onsdag 2 april 2014

Bonheur säljer tanker

Bonheur fortsätter sin renodling och efter att under senaste året sålt GenoMar (fiskodling) och Fred. Olsen Production meddelar man idag att man sålt sin sista oljetanker, Knock Clune. Försäljningen ger en bokföringsvinst på 2,5 miljoner amerikanska dollar. Jag gissar att affärsområdet "Shipping/Offshore Wind" därmed blir "Offshore Wind" framöver.

Försäljningen var väntad efter att man sålt sin andra tanker förra året. Knock Clune har gått på spotmarknaden en längre tid och att äga en enda tanker är knappast bästa sättet att bedriva verksamheten. Försäljningsvinsten är blygsam men det är ändå trevligt att man får mer än det bokförda värdet. Bäst av allt är ändå att detta signalerar en fortsatt renodling av det relativt vildvuxna Bonheur/Ganger Rolf-konglomeratet. Nu har man alltså tre affärsområden mindre än man hade för två år sedan. Det är i mina ögon en positiv utveckling.

7 kommentarer:

 1. Mycket bra ju! Som sagt, kul få mer än bokfört värde :)

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag förstår att vinsten på försäljningen är nästintill försumbar, men hur vet man öh att det är en vinst - kan man se i senaste kvartal-/årsrapporten hur stor tillgång tankern utgjorde?

  Eller räcker det att pressreleasen säger "The sale will produce a book gain ...", för att man ska dra slutsatsen att det är en vinst?

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja formuleringen betyder i praktiken att köpeskillingen är 2,5 MUSD högre än det bokförda värdet.

   Radera
 3. Hej!
  Hur stort var försäljningspriset eller bokförda värdet. Hur många NOK cash per aktie tillkommer nu som bör värderas till en lägre rabatt än vad tankern gjorde? Försökt hitta dessa uppgifter själv men misslyckats.

  //Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det bokförda värdet framgår inte i vare sig årsredovisningen för 2012 eller kvartalsredovisningarna, så det återstår att se vad kassaflödet från affären blir.

   Radera
 4. Meglerhuset RS Platou anslår at en fem år gammel suezmax-tanker nå er verdt 50 millioner dollar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, för den som vill titta själv är här en länk till RS Platous hemsida. Klicka på monthly report och titta på sidan 6.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.