onsdag 30 april 2014

Rapport från Handelsbanken

Sist ut bland storbankerna att rapportera Q1 blev Handelsbanken som släppte sin rapport i morse. Totalt sett var det en mycket stark rapport i mina ögon:
  • Räntenettot steg med 2 procent och provisionsnettot med 10 procent (alla jämförelser mot Q1 2013)
  • Kostnaderna steg med 2 procent, K/I-talet för koncernen låg på 0,45 vilket tillsammans med Swedbank är bäst bland storbankerna
  • Resultatet per aktie steg med 12 procent till 6,08 kronor för total verksamhet efter utspädning
  • Kärnprimärkapitalrelationen är nu uppe i 19,5 procent
  • Intäkterna i Storbritannien växte med 37 procent och rörelseresultatet med 64 procent. Kvartalsjämförelser ska alltid tas med en nypa salt, men tillväxten är kraftig hur man än räknar. Storbritannien är nu på väg att växa förbi Norge och bli näst största hemmamarknad efter Sverige
Det negativa i rapporten var den svenska verksamheten som krympte med två procent i intäkter och fem procent i resultat. Utlåningen har dock ökat, både till hushåll och företag, och det är istället så att man tjänar mindre per utlånad krona. 

Till skillnad från Swedbank har SHB inga stora kreditåtervinningar att göra och sammantaget är det mycket starkt att öka vinsten med 12 procent per aktie. Det här får bokföras som ett mycket bra kvartal.

20 kommentarer:

  1. Man kanske borde köpa... Lite intressant med deras uppenbarligen lyckade satsning i GB, om de får uppmärksamhet för att de är så pass mycket mer kundtillvända jämfört med de etablerade spelarna så sprids säkert ryktet sakta men säkert. Ingenting är ju snabbt inom bankvärlden så man ska väl inte räkna med omvälvande förbättringar i närtid, men i alla fall. Ska börja läsa på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du som är "wonderful company"-frälst borde definitivt ta en titt på SHB.

      Radera
  2. Hur ser du på detta med utländsk källskatt i ISK jämfört med KF som det talats om inom "vår" del av bloggvärlden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har överskott av kapital och en övervägande andel svenska innehav. Därmed har jag inga problem att dra av pengarna.

      Radera
    2. Det här skulle jag vilja ha ett lärorikt och uttömmande blogginlägg om av någon kompetent ekonomibloggare.
      Gärna riktat mot intresserade n00bs.
      /N

      Radera
    3. Tack för tipset. Framför allt var diskussionen i kommentarerna otroligt uttömmande. Dessa avslutades med hänvisning till följande inlägg (http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/omdisponeringar-utlandska-aktier-i-kf.html) där ännu fler kommentarer var med och bidrog. Konsensus var väl att folk trots allt var oense om vad som var bäst. (Även om jag tycker att en sån här sak borde vara antingen svart eller vit. Inga gråtoner. Antingen är det ena eller andra att föredra. Skatteverket ger inte mycket information om saken.) Men att sälja utländska aktier i ISK för att köpa tillbaka i KF skulle ta tid att löna sig med tanke på courtage och växlingsavgifter.

      En annan sak. Kan du inte komplettera med en gadget så att vi besökare även kan se de senaste kommentarerna?Så blir det enklare att följa med i alla intressanta diskussioner även i inlägg som inte är det senaste.

      Tack för en bra blogg. Keep it up!

      /N

      Radera
    4. @N: jag hittade en widget för detta, inte precis snygg men funktionell. Jag testar den ett tag.

      Radera
    5. Tack.
      Jag uppskattar funktionen även om den, som du säger, kanske inte är den snyggaste. Hoppas andra också uppskattar den.

      /N

      Radera
  3. Att hantera en nedgång, eller strategi i en nedgång. Någon som har något läsvärt tips där? Blogginlägg, bok?
    Att ha en strategi är ju alltid nödvändigt, men att lägga känslorna åt sidan och följa den när 30% av portföljen är borta kräver nog sin disciplin.

    Min första lite större nedgång var hösten 2011. Hade börjat handla aktier 6 mån innan. Minns då att jag tyckte det var påfrestande, sålde inte men stängde ute marknaden och väntade på att det skulle gå över ungefär. Nu i efterhand skulle jag självklart ha jagat extrapriser på Large Cap eftersom jag hade kapital utanför börsen. Ångrar verkligen att jag knappt köpte någonting under den nedgången. Det blev en viktigt lärdom för mig i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går utmärkt att formulera strategier för uppgång eller nergång, men det är svårare att säga om man befinner sig i en sådan och hur länge till den i så fall ska pågå. Det är lätt att titta bakåt nu och säga att vi befunnit oss i uppgång sedan 2011, men hela vägen har det funnits någon som varnat för att kraschen snart kommer. Skulle du fortsätta exekvera din uppgångsstrategi då?

      Det man behöver (tycker jag som värdeinvesterare) är en mer absolut syn på aktiepriser: vid en nivå är de billiga och man köper, vid en annan är de "rätt prisade" och man behåller och en tredje för dyra och man säljer. Då slipper du klura på vilken typ av marknad du befinner dig i och hur länge till du är i den.

      Radera
  4. Det var lite prat om börspsykologi bland kommentarerna till ett tidigare blogginlägg. En relevant bok för ämnet är ju Thinking Fast and Slow av nobelpristagaren Daniel Kahneman, som jag rekommenderar starkt. Just nu går det en dokumentär på Vetenskapens värld där innehållet baserar sig mycket på hans bok. Dokumentären tar även upp några nya saker som jag inte minns i boken, bland annat så testar man förlusträdsla (loss aversion) på apor. Dokumentären går att se på svtplay, och jag rekommenderar den starkt. Just förlusträdsla relaterar till ämnet ni diskuterar ovan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst den och funderar på att skriva en recension här på bloggen, definitivt läsvärd!

      Radera
    2. Ja, gör gärna det. Helst gärna utifrån ett investerarperspektiv. Det skulle nog kunna leda till intressanta diskussioner.

      Radera
  5. Off Topic
    Tycker varje läsare av lundaluppens blogg bör ta del av mitt inlägg den 5 juli 2012 till signaturen Carolus. Finns under The Intelligent Investor Kap 14. Jag jämför där Astra mot Apple. Belyser där förväntningarnas betydelse för investerarens avkastning. Själv bör jag bli orolig för att min investering i Novo Nordisk är ett Apple case.Fast då biter jag i det sura äpplet 7% ner, och aktien säljs.
    Med vänlig hälsning
    Lars
    P.s Nu måste jag hålla mig här ifrån i minst en månad annars förlorar jag all trovärdighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nu måste jag hålla mig här ifrån i minst en månad annars förlorar jag all trovärdighet."

      Haha, trodde inte du brydde dig om sånt :-). Novo Nordisk är något av ett H&M-case, fantastiskt bolag med ständigt hög värdering. Kanske dyker det upp ett köptillfälle per decennium och då är allt annat ännu billigare...

      Radera
  6. Hej,

    En lite oddball-investering kanske men jag funderar på att köpa in mig i indiska banken HDFC (ticker HDB på NYSE) som uppvisat 25% årlig vinsttillväxt sedan 1994 och handlas till samma P/S men högre P/E och P/B än t.ex. Handelsbanken. De har ca 3% av indiens bankmarknad som har en underliggande tillväxt på 15-20%. 70% av marknaden has av statliga aktörer. Börsvärde ca 25 miljarder USD.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan som jag helt ofint glömde var naturligtvis om detta kanske kunde vara en investering som passar dig och om du eventuellt redan tittat på bolaget?

      Radera
    2. När det gäller banker är jag nöjd med att äga svenska banker som har en speciell konkurrenssituation och där jag kan spelreglerna hyggligt.

      Radera
  7. måste säga att den nya widgeten med senaste kommentarer uppskattas mycket.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.