måndag 7 april 2014

Rapport från Industrivärden

Industrivärden är som vanligt snabbt ute med kvartalsrapporten och rapporterar idag om en långsam förbättring i realekonomin. Eftersom Industrivärdens resultat i princip avspeglar kursrörelserna i innehavsbolagen är det som vanligt inte så mycket som inte var känt sedan tidigare. De intressantaste punkterna jag fann var:
 • Substansvärdet har stigit till 169 kronor per aktie, en ökning med 9 procent som inte reflekterats av aktiepriset. Substansrabatten har alltså ökat till 26 procent för C-aktien
 • Det korta handelsresultatet har ökat rejält till 84 miljoner under första kvartalet (24 miljoner första kvartalet 2013), alla tjänar pengar på börsen nu verkar det
 • Industrivärden har köpt ytterligare 10 miljoner A-aktier i Volvo och därmed stärkt både sitt ägande och sin röststyrka i bolaget. Detta var känt sedan tidigare och tycks vara ännu en maktkamp mot Cevian. Denna gång har de båda parterna dock enats om att Volvos resultat varit otillfredställande, så kanske de gör gemensam sak i vissa frågor nu?
 • Konverteringar har gjort att antalet C-aktier ökat och skuldsättningen minskat, från 22 till 19 procent. Eftersom konvertiblerna är "in the money" kommer sannolikt skuldsättningen att sjunka ytterligare. Vid full konvertering är skuldsättningsgraden 10 procent och substansvärdet 162 kronor per aktie
Industrivärden firar för övrigt 70-årsjubileum i år och när den där konjunkturförbättringen kommer så tror jag bolaget och dess innehav kan vara en utmärkt investering fram till 100-årsjubileet. Med hänsyn till att utdelningen på 5,50 kronor inte är avskild ännu är Industrivärden ett av få innehav i min portfölj som fortfarande är köpvärt enligt mitt långsiktiga sätt att se på saken.

För att avsluta kritiskt så kan substansrabattens ökning mycket väl vara en följd av Industrivärdens rätt oförsiktiga agerande kring Handelsbankens styrelsesammansättning och korsägandeaffären. Detta påverkar bolagets anseende på kort och medellång sikt, och jag tycker det är viktigt att bolaget uppvisar lite mer lyhördhet framöver.

9 kommentarer:

 1. Bonheur / Skagen Fonder om rapport:
  "A reasonable report from the twins. Again, very encouraging to see the improvements in Renewable and shipping/offshore
  wind. Offshore drilling will most likely experience headwinds going forward due to expensive yard stays and rig rates going
  southeast. However, the conglomerate discount is as usual too high and we expect to see a revaluation of the stocks due
  to strong earnings growth from Renewable and Offshore Wind. Very strong dividend support."
  Status rapport mars

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, så Vekst-rapporten hade kommit nu. Ja det borde finnas möjligheter till omvärdering av hela gruppen, men när det sker vågar nog ingen säga.

   Radera
 2. Frågan är bara när den där konjunkturuppgången kommer. Har ni sett denna graf från JP Morgan?

  https://twitter.com/AmbroseEP/status/453096979086598144/photo/1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett grafen tidigare, men det är ju ingen tvekan om att aktiepriserna stigit snabbare än vinsterna i ett antal år nu.

   Radera
 3. Industrivärdens 100-års jubileum stämmer ganska exakt överens med min egen pensionsålder så det ska bli trevligt att sitta med dessa aktier i väskan när den dagen kommer.
  Tack för en bra blogg som vanligt.

  SvaraRadera
 4. Hinner du kasta ett öga i IMG USA (VOYA)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte speciellt bra koll på amerikanska försäkringsbolag, inklusive Voya (f.d. ING), men det jag vet efter genomläsning av Buffetts brev genom tiderna är att de har en mycket bättre fungerande konkurrens. Voya/ING har också haft mycket stora problem.

   Jag skulle personligen inte investera i dem, de har varit instabila i intjäningen. Ärligt talat tror jag den skandinaviska marknaden är att föredra på området, även om bolagen kanske inte är så billiga just nu.

   Radera
 5. " All kritik är fel. Kritikerna har inget förstått och Industrivärden är inte ute efter att vinna någon popularitetstävling. " Vad säger du om Induv totalt tondöva ledarskap? När jag hör ledare som tror de alltid har rätt, alla andra fel, och att de är helt oumbärliga, då vet jag att ett stort bakslag är nära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle gärna se att de fick lite mediaträning, däremot är jag inte så säker på att de agerade fel i sak när de skiftade runt aktierna häromveckan.

   Radera