onsdag 2 april 2014

Hur man rundar vinstförbud

Det debatteras mycket om vinstförbud i vårdsektorn och det tycks bli en het valfråga. Bloggrannen Trygg Framtid twittrade om det och jag ägnade fem minuter åt problemet och lämnar här några förslag på hur man ändå kan tjäna bra med pengar:
  1. Köp fastigheterna i ett systerbolag och ta ut "marknadshyra"
  2. Köp allt material från ett systerbolag och ta ut lagom höga priser
  3. Anställ personal i ett bemanningsföretag och ta ut lagom timtaxa
  4. Anställ chefer/ägare i bolaget och ta ut rejäla löner (Postkodlotteriet-metoden)
OK, det var vad jag kom på under fem minuters tankepaus på jobbet. Jag undrar om inte de i branschen kan komma på fler? Personligen kan jag också tycka att det är märkligt att alla involverade bolag och högavlönade läkare ska kunna tjäna rejält med pengar på vården - utom omvårdande bolag.

16 kommentarer:

  1. Jag tror att det som folk reagerar på är kombinationen av vanvård och vinster.

    I Göteborg klagar rätt få på de privata vårdcentraler, vilka går med vinst, som levererar en bättre vård än offentliga dito (sett till kundnöjdhet, vilket egentligen inte är ett mått på hur bra vården är per se).

    Att folk har en rätt skev bild om vad som är bra vård är dock ett problem som inte är så lätt att tackla :/

    //Gustaf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag full förståelse, men det är väl vanvården man borde fokusera på? Kanske har privatiseringen gått för fort och kontrollorganen hamnat på efterkälken?

      Det påminner lite om nittiotalet när folk ville förbjuda Red Bull. För om man blandade det med massor med sprit blev folk illamående...

      Radera
  2. En klassiker är väl att låna ut pengar till företaget och ta en ränta som är lagom? Är inte helt säker på alla regler som styr men i princip fungerar det och används.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, hur kunde jag glömma den varianten, räntesnurran.

      Radera
    2. Men har inte denna klankats ner på av skatteverket förut? Vill minnas något med Arlanda Express och de setupen...

      Radera
    3. Det kan vara svårare idag, Skatteverket har ögonen på det ja.

      Radera
  3. "Vinster i välfärden" är bara ett populistiskt slagträ för Vänstern. Sossarna kommer aldrig att förbjuda det. Dels för att det inte går rent praktiskt, dels för att många sossar numera är för privata initiativ, t.ex. Stefan Stern som var en av Mona Sahlins närmaste och som numera jobbar för Investor bl.a. med dessa frågor.

    Däremot kommer det säkert bli kvalitetskrav och andra regleringar för att försöka komma åt de problem som finns. Förhoppningsvis gäller dessa regler då även offentligt driva verksamheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arbetarpartiet Socialdemokraterna är inte ett kommunistiskt parti.

      Radera
    2. Arbetar(e)partiet Socialdemokraterna. Never forget :)

      Radera
    3. Shit vilken eye-opener. Jag hade ingen aning om E:et. Så nonchalant av mig.

      Radera
  4. Personligen tycker jag det är mycket kommunistromantik i den allmänna debatten.

    Fortsättning på Lundaluppens kommentar: -"Personligen kan jag också tycka att det är märkligt att alla involverade bolag och högavlönade läkare ska kunna tjäna rejält med pengar på vården - utom omvårdande bolag".

    Ja, och varför är det ok för tandläkarbolag att tjäna pengar? Samt läkemedelsbolag som har statsägda sjukhus som kunder. Varför är det ok för vapensystembolag, byggbolag som bygger vägar, kraftverksbolag, etc, att tjäna pengar då kundpengarna kommer från skattemedel?

    Mvh/
    Fredrik

    SvaraRadera
  5. Varenda liten pryl i ett sjukhus är tillverkat av ett vinstdrivande privat företag. Vi skulle inte ens ha någon vård att tala om om det inte vore för att det fanns företag som tog fram all teknik, mediciner och materiel. Anledningen till att de gör det är att de vill göra vinst.

    Begreppet "vinst" är i Sverige så vansinnigt förvanskat att det börjar bli tragikomiskt. Att göra vinst på att erbjuda människor vård på ett sjukhus ses som ren ondska men jag hör aldrig någon klaga på att AstraZeneca gör vinst på sina mediciner eller att Elekta gör vinst på sina strålknivar för cancerbehandling.

    Det är bara att ta en titt i sin bostad och förundras över alla bekvämligheter, vars enda existens beror på att någon ville göra vinst på sitt arbete.

    Varför skulle allting bli bättre när staten driftar saker? Jag har själv arbetat i en kommun under många år (inom vården) och slöseriet med resurser är gigantiskt. Inte en människa brydde sig om kostnader eller att arbeta mer effektivt. Pengarna till verksamheten kom som manna från himlen varje år. Om det saknades pengar så var det bara att begära nya från politikerna. Och nu pratar vi bara om en statlig arbetsplats av tiotusentals statliga arbetsplatser.

    Det stora problemet i Sverige är inte att några vårdföretag gör vinst.

    Det stora problemet i Sverige är statens groteska slöseri av skattepengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror en stor del av de "övervinster" som vi sett i vården faktiskt snarare är bevis för vilken ineffektivitet det är i de offentliga verksamheterna. Journalisterna är dock väldigt okunniga om ekonomi och tror att vinst bara kan uppkomma genom sänkta kostnader vilket är samma sak som lägre kvalitet. Insikterna bland ledande sossar är klart bättre, men även de kan falla för de lättplockade poäng som denna debatt erbjuder.

      Radera
  6. Jag måste ha missat något men är det inte vinstförbud genom försämrad vård/service som folk är emot?

    Effektivare och bättre tror jag inte folk har något emot låta någon göra vinster på?

    Som sagt inte specialstuderat ämnet men artiklar i amerikansk finanspress brukar uttrycka att vinsterna i deras vård är genom försämrad vård/service samt högre självkostnader.

    Inget jag tycker låter särskilt bra men money talks

    SvaraRadera
  7. Jag tycker mig känna igen en hel del av metoderna. Jag vill minnas att stat, landsting och kommun ofta använder marknadshyra som en metod att ta tillbaka pengar från skola, universitet, sjukhus m.m.

    SvaraRadera
  8. Ta betalt för att få använda logotyp. Då kan man ta procent på försäljningen. (Starbucks/IKEA) . Sälja dyra internutbildningar. Köpa på sig byggnader, som man sedan säljer till samma pris som man köpte dem för, fast 20 år senare. (Vi gjorde iiiingen vinst alls... ) Köpa reklamplats i en tidning ingen läser för dyra pengar. Det finns många sätt...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.