måndag 7 april 2014

Sexton Lundabolag

Tänkte bara kort följa upp fredagens inlägg om fikamöjligheter i Lund med att notera att jag nu har den kompletta samlingen av bolag baserade i Lunds kommun, noterade på Stockholmsbörsen eller First North.

Bolagen är Active Biotech, Agellis, Alfa Laval, Anoto, Axis, Bioinvent, Cellavision, Dignitana, Doro, Genovis, InXL, Neurovive, Nexam, Precise Biometrics, Probi och Skånska Energi. Sexton fikamöjligheter totalt alltså. Tack vare universitetet har Lund en ganska stor samling bolag för sin storlek.

Totala inköpen landade på 2 674 kronor exklusive courtage. Jag tänkte att det kan vara intressant att följa värdeutvecklingen framåt och se hur dessa bolag står sig mot börsindex och min egen portfölj. Varje bolag svarar för mellan 120-222 kronor av inköpssumman.

26 kommentarer:

 1. Lästips för Buffettologer: http://www.themoneyillusion.com/?p=26541

  SvaraRadera
 2. Roligt initiativ nu när börsen är så tråkigt dyr överlag. Till och med ett och annat bolag med kvalitetstendenser som du lyckats köpa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfa Laval skulle jag gärna ha i min ordinarie portfölj om inte bolaget vore så kroniskt övervärderat. Resten av bolagen är inte aktuella.

   Radera
  2. Rausing- och Wallenbergfamiljerna driver upp kursen i Alfa Laval

   Radera
 3. Neurovive väntas delge två forskningsresultat nu under april, så årsmötet i maj kommer säkert ta upp dessa. Biotech brukar ses med rätt oblida ögon av marknaden, och allt klumpas ihop under beteckningen ”stor risk”. Det här bolaget baserar dock sin forskning främst på redan kända substanser, så det blir intressant att följa dem och se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolka nu inte det här som att jag tycker alla ska köpa Neurovive. Jag tycker att biotech-företag ska ägas av sådana som begriper sig på saken. Jag är inte en av dem...

   Radera
  2. Med tanke på att Neurovive arbetar med kända substanser innebär det även att de stora läkemedelsbolagen har exceptionellt god kännedom om "risk-möjlighet-profilen" för de applikationer på Cyklosporin som Neurovive utforskar.

   Att bolaget ändå inte blivit uppköpt är ett minst lika gott argument mot bolaget som ditt argument för att det skulle vara något annat än "stor risk".

   Radera
 4. Mycket kul idé det här, tror jag skall göra likadant när skatteåterbäringen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lund eller något annat ställe?

   Radera
  2. Lund så klart. Lokalt var det som gällde!

   Radera
 5. Självklart inte, jag läser på. Och det ser i mina ögon intressant ut, men jag inväntar de nyheter som sägs komma nu i april :)

  SvaraRadera
 6. Personligen äger jag Skånska Energi sedan en tid. Litet välskött bolag, förnybar energi, delar ut vinsten till dess ägare.

  SvaraRadera
 7. Har du något tips på hur man kan hitta en lista el dylikt över bolag baserade i t.ex västerbotten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick igenom bolagen ett efter ett på listorna när jag gjorde den första listan. Det tar en liten stund, men många bolag vet man ju var de är baserade så man kan hoppa över dem.

   Radera
  2. I Uppsala har vi det så förnämt att lokaltidningen presenterar alla lokala börsbolagens kurs i en separat ruta så det är lätt att följa :) Men så ligger ju Uppsala steget före Lund...

   Radera
  3. @Anonym: tyvärr är ju "lokalblaskan" här Sydsvenskan, en tidning med väldigt tydligt Malmö-fokus...

   Hur många Uppsalabolag finns det noterat då?

   Radera
  4. Ja du, har inte blaskan framför men ett tiotal, inga bolag som fångar mitt intresse mer än möjligen Beijer Alma. I övrigt tror jag det är likvärdigt med Lund, "en lyckad utveckling av sitt ex-jobb... nu börsnoterat Bio-Tech-bolag på någon mindre lista"

   Härlig & sund blogg, jag är Fast! Min sambo tycker jag är knäpp :)

   Jag väntar ständigt på nya/uppdaterade företagsanalyser, så kör så det ryker!!

   Radera
  5. Närheten till Stockholm gör väl säkert att många huvudkontor letar sig dit, av någon märklig anledning funkar det inte riktigt så mellan Lund och Malmö.

   Min fru tycker för övrigt att jag är knäpp som bloggar, utom möjligen när jag stöttar henne med investeringstips.

   Radera
  6. Fast på något vis förstår jag att man inte flyttar sitt bolag från Lund till Malmö, jag tycker Lund är en himla trevlig stad på många vis. Men, Enda fördelen jag ser med Malmö är närheten till Köpenhamn...

   Radera
  7. Haha, du och jag kan bli riktigt goda vänner, det märker jag tydligt. Malmö har fortfarande MFF, men tack vare citytunneln så kommer man från Lund C till Köpenhamn H på 40 minuter.

   Radera
  8. Inte omöjligt.

   Vi ses väl på stämman på onsdag? L E Lund(...)

   Radera
 8. Cellavision och Doro är båda två växande bolag under lönsamhet. Inte för att du bryr dig om tajming men jag tror att du lyckades tajma Doroköpet bra då kursen har tryckts ned ordentligt efter flera insidersälj/vinsthemtagningar trots att ingenting har förändrats fundamentalt vad vi vet ;)

  Ett p/e på 13,6 för Doro är dessutom snudd på billigt. Ett par kronor i utdelning kommer du också att få, bokstavligen. Tack för en intressant blog!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min åsikt är att Doro lever på lånad tid. Kommer du att byta till en pensionärstelefon när du blir äldre? Jag tror Apple m.fl. kommer erbjuda bättre OS-stöd för folk med syn- eller hörselbekymmer.

   Det kan mycket väl dröja 15 år, men de normala P/E-talen man jämför med räknar på "tills vidare". Bolag vars affär kan försvinna på 10-15 års sikt ska inte handlas till P/E > 5.

   Radera
 9. Ta en titt på PHI (Phase Holographic Imaging) på Aktietorget. Instrumenten används inom cellterapi som förutspås bli nästa stora område inom medicin. Lyckas dem med det så blir det nog en trevlig resa...

  SvaraRadera
 10. Hur gick det med denna portfölj? Vore kul med en uppföljning samt en diskussion kring att investera lokalt kring en geografisk plats.
  Mvh Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är såld sedan länge, jag hann aldrig gå på stämmorna och lyckades inte hålla uppe bevakningen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.