torsdag 24 mars 2011

Johnson & Johnson nästa?

Efter de senaste dagarnas rusning på Stockholmsbörsen försvann ett fyndläge lika snabbt som det dök upp, och jag hängde inte med i svängarna. H&M kunde köpts för under 200, suck. Nu lutar mycket åt att nästa inköp blir i den amerikanska jätten Johnson & Johnson.

Jag analyserade företaget för ett tag sedan, och gillade vad jag såg. Nu har priset gått ner rejält sedan dess vilket såklart tilltalar mig. Bolaget står på tre ben:
 • Läkemedel
 • Medicinsk utrustning
 • Konsumentprodukter inom hälsa och kroppsvård
Blandningen tilltalar mig, liksom storleken på bolaget, vilket bör leda till att man kan balansera om mellan benen beroende på framgångar. Det lynniga läkemedelssegmentet är den bit jag har svårast att analysera.

Bolaget har hamnat i blåsvädret på sistone på grund av återkallanden av produkter inom samtliga områden, något som påverkat försäljningen och resultaten de senaste åren. Detta har retat upp en och annan ägare och analytiker.

Men det finns även skribenter med en mer positiv syn på bolaget och dess läkemedelsportfölj. Jag väljer att inte tro på någon av dem utan att titta på siffrorna, konstatera att de är imponerande över lång tid, och att priset är rimligt förutsatt att bolaget kan utvecklas rimligt framöver.

12 kommentarer:

 1. Stämmer det att bolaget inte lämnat utdelning sen oktober 2008??
  I så fall tilltalar aktien inte mig...

  /M

  SvaraRadera
 2. Nej, enligt den här sidan: http://www.investor.jnj.com/divhistory.cfm så betalade man utdelning senast den 15 mars 2011.

  SvaraRadera
 3. Det stämmer inte. Utdelningarna är stabila. http://www.investor.jnj.com/divhistory.cfm

  SvaraRadera
 4. Här gick det undan...ville inte låta som en härmapa. Sorry

  SvaraRadera
 5. Yahoo F säger 2008..

  SvaraRadera
 6. Ska man tolka inlägget som att du tycker HM är bra värderat nu och inte köpvärt? Eller som att J&J är det bättre valet för stunden? ;)

  Tankade H&M på 206 sist men har ett gav på 222 nu, känns fortfarande köpvärt men avvaktar lite.

  SvaraRadera
 7. Angående JNJ's utdelningar så kan jag garantera att dom betalas ut, tickade senast in nya på kontot 15/3.

  SvaraRadera
 8. det tror jag du gör rätt i! Tillfälliga bakslag kan vara ett bra läge att köpa kvalitetsbolag.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker fortfarande att priset på HM är attraktivt, men jag börjar bli rätt nöjd med min portföljandel HM. Jag har själv köpt på 226 (om jag minns rätt), så det är mest ett portföljbeslut. Hade HM legat kvar på 200-210 eller lägre hade det blivit HM igen.

  SvaraRadera
 10. Bra köp med tanke på att Medivir kmr bli uppköpta inom kort av J&J Kom ihååg vart du hörde det först

  PersianJEW

  SvaraRadera
 11. Jag har varit nyfiken på Johnson & Johnson ett tag och funderar på att slå till.
  Men jag får det inte riktigt att gå ihop. Siffrorna ser bra ut men aktiekursen har stått och stampat under de senaste 10 åren.
  Med dagens kurs på 58,8$ och vinst på 4,20$ får vi ett P/E-tal på 14.
  Utdelningen har ökat från 0,6$ till 2,11$ på 10 år.
  Direktavkastningen har tredubblats på 10 år, från 1,2$ till 3,6$. Mellan 2000-2010 har försäljningen fördubblats.
  Varför visar detta sig inte i aktiekursen? Handlades Johnson & Johnson till skyhöga P/E-tal för 10 år sedan? Varför har synen ändrats på bolaget? Är det något jag har missat?

  Tack för en otroligt bra blogg.
  Mvh
  Bengt

  SvaraRadera
 12. @Bengt: tack för berömmet. Som du skriver har JNJ gått från att vara en investerarfavorit till att vara lite utskälld. Jag tycker aktien är fundamentalt billig idag. Om resten av världen upptäcker detta så lär priset stiga, annars får jag njuta av trevliga och växande utdelningar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.