej! En liten fråga, vilken av dessa två tabeller ska man använda?

  http://www.lundaluppen.se/p/teknik-for-bloggare.html

  Båda? Eller bara den längst ned?

  SvaraRadera
 6. Goddag
  Jag har en god kamrat tillika norrbagge som är intresserad av DNB Nor. Då banksektorn är lite av min vita fläck tänkte jag höra om ni kikat på det företaget?

  SvaraRadera
 7. Jag ska genom Aktieinvest månadsspara bl.a. i Handelsbanken, vad anser du om att endast ha SHB eller spara 50/50 i SHB/Swedbank? Betalar ju samma courtage oavsett, och sparandet är på "livet ut" basis så försöker hitta bra livspartner-aktier så att säga

  SvaraRadera
 8. Om det är enda innehaven är banker högst riskabla. Sprid hellre i olika branscher. Bästa metoden är nog att köpa 50% Investor och 50% Industrivärden så får du en bra blanding branscher i deras portföljer.

  SvaraRadera
 9. Nej min plan är att fördela jämnt mellan SHB, Ratos, Tele2, Beijer Alma och Connecta.

  Så frågan är där om jag istället för totalt 1/5 köper SB eller 1/10 SHB och 1/10 Swed?

  Jag tar gärna emot andra tips, dock är Ratos det investmentbolaget jag vill ha och resten ska vara rena aktier så att säga.

  Tack

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.