fredag 25 april 2014

Inköp Bonheur

Det har varit lite dramatik i Bonheur under veckan efter en pressrelease i Fred. Olsen Energy som fick den aktien att falla med tio procent. Bonheur har fallit med ungefär 5 procent. Jag kan inte läsa nyheten på FOEs hemsida (länken verkar peka på fel domän), men motsvarande meddelande finns bl.a. på Business Wire. Pressmeddelandet innehöll två dåliga och en bra nyhet:
  1. Riggen Blackford Dolphin behöver uppgraderas mer än man väntat (dåligt), man behöver investera 70 miljoner USD mer än man tänkt tidigare. Detta innebär ett motsvarande negativt kassaflöde i år och en resultatpåverkan sannolikt genom avskrivningar över riggens kvarvarande livstid, dvs. ganska små detta år
  2. Borgholm Dolphin är nu färdigservad (bra) och återgår i tjänst hos Shell
  3. Petrobras och FOE avbryter uppdraget för Borgny Dolphin i maj istället för september (dåligt), resultatpåverkan anges inte men sannolikt måste Petrobras till viss del kompensera för intäktsbortfallet
Sammantaget tycker jag detta var negativa nyheter, men ganska små sådana. Att en borrning avbryts några månader innan väntat måste vara en del av verkligheten för en riggoperatör. Uppgraderingarna på 400 miljoner norska kronor kommer att spridas över många tjänsteår, Blackford hade 2012 en förväntad kvarvarande livslängd på 21 år, så det är heller ingen katastrof.

Jag noterar att Spartacus valde att köpa in sig i dotterbolaget Ganger Rolf. Jag anser att det är en fundamentalt sämre affär, men som jag kommenterat tidigare kan Ganger Rolfs högre utdelning vara av intresse.

Jag har i alla fall köpt 150 Bonheuraktier idag för 116 norska kronor styck. Den norska kronan kostar 1,10 svenska kronor idag.

Jag har uppdaterat bevakningslistan som visar just vilka bolag som var mest tänkbara för dagen, för en förklaring är det bäst att läsa förklaringsinlägget.

Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

26 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
18 %
Swedbank
2 887
11 %
Industrivärden C
3 305
10 %
Investor A
1 390
8 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
15
5 %
Castellum
1 810
5 %
Bonheur
1 550
5 %
Wal-Mart Stores
280
3 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Johnson & Johnson
95
1 %

Marknadsvärdet för portföljen är 4,3 miljoner kronor. Utdelningen på rullande årsbasis ligger på 167 tusen kronor exklusive extrautdelningar. Johnson & Johnson meddelade igår att man höjer kvartalsutdelningen med 6 procent från 66 till 70 cent per aktie.

43 kommentarer:

  1. Tja LL!

    Hur ser du på Oljebranchen, finns det markoskäl att du inte tittat på några oljebolag?, trots flera jättar som bör anses som Wonderful Busniesses

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tittat på Statoil tidigare. Jag är inte så förtjust i bolag helt utan pricing power, det handlar då väldigt mycket om att göra smartare antagande om makro (som oljepris) än resten av marknaden. Jag tror inte jag har någon möjlighet att göra det bra.

      Radera
  2. Tack för länkningen. Jag har väl någon gen som gör det psykologiskt svårt att "följa John" exakt även om det ser lockande ut så då fick det bli GRO istället... Skämt åsido. GRO med sin högre direktavkastning liknar tidigare fall som jag har erfarenhet av därav föll mitt val på GRO. Den högre utdelningen gör också att jag får lite mer pengar i handen om det ändock visar sig att exponeringen mot branschen är en felbedömning. Vem vet, FOEs riggar kanske sjunker i havet till hösten... ^^

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv övervägt GRO också, men prisskillnaden mellan aktierna borde upp, inte ner som de gått på sistone.

      Radera
  3. fånga en fallande kniv...hua...skitaktie som alla bloggare köper

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ha! Härligt att du tar ut din frustration över din Bonheur-förlust på LL's blogg! Ett tips, passa på att köpa lite istället och ha lite tålamod så kanske du kan tjäna pengar istället för att förlora. Under tiden du väntar så kan du träna på meningsuppbyggnad i svenska språket. I all välmening för att folk ska kunna ta dig på allvar.

      Radera
    2. Jag har en lång historia av att "fånga fallande knivar", Swedbank, Castellum, Fortum, Johnson & Johnson och Sampo är några exempel. Jag har väldigt gott utfall på dessa och hoppas såklart att Bonheur ska lyckas också.

      Radera
    3. Hej LL och anonym.

      Jag tycker att kvalitén på främst kommentatorerna har sjunkit rejält sedan årsskiftet och jag inbillar mig att det har med avanza samarbetet att göra. Men jag kan självklart ha fel. Det är även intressant att se hur karaktären på svaren förändrats.

      Det hade varit trevligt om anonym här ovan kunde dela med sig om sina åsikter kring Bonheur, det skulle även vara intressant att höra LL utveckla sina resonemang kring att fånga fallande knivar. Ta det sista med en nypa salt LL.

      Med vänlig hälsning,

      J

      Radera
    4. @J
      Kan bara hålla med dig. Fick skriva ett inlägg.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    5. J,

      Jag vet inte riktigt om jag har märkt några större skillnader på kvalitén. Men det kan ju också vara så att runt jul så är folk lediga och har lite extra tid på att skriva lite längre kommentarer än på våren. På våren däremot brukar ju folk vara rätt upptagna med andra saker.

      Radera
    6. @J: min ståndpunkt är att bloggar får de kommentarer och kommentatorer de förtjänar. Om kvaliteten på kommentarerna gått ner så beror det mest sannolikt på att kvaliteten på mina blogginlägg gått ner.

      Innan jul skrev jag några inlägg som jag själv tyckte var bra och som även triggade väldigt intressanta diskussioner. Tiden mellan inläggen var också lite längre vilket lät diskussionerna leva.

      Detta år har jag varit väldigt inspirerad att skriva och har därför skrivit ganska många inlägg. Det har varit två rapportsäsonger där jag valt att kommentera ganska många rapporter. Den typen av inlägg kan vara läsvärda men sätter inte igång samma diskussioner som att prata om belåning, säljstrategi etc.

      Min ganska korta kommentar om fallande knivar ovan var kort för att tiden när jag skrev den inte räckte till mer plus att jag inte tyckte frågan/kommentaren krävde ett längre svar. Men kanske förtjänar dessa ordspråk ett eget inlägg?

      Att allt detta skulle ha något med Avanzasamarbetet att göra har jag själv svårt att se.

      Radera
    7. Nu tycker jag du är onödigt hård mot dig själv.
      Din blogg är väldigt bra och intressant.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    8. @J: tack för det, men är man inte självkritisk så utvecklas man inte ;-)

      Radera
    9. Hej,

      Julinläggen var verkligen exceptionella (och är därför möjligen en orättvis jämförelsepunkt)! Oerhört intressant läsning; det var svårt att hinna med mellan skinkan, julklappsöppnandet och ris à la Maltan... :-)

      Som redan påpekats: I kombination med ledigheten tog de spännande ämnesvalen ett fast grepp om läsekretsen. Allmänna diskussioner kring aktiesparande tror jag är lättare att kasta sig in i (och ha åsikter om) än mer steril rapportläsning (fast även här briljerar ju Lundaluppen).

      Apropå "kommersialiseringen": Jag tror faktiskt det kan ha inverkat (Lundaluppens svar ovan till trots). Även om jag aldrig ifrågasatte Lundaluppens val eller integritet (inte nu heller för den delen) tycker jag det är något synnerligen sympatiskt med "not for profit"-tanken.

      Visst är det fantastiskt att ett antal anonyma personer tar sig så mycket tid att skriva för varandra och utbyta erfarenheter utan egen (monetär) vinning? En del av denna "charm" går ju förlorad och vissa kanske inte vill bidra lika mycket längre? Lars tillbakadragande tolkade jag som en direkt följd av samarbetet med Avanza (det skedde i stort sett någon dag efter påannonseringen)...

      Hur som helst: Lundaluppen är värd betydligt mer än vad bloggen verkar dra in. Timlönen är låg, givet den tid och engagemang han lägger ner och det mervärde han skapar för läsarna IMHO.

      Mvh

      Carolus

      Radera
    10. @Carolus: när det gäller "kommersialiseringen" tänkte jag främst på den faktiska innehållsskillnaden, som jag tror är oförändrad. Den upplevda skillnaden är såklart en annan sak och uppenbart har den påverkat flera tidigare läsare.

      Jag tror inte jag kan reparera den skadan på något annat sätt än att fortsätta producera inlägg i samma stil som alltid.

      Radera
    11. @Carolus
      Det är riktigt att jag inte tyckte det var roligt att skriva på bloggen när den blev kommersiell. Tycker inte jag har någon större anledning att skriva för Avanza. Har skrivit för att försöka hjälpa en och annan investerare, och för att det roade mig.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    12. Jag håller med Carolus, jag började tom en kommentar som aldrig avslutades. Jag skyller på IPad problemen...av någon anledning hänger den sig ibland och det går inte att fortsätta skriva..

      Jag tycker mig se många fler kommentarer av " avanzian" typen sen samarbetet började. Jag har också sett att signaturerna Lars, Carlous, Stavros med mera kommenterar mindre. Det kan säkerligen ha att göra med de riktigt härliga diskussionsämnena kring jul.

      Jag skriver ofta ganska korta kommentarer och då blir de lite grovhuggna. Det var egentligen ingen kritik riktad mot dig LL. Det var snarare en kritik mot dessa innehållslösa kommentarer av den karaktär anonym ovan rapade ur sig ��

      Med vänlig hälsning,

      J

      Radera
    13. Lätt off topic: Då jag nämndes så tänkte jag att jag skulle ta och skriva ett par rader om kvaliteten på inlägg och kommentarer på ekonomibloggar i allmänhet och det är väl säkrast att jag inleder med att säga att jag tycker att denna blogg generellt sett har hållit (och fortfarande håller en hög kvalitet) under en lång tid.

      Det är min uppfattning att kvaliteten på både inlägg och bloggar generellt sett har sjunkit den senaste tiden. Visst var det en hel del mycket intressanta inlägg runt jul och så här under rapportsäsongen blir det mycket fokus på dessa, vilket i år har varit ungefär lika spännande som att titta på färg som torkar (vilket iofs är vad jag önskar av en rapport).

      Personligen har jag uppfattningen att en bidragande orsak till vad jag upplever är ”kvalitetsproblem” i bloggsfären är att det under senare år har varit förhållandevis enkelt att få fin avkastning på börsen och att detta alltmer har börjat att avspeglas hos bloggare och oss kommentatorer.

      Jag tror tex att i takt med att börsen har gått upp så har självförtroendet hos många av oss växt, samtidigt som det har det blivit allt svårare att hitta bra köp. Någonstans efter vägen så tycker jag att det verkar som att eftertanke och analys har kommit allt mer i bakgrunden, och att i takt med att köplägen har försvunnit så verkar allt fler ha börjat jaga efter den där obskyra, bortglömda, underanalyserade och felprissatta aktien som man hoppas har en uppsida på 40% (och som garanterat alltid har en nedsida på 100% vilket ofta verkar glömmas bort).

      Även om man bortser från börsens värdering så kan jag konstatera att det är valår, Europa och världen verkar stå på randen till ett nytt kallt krig, eller kanske något mycket, mycket värre och det är konstigt nog väldigt få om ens någon som skriver något om hur de tror att sådana faktorer påverkar börsen på låt oss säga tre års sikt.

      Sammanfattningsvis så upplever jag en skillnad men det är inte något specifikt för denna blogg, jag tror inte heller att den enbart har med avanza att göra (om man bortser från att anslutningen påverkade Lars skrivande).

      Den av mig upplevda skillnaden kan naturligtvis lika gärna vara mina egna hjärnspöken som spelar mig ett spratt.//Stavros

      Radera
    14. @Stavros
      Håller helt med dig. Låt mig också säga att lundaluppens blogg håller en hög kvalitet, och är väl värd att läsa. Tycker dock att den var bättre när bloggen var en företagare och värdeinvesterares dagbok.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    15. En enkel förklaring kan vara att bland värdebloggare är det svårare att hitta inspiration och motivation nu än för ett år sedan med tanke på börsens värdering.

      Jag kan bara tala för mig själv, men för min egen del pågår det betydligt mer arbete bakom kulisserna nu än tidigare jämfört med vad som faller ut som genomarbetade inlägg.

      Radera
    16. Hm, kanske det...

      Kanske är det tidsaspekten? Vi hinner inte med i Lundaluppens tempo? Förvärvsarbete och familjeliv... Kenny, du bloggar ju själv exempelvis.

      Lundaluppinlägg har det då sannerligen inte rått någon brist på sedan samarbetet inleddes. Tycker inte heller de är sämre; det är samma höga nivå som tidigare.

      I och för sig: Vi behöver bara gå tillbaka till den 7/4 för ett inlägg à la julens ("Nyhetsflöde, Twitter och annat störande") och vips rasslade det till med 42 kommentarer...

      Fler inlägg kring börspsykologi, bubbeldiskussioner och/eller djupdykningar i värdeinvesteringskriterier kanske skulle få fart på läsarna? Eller varför inte för- och nackdelar med belåning... ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
    17. @Carolus: frekvensen har redan börjat falla, en fantastisk vår, mycket på jobbet och rätt höga aktiepriser tar ner suget en del.

      De mer reflekterande inläggen kommer när idéerna rinner till. Det är fantastiskt roligt att följa diskussionerna så de lär inte ta slut :-)

      Radera
  4. Off topic
    Vet inte om jag tackat lundaluppen för tipset om att läsa bloggen Miljonär innan 30. Något av det mest fantastiska jag läst bland de bloggar jag tittat på. Det sägs att Buffett bara har en fråga till de aspiranter som vill arbeta på Berkshire: Är du en fanatiker? Denne kille är en fanatiker. Det är något helt annat än som en läsare här uttryckte det " hänger mest på blogghaken för att se vad som är på gång". Vad tycks om följande investeringsstrategi? Bloggaren planerade i början av Mars att köpa för en miljon kronor i Rysslandsfonder. 50000 kr per dag i 20 dagar. Samtidigt som detta pågår består middagen av 200 gram grönsaker med blodpudding kostnad 12 kr. Vederbörande har precis blivit sambo i en väl tilltagen lägenhet på 45 kvadratmeter. Bloggen hade vunnit oerhört på att beskriva var han hittat henne?
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod :-)

      Så länge den killen ägnar sig åt sådant han kan styra själv kommer hans inställning att garantera framgång. Om den ryska investeringen blir bra eller inte är en annan femma.

      Att hitta en sambo/fru som funkar med ens egen personlighet utan att man behöver förändra sig alltför mycket är en lycka för vem som helst...

      Radera
    2. Ett annat tips är att läsa genom Stockmans blogg under finanskrisen. Även om Stockman själv höll sig beundransvärt kall är det intressant att se hur han och kommentatorerna reagerade när det blåste snålt.

      Radera
  5. Till Lundaluppens försvar vill jag tillägga att det är bra att fler personer får ta del av så visa tankar.
    Har följt Luppen i snart 1,5 år och min portfölj har ändrats drastiskt sedan jag tog till mig hans (och andra duktiga bloggare) kunskap.
    Jag har fortfarande flera år innan jag själv klarar av att göra analyser och värderingar. Men under tiden så slipper jag i alla fall köpa på rekommendation från placera, DI eller diverse forum.
    Jag har inlett min väg mot ekonomiskt oberoende, något som inte ens fanns i min världsbild förut. Tänk att kunna få en passiv inkomst??!!
    Jag tror att typ 99% av sveriges befolkning inte heller kan förstå detta.

    Så tack för ditt engagemang Luppen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar. Det finns dock vissa som skulle hänvisa dig till breda indexfonder med låga avgifter. Jag tänker inte gå in på teorin då den redan ingående förklarats tidigare. Jag tror inte man ska följa John bara för att någon verkar kunna något man själv inte kan. Det är väldigt enkelt att vara expert bland noviser.

      Vad händer om Bonheur visar sig vara en riktig surdeg? Den får större och större utrymme i portföljen och snart uppe i 10%. Slutar LL köpa då av princip? Eller finns inget annat och han fortsätter? Om marknaden då har hade/har rätt kring Bonheur och LLs analys inte är helt träffsäker vad händer med överavkastningen mot index då?

      Hur hade avkastningen sätt ut mot index utan den lyckosamma satsningen på banker?

      Det finns som sagt mycket att fundera på innan man börjar följa John, speciellt när marknaden ser ut som den gör idag och våra värdeinvesterare letar långt ner i påsen..

      Återigen, det här är absolut ingen kritik, LLs blogg angående ämnet är min favorit och jag har stor respekt för den!

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
  6. @J
    Kan bara säga amen.
    Ett suveränt inlägg.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  7. @J. Bra skrivet. är du 100% inexinvesterare eller kompletterar du nagot med direktägande av aktier? kanske några investmentbolag?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu skriver jag inte ens en tiondel så bra inlägg som många andra här men tack till både Lars och anonym :)

      Jag kan nog Inte placers mig help i något av de vanliga facken.
      Min portfölj består både av direktägande, indexfonder och räntebärande. Industrivärden har bland annat varit en del av portföljen i många år nu.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
    2. @J och Lars
      Har ni några preferenser när det gäller vilken typ av indexfonder?

      Avanza Zero och en global indexfond räcker eller ska jag dela upp globalfonden i en amerikansk indexfond och en europeisk indexfond? Det blir liknande geografisk spridning då globalfonden innehåller över 50% USA och ca 30% europa?

      Avanza Zero 50%
      Global index 50%

      v

      AZ 33%
      USA index 33%
      Europa index 33%

      Mvh
      L

      Radera
    3. Tilläggsfråga. Hur ser ni på Berkshire Hathaway som ett defensivt alternativ till en amerikansk indexfond?

      Mvh
      L

      Radera
  8. ConflictedInvestment2 maj 2014 kl. 11:14

    Jag antar att du, like de flesta privatsparare ställer dig ganska likgiltig till om du äger A eller B aktier i ett företag. Vill minnas att du skrivit vid något tillfälle att du helt enkelt köpt den som var billigast för tillfället.

    Jag slängde en snabb blick på Handelsbanken nu och prisgapet mellan A och B är i runda slängar 10 kr/aktie. Vilket skulle ge dig ungefär 14000 extra att köpa B aktier för om du sålde av A-innehållet.

    Jag är mest nyfiken på om du har någon tanken bakom att behålla båda typerna av innehav, eller om du har ett trigger-värde där du helt enkelt byter typ. Personligen byter jag över till A om värdet är samma då det normal finns en positiv fördel för de röststarka, och byter tillbaka till de röstsvaga om skillnaden blir tillräckligt stor.

    SvaraRadera
  9. Hej, jag köpte dem innan ISK existerade och har dem i en depå. Därmed skulle skatten göra att jag fick färre B om jag sålde A.

    SvaraRadera
  10. Hej Lundaluppen! Vad har du för åsikter om årsrapporten för Bonheur? P.S. Jag uppskattar verkligen din blogg!

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte hunnit lusläsa den ännu. Ska försöka hinna med ett inlägg i helgen (om jag hittar något intressant).

      Radera
  11. Jag blev lite rastlös idag och sålde av mina Bonheur. Tycker det händer inget, kursen ligger och pendlar mellan 115-120 Nok. Läste en positiv nyhet om Kinnevik som ledde till ett impulsköp för Bonheurlikviden, som förresten renderade i hela 7kr i vinst, tack LL för det;) Kinnevik rasslade till och ökade med 3% under dagens ägande. På måndag kommer den säkert backa 4 men då är det iaf. lite action:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara rastlösheten till löpspåret, i investeringar är det sittfläsk som gäller.

      Radera
    2. Rastlösheten slog till igen. Sålde Kinnevik idag, 8% vinst på 2 dagars ägande känns okej. Kanske ska köpa Bonheur imorgon, såg att dom backade 0,42% idag;) Löparspåret får vänta ett tag till :)

      Radera
  12. Du har säkert rätt LL. Samtidigt, går man in på Avanza, klickar fram Norska börsen, förlorare sedan 1 år, så innehåller den listan bolag som till 90-95% utgörs av energiindustrin. Ska man tolka det som köpläge? Långnedåtgående trend? Eller bara ett hack i skivan?
    Jag känner en viss oro, samtidigt ser jag det gynnsamt med tanke på vad farbror Putin verkar driva för linje med sina exportplaner. Den enes bröd den andres...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan absolut ha fel, jag tycker bara man ska vara försiktig med att titta på historiska priser. Om man vänder på ditt resonemang så ska du vara ute och leta efter aktier på all-time-high.

      Radera
  13. Det är väl lite att dra på stora växlar att jämföra ATH med ett års historik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommentaren var kanske inte helt nyanserad, läs inlägget jag länkade till istället ;-)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.