Nu har alla de fyra svenska storbankerna Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea lämnat sina halvårsrapporter och efter tekniska problem har jag haft tid att läsa igenom alla fyra.
De banker som drabbades hårdast av finanskrisen, Swedbank och SEB hade båda stora kreditförluståtervinningar under 2011 och vinsterna i de båda bankerna sjunker därför jämfört med den perioden. För såväl Nordea som Handelsbanken ökade dock vinsterna 11 procent jämfört med föregående år. Handelsbankens vinstökning är dock den mest imponerande eftersom den är i kronor och inte i en försvagad euro.
Om man släpper den historiska jämförelsen och tittar på verksamheten idag tycker jag det framträder en väldigt tydlig ranking på bankerna idag när det gäller verksamhetskontrollen:
De banker som drabbades hårdast av finanskrisen, Swedbank och SEB hade båda stora kreditförluståtervinningar under 2011 och vinsterna i de båda bankerna sjunker därför jämfört med den perioden. För såväl Nordea som Handelsbanken ökade dock vinsterna 11 procent jämfört med föregående år. Handelsbankens vinstökning är dock den mest imponerande eftersom den är i kronor och inte i en försvagad euro.
Om man släpper den historiska jämförelsen och tittar på verksamheten idag tycker jag det framträder en väldigt tydlig ranking på bankerna idag när det gäller verksamhetskontrollen:
# | Bank | K/I | Avk på EK | Kreditförl. |
1 | Handelsbanken | 0,45 | 14,0 % | 0,07 % |
2 | Swedbank | 0,48 | 13,5 % | 0,07 % |
3 | Nordea | 0,50 | 12,1 % | 0,26 % |
4 | SEB | 0,58 | 10,3 % | 0,07 % |
OBS: rankingen är på verksamhetskvalitet, inte aktiepriser, Handelsbanken är inte bästa köpet till varje pris.
Bankernas priser och finansieringskostnader tycks ligga så nära varandra att kostnaderna blir helt avgörande för avkastningen på eget kapital. Och i kostnadskontroll har Handelsbanken alltid varit starka medan Swedbank gjort en kraftig uppryckning under Michael Wolfs ledning. Som ägare till SEB (via Investor) kan jag dock inte vara nöjd med hur den banken håller i kostnaderna, 8 procentenheter över närmaste konkurrent är inte godkänt.
För samtliga banker har räntenettot stigit under första halvåret (jämfört med föregående år), mest för Handelsbanken (17 %) som haft stora framgångar i rörelserna utanför Sverige. Swedbank har ökat med 14 procent, Nordea 9 och SEB med 3. Känner ni igen rankningsordningen?
Åt motsatt håll har provisionsnettot gått. Precis som nätmäklarna Avanza och Nordnet erfarit har antalet affärer gått ner och den fortsatta konkurrensen har pressat priserna. Handelsbanken och SEB har minskat mest, 5 procent, medan Swedbank tappat 2 procent och Nordea blygsamma 1 procent. Denna trend är allvarligast för SEB som har 34 procent av sina intäkter från provisionsnettot. Handelsbanken har 21 procent från provisionsnettot, och Swedbank och Nordea har 26 respektive 23 procent av sina intäkter från provisionsnettot.
Alla tecken tyder på att räntenettot kommer att fortsätta stärka sin ställning som den viktigaste inkomstkällan för bankerna. Det är enklare (bevisligen) att starta konkurrerande verksamhet på provisionssidan och utbytbarheten är större. Det finns med andra ord en mycket stark vallgrav (moat) inom denna kvartett och med de ökande kraven på banker i allmänhet kommer det bli ännu dyrare och ännu svårare att skapa riktiga konkurrerande alternativ.
I min värld pekar både historien och nuläget på att Handelsbanken är den mest välskötta, solida och lönsamma banken i Sverige och Norden. Det är den bank som växer sina intäkter snabbast och den bank som tycks ha den hälsosammaste företagskulturen. Jag är glad att det är mitt största innehav och den här rapportsäsongen har inte ändrat den synen något.
Vad var det marknaden reagerade så negativt på?
SvaraRaderaFör Handelsbanken? Ska man tro journalisterna så var det ett sjunkande räntenetto i Sverige, men personligen tror jag inte att man kan finna enskilda anledningar till kursrörelser. Det är ett hopkok av teknikaliteter, förväntningar, psykologi etc. Som styr korta kursrörelser.
RaderaRoligt var att placera.nu hade en artikel "SHB motsvarar förväntningarna" på morgonen efter rapporten. När börsen öppnat kom artikeln "flera svaghetstecken".
Men, jag hann inte skriva om svagheterna i rapporterna, får kanske uppdatera...
Hur rankar du övriga nordiska banker?
RaderaÄrligt talat har jag ingen koll på Danske Bank (som dock ägs genom Maersk) och DNB Nor eller andra. Det har tagit lång tid att "begripa" svenska banker. Jag gjorde en kort utflykt i USA innan bloggen startades, men drog mig ur när jag började ana hur annorlunda regelverken var.
RaderaKänns som alla de fyra storbankerna har gjort en bra upphämtning sen den djupaste hålan. Även om SEB visserligen har höga kostnader tycker jag deras siffror visar att när affärerna väl ökar igen så kommer också SEB:s vinster.
SvaraRaderaKan bankernas relativt fina rapporter vara ett tidigt tecken på konjukturvändning? Historiskt sett har ju bankerna varit tidiga signalerare.
Trevlig helg!
Aktiehank!
RaderaHar funderat i samma banor.
MvH
Lars
@Aktiehank: Förutom bankerna har rapportsäsongen gett mig intrycket av att bolagen skär ned, effektiviserar eller snackar ned förväntningarna inför framtiden. Jag tycker med andra ord att det ser ut som att det håller på att vända tillbaks till dystrare tider.
RaderaHej!
SvaraRaderaHär har en annan gått och köpt SEB idag. Varför?
SEB är en av tre banker utav över 100 som Moodys granskade som inte nedgraderades. Man tar marknadsdelarbåde privat och på företagssidan.
Bolaget har ett lägre P/e tal, för SEB 9, än SHB och en högre direktavkastning.
MvH
Lars
p.s försökte tänka lite utanför boxen och inte hamna på SHB. Alla vet vilka förtjänster SHB har och värderingen är därefter.
Det är väl bättre att köpa båda? ;-)
RaderaHandelsbankens vinstpengar är såklart inte värdefullare än SEBs men faktum kvarstår ju att SHB avkastar bättre på kvarhållna vinstmedel år efter år, decennium efter decennium. Jag har en övertygelse att detta är struktur- och kulturberoende, därmed kommer avkastningen och dess tillväxt mer än väl motivera premien.
Å andra sidan har jag köpt mitt innehav på ett lägre pris än dagens, så jag kan inte till 100 procent säga att jag skulle investera likadant om jag satt likvid idag.
Lars:
RaderaMen hanselsbanken och nordea sänktes ju til Aa3 medans seb fick behålla sitt A1 betyg. Vilket innebär att handelsbanken trots sänkning fortfarande har bättre betyg än vad seb har. Så om kreditvärdigheten spelar någon roll när man väljer bank så är väll hanselsbanken ett bättre val än seb? För det absoluta betyget säger väll mer än huruvida betygets ändrats nyligen?
Rickard
Tyvärr är ju värderingen av Handelsbanken efter kvaliteten och uppsidan känns ganska begränsad från dessa nivåer. Självklart, för att vara en bank i dagens marknadsklimat, erbjuder givetvis SHB god kvalitet och stabila resultat med lägre risk som följd.
SvaraRaderaJag är ändå nyfiken på hur du ser på de krishärjade Europeiska bankkollegorna? Kanske är det för hög risk/passar inte dina kriterier (plus att Bank utgör en stor del av din portfölj redan), men visst köpte du Swedbank under finanskrisen och har profiterat väl på det?
Kan samma möjlighet finnas nere på kontinenten? Eller bland de andra nordiska bankerna? Barclays t.ex. är ju ute i blåsväder, men har verksamhet världen över och bör väl kunna rida ut stormen så småningom? P/B 0,33, Payoutratio 40%, P/E 2013 4,3 och yield på 3,8%..
Ja mina Swedbank har stigit 200 procent, men jag har ändå inte vågat mig på europeiska banker (utanför Sverige) eftersom jag känner mig för dåligt insatt i de bankmarknaderna. Spanska banker verkar i det perspektivet intressanta.
RaderaÄr det någon som vet vad shb derivatportfölj består av?
SvaraRaderaMerparten (75% av över- och undervärdena) är ränteswappar och ränteterminer, not 24 i årsredovisningen för 2011 ger en hyfsad bild.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaBjörn Wahlroos (ordförande i finska Sampo och Nordea) pratar om att komma upp i avk på 15% på EK för Nordea - det återstår en del arbete att komma dit ! Hur ser du på Sampo investering i Nordea hittills. Vilket KI tal skulle ge 15% avk på EK ?
Tack för intressanta inlägg på din blogg.
Om jag inte resonerar helt galet måste man ner under Handelsbankens 0,45, kanske ända ner till 0,4 om man inte lyckas öka avkastningen på eget kapital. För de mer välkapitaliserade bankerna, främst SHB skulle en extrautdelning kunna göra att man når 15 procent (en sänkning av EK alltså).
RaderaSEB ger ju inget gott intryck efter att ha läst denne artikeln hos redeye.
SvaraRaderahttp://www.redeye.se/aktiebloggen/seb/nu-ar-seb-i-gang-och-lurar-svenska-folket
Jag håller i grova drag med om rankingen. Förutom nämnda nyckeltal så är även kapital-täckningen bättre i framförallt SHB och Swedbank, och sämst i Nordea. Denna påverkar i hög utsträckning hur stor utdelning man kan lämna.
SvaraRaderaÅ andra sidan är SHB och Swedbank-aktierna klart dyrare än SEB och Nordea. Man bör också notera att både SEB och Nordea har stora besparingsprogram för att höja kostnadseffektiviteten och SEB tar marknadsandelar på bolånesidan.
Jag har svårt att välja så därför har jag valt att investera i alla fyra.
Jag skulle nog kunna förtydliga att jag inte tar hänsyn till priset i rankningen ovan...
RaderaJag skulle gå all in i Nordea om jag skulle handla en svensk bankaktie idag. Ser bäst ut om man tar hänsyn till priset. Skulle ännu hellre köpa Nordea genom Sampo då Sampo handlas till en fin substansrabatt. Får i princip Sampos Nordea-innehav gratis. Att euro ligger på sin lägsta-nivå sedan introduktionen skadar inte heller.
SvaraRaderaKan bara hålla med, Sampos aktie känns betydligt mer prisvärt än någon av de svenska bankerna idag.
RaderaVisst är Sampo ett intressant investeringsobjekt, men det är ingen bank. Nordea står för knappt hälften av koncernens vinster, resten är ju försäkringsverksamheten.
RaderaMen Sampo är en del av min portfölj så jag tycker självklart att det är ett bra bolag att äga.
Bankerna har gått väldigt starkt relativt andra branscher senaste tiden. Verkstadsaktierna har tagit mest stryk. Det kan bero på många saker, men jag tror de viktigaste är att verkstan drabbas av den analkande internationella nedgången mer än bankerna, samt att svenska banker känns som en safe haven gentemot europeiska vilket säkert lett till ett antal long/short strategier som satts i spel.
SvaraRaderaJag tror som bankägare man dock sak vara förberedd på en skakig resa närmaste två åren när EZ närmar sig sin slutgiltiga (upp)lösning.
/Mattias