fredag 4 april 2014

Licens att fika

I veckan har jag skrapat ihop några aktier i varje noterat Lundabolag på Stockholmsbörsens huvudlista och First North. Jag har "investerat" mellan 140 och 230 kronor i pärlor som Precise Biometrics och Genovis. Totalt pröjsade jag strax under 3 000 kronor varav knappt 10 procent var courtage.

Lund före Birgersson
Tolv bolag fick jag det till efter att Labs2 Group avnoterats då det verksamhetsdrivande dotterbolaget Labs2 försatts i konkurs. Är det någon som känner till fler noterade Lundabolag så tar jag gärna emot tips.

Jag tänkte det kunde vara intressant att få biljett till tolv stämmor så jag kan bedöma fikakvaliteten och se hur bolagen styrs. Detta är ingen investering så ni får inte se bolagen i portföljen och jag kommer inte att följa bolagen lika noga som portföljbolagen. Det är helt enkelt ett kul projekt för att komma lite närmare Lunds noterade näringsliv.

Eftersom marknaden är effektiv har denna "Lundaportfölj" samma utsikter att gå bra eller dåligt som mina övriga innehav. Min totala risk har sjunkit något eftersom jag äger fler bolag. Eller hur?

Efter tips från läsare inser jag att jag missat följande bolag (som jag köper några av nästa vecka):
 • Dignitana, First North
 • Neurovive, Small Cap
 • Nexam, First North
 • Skånska Energi, First North

36 kommentarer:

 1. Rolig idé, nu väntar jag på att stockholmarna gör samma sak i sin stad ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kan bli dyrt. Men mycket fika för pengarna såklart.

   Radera
 2. Vilket trams! Åter till ordningen Luppen. Känner att detta är ett populistiskt steg vilket signalerar varning för marknaden...hualigen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom ihåg att Lundaluppen är både entreprenör och Lundensare. Finns klart mer rimligare anledningar än att han är populist.

   Dessutom tycker jag att ditt intresse för makro-signaler är lite underlig för en Lundaluppen-läsare.

   Radera
  2. @Anonym: det är inte i linje med de investeringar jag normalt skriver om här på bloggen, men trams tycker jag låter lite väl hårt. Jag intresserar mig seriöst för Lunds näringsliv och även om jag skojar om fika så är jag faktiskt intresserad (och delaktig genom företagande).

   Populistiskt? Jag tycker många av mina inlägg är urtråkiga, att ett i månaden är lite lättsamt får du nog leva med. ;-)

   Radera
 3. Jag funderar själv på att köpa en aktie i Göteborgsbaserade bolag som Volvo och SKF, inte så mycket för fikan, utan snarare för att vara närmare svenskt näringsliv och lära sig mer om bolaget. Två år i rad har jag nu, som biträde, besökt Volvos stämma, där advokat Sven Unger har varit stämmans ordförande. För att vara advokat är han väldigt rolig, och stämmans höjdpunkt. Ett exempel, på tal om fika, var när en aktieägare påpekade den dåliga lunchen, som i år var korv med bröd, varpå Unger svarade "Det är alltså Olof Perssons uppgift om det nästa år blir god lunchstämning, eller god lynchstämning". Jaja, säkert inte lika roligt om man inte var där. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göteborg borde ju ha en rätt stor uppsättning bolag jämfört med Lund. Volvo och SKF är ju högintressanta på många sätt, så det hade jag definitivt övervägt.

   Radera
 4. När jag pluggade på LTH var jag årligen på Alfa Lavals årsstämma. Ganska trevlig sammankomst, och bra mat. Och som grädde på moset ett ganska kvalitativt bolag. De anordnade även fabriksbesök i anslutning till stämman. Dock var de flesta närvarande gråhåriga och/eller skalliga = mkt pensionärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alfa Laval skulle jag gärna äga mer än en aktie av (som det blev nu), och bolaget är på bevakningslistan. Tyvärr vill det där fyndpriset aldrig infinna sig.

   Radera
 5. Kom att tänka på ett samtal med Anders Wall i sammanhanget (Beijer Alma är förövrigt extremt pensionärsdominerat där många delägare på årsstämman har ägt aktier sedan Sparbanken Uppland grundade investmentbolaget Alma på 80-talet).

  Anders -Ja, fast egentligen tror jag att de flesta kommer eftersom vi bjuder på konjakt.

  Och det här klämde han ur sig under det första året då jag tog bilen till årsstämman...

  SvaraRadera
 6. Skev i ditt andra länkade inlägg också men så du inte missar. Nexam chemical holding är baserade i lund vad jag vet.

  Dessutom stor potential även om de fortfarande är i startgroparna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för det tipset, jag införde en lista i botten av detta inlägg.

   Radera
 7. Gillar sista stycket. :-)
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, får påminna om att det är en värdeinvesteringsblogg ibland ;-)

   Radera
 8. Håller med, kul projekt, och som lundabo tycker jag förstås det här är kul. Och Axis är jag lite nyfiken på att lära mig mer om!

  SvaraRadera
 9. Blir intressant se utvecklingen för bolagen på några år för du rapporterar väl den?
  Fastnade lite för "marknaden är effektiv" vilket fick mig tänka på en professor i beslutfattande som ade ungefär -välj bort de du direkt kan se är dåliga blunda och peka på något av de kvarvarande och du gör troligtvis ett lika lyckat val som ifall du ägnat veckor på analys avd därför vinner apan :)

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Cellavision är med på listan och jag har köpt aktier i bolaget.

   Radera
 11. Låter som dyr fika, men det är en kul idé

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar nog 5-6 år att räkna hem affären ;-)

   Radera
 12. Har sett på bloggarna att nu skall något som kallas snålmånad inledas. Man skall tydligen sitta och äta makrillkonserver med rödlök, och kommunens kranvatten därtill. Vill föreslå att man inte nöjer sig med att enbart späka köttet. Värdeinvesterarnas Ramadan behöver byggas ut med att omfatta även andlig späkning. Mitt förslag: All konsumtion av finansporr förbjuds. Dagens Industris nätupplaga på lunchrasten är tabu. Seeking Alfa, och annat trams avstår man helt från. En uppburen bloggare meddelar att imorgon presenteras en helt nya aktie, en Sydafrikansk gruvaktie som ingen människa har hört talas om. Nu gäller det att bita ihop, och inte titta. Även fall du är nyfiken som en åttaåring på julafton. Efter några dagar kommer du att upptäcka att "dina" bolag klarar sig utmärkt utan att du behöver sitta, och stirra på kursnoteringar fem gånger om dagen. Tycker lundaluppen skall ta upp och utveckla mitt förslag.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra kommentar Lars! Man ser just nu tidigare värdeinvesterare som hänger sig åt klockren spekulation i IPOs. Många av oss har börjat läsa en del på Twitter och om bloggarna är de långsammas media är Twitter de snabbas. Där finns klart fler traders och TA-människor som är underhållande att lyssna på men som bör tas med många nypor salt.

   När det gäller Sydafrikanska gruvor har jag lite svårt att kritisera nya fynd, det känns som att jag kastar sten i glashus efter Bonheur-investeringen...

   Jag kan tänka mig att skriva ett inlägg om detta ja, även om du säkert inte kommer att hålla med om allt jag skriver som vanligt ;-)

   Radera
  2. Robert Dobelli ha skrivit ögonöppnande och underhållande om detta, under rubriken "Avoid News: Towards a Healthy News Diet".

   http://www.dobelli.com/wp-content/uploads/2013/03/Avoid_News_Part1_TEXT.pdf

   Min egen erfarenhet är att min avkastningen ökat ju mindre tid jag ägnat åt att läsa ekonominyheter. Böcker och längre bakgrundsartiklar har däremot tendensen att lugna sinnet.

   Radera
  3. Tack för länken Storugglan, riktigt bra.

   Radera
  4. Värdeinvestering och bloggar är så 2013. Twitter och IPO är det som gäller 2014! IPO gifter sig också ganska bra med EMH. Priset är naturligtvis rätt satt från början, man behöver inte ens fundera för det gör någon annan åt en. Investering har aldrig varit enklare.

   (ironi, IPO ser jag ungefär som 30 % ditt fikaprojekt, 30 % experiment, 30 % kul och 10 % något som kanske kan fungera hyfsat för lite lekpengar)

   Jag borde kanske köpa en AQ Group-aktie för att gå på Västerås alla bolagsstämmor. Det är den enda stämman jag har varit på i hela mitt liv och det serverades smarrig pastasallad i plastburk och bjöds på mineralvatten innan grundarna körde sin show :-)

   Radera
 13. Nu vet ju inte jag hur du räknar geografiskt men Skånska Energi har säte i kommunen även om huvudkontoret ligger "ute på landet". Det är väl desutom närmast ett värdebolag.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, till Södra Sandby kan jag ju cykla och fika (eller ta bilen vid taskigt väder), dessutom skön omväxling från bolag inom "life science" och IT... Det är ju som du säger Lunds kommun.

   Radera
 14. Kul idé!

  Alfa Laval och Axis är riktigt bra bolag.

  Liksom Kalle56 gillade jag avslutningen...

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om nu denna portfölj utvecklas bättre än min riktiga portfölj blir det en aning pinsamt ;-)

   Radera
 15. Haha, "värdeinvesterarnas Ramadan" skrattade jag gott åt.

  Min första tanke var också att det låter som en dyr fika, men du har så klart rätt. Du har ju minskat variationen i portföljen genom att köpa bolag med mindre än perfekt korrelation, och kan nu njuta med en lägre risknivå. Haha.

  SvaraRadera
 16. Braincool, avknoppas dotterbolag till dignitana kommer börja handlas 7maj. Baserat i Lund. Ett bolag som är oerhört spännande. Medicinsk kylning för stroke till en början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tänkte jag inte köpa några aktier på Aktietorget, utan endast börsens huvudlistor samt First North. Men eftersom jag tänkte köpa Dignitana imorgon får jag kanske någon Braincool-aktie avknoppad till mig i maj.

   Radera
 17. Hej
  Har ni någon koll på om det finns några noterade Eskilstunaföretag?
  Mvh

  SvaraRadera
 18. Serstech är ett annat intressant lundabolag (listat på Aktietorget vilket talar mot köp för din del har jag förstått)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är anledningen att jag inte köpt in dem.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.