fredag 3 januari 2014

Världens bästa investeringsstrategi?

Jag tagit fram en extremt passiv investeringsstrategi med stor potential och jag tänker naturligtvis dela med mig av den till er som en nyårsgåva.

Först väljer du ut de trettio största aktierna i Europa baserat på free float (antalet aktier i omlopp gånger börskurs) och köper en portfölj av dem i proportion till deras free float på marknaden.

Nästa steg är disciplin: du byter endast aktier i samband med årsskiften och då för att balansera mot bolagens free float som för det mesta bara följer aktiekursen. Många gånger kommer du då undan med att byta ut den minsta aktien och ta in en ny, eller att inte göra något alls. I praktiken köper du mer av de aktier som blivit dyrare och säljer av de aktier som blivit billigare. En enkel trendföljning alltså, men med mycket infrekvent handel, vilket kommer spara mycket transaktionskostnader!

Sedan skänker du bort 0,1-0,5 procent av kapitalet varje år till välgörande ändamål.

Sist, men absolut inte minst, kommer det riktiga genidraget: du jämför dig med dig själv! Du kan inte bli missnöjd. Du kan inte överprestera eller underprestera utan du vet precis vad du får i efterhand.

Jag har en tes att om man räknar ihop alla som handlar in och ut i dessa trettio aktier och beräknar deras avkastning efter omkostnader, så kommer du att ha ett mycket gott resultat. Jag tänker börja forska på området och misstänker att detta kommer att stärka min tes och ge mig mycket internationell uppmärksamhet.

Vad tror ni, kommer strategin att slå?

61 kommentarer:

  1. Om det är som rubriken säger borde du väl börja följa den? ;-).

    Dock, mina tankar:
    Tråkigt att bara investera runt årsskiften. Frågan är också - är detta effektivt? December/Januari brukar väl vara dyra månader, historiskt sett?
    Varför skänka pengar? Något med skatten?
    Sen är jag intresserad över hur forskningen ska gå till, under vilka former osv.

    Jag tror dock att du kan ha en bra chans att slå de som trejdar aktierna. Långsiktighet brukar oftast löna sig. ^_^.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Luppen skänker bort pengar helt enkelt eftersom strategin är "för bra" och orättvis mot alla andra. Genom att ge bort en liten del kompenserar han för detta och kan sova gott om nätterna.

      Dr Je

      Radera
    2. Jag borde så klart ha förstått detta. Lite som att Bill Gastes och andra "världens-rikaste-män" engagerar sig i fattigdom! :)

      Radera
    3. Jag har alltså beskrivit en indexfond, välgörenheten var för att simulera fondavgiften. Om du köp Avanza ZERO kan du festa upp de pengarna själv istället ;-)

      Radera
    4. Inget fel på välgörenhet, oavsett. :)

      Radera
    5. @Per: familjen har ett fadderbarn i Afrika. Välgörenhet, dövande av samvete, försök att vara förebild för egna barn, jag vet inte riktigt vad det ärliga syftet är. Du brukar vara bättre på att uttrycka sådant ;-)

      Radera
    6. Jag försökte väl vara ungefär lika satiriskt ärlig som du Luppen! Gillar dina sagor!

      Radera
  2. Du kommer få nobelpris för detta!

    SvaraRadera
  3. Du är briljant. Unika idéer kommer inte av sig själv, förstår att det ligger hårt arbete bakom, men när man får det serverat så här framför sig är det lätt att tro att du är ett geni.

    Längtar efter att få sätta igång! Synd bara att vi precis missade årsskiftet och alltså måste vänta till nästa för att kunna följa strategin ordentligt... men den som väntar...

    Dr Je

    SvaraRadera
  4. Första april verkar komma tidigt i år...!

    SvaraRadera
  5. Eftersom jag gillar passiva investeringsstrategier så gillar jag även den här, även om den är lite komplex i uppbyggnadsskedet.

    Annars kan man (med lite större kapital) göra sin egen indexfond på OMXS (10 största bolagen) och omplacera en gång om året, helt utan fondavgifter och med låga transaktionskostnader.

    Bästa passiva utdelningsstrategi är nog annars att göra som Michael O´Higgins: Välj ur OMXS30-listan (eller LC + MC) ut de 10 aktier som ger högst direktavkastning. Sprid ditt kapital lika över dessa. En gång om året går du igenom listan igen och gör dina justeringar. Återinvestera utdelningarna. Du kommer nästan säkert att slå index varje år med denna enkla metod. Enklare än så blir det knappast.
    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Nästan säkert"! Hur säker är din strategi, Lundaluppen? Du fick ju precis en konkurrent!

      Radera
    2. "Dogs of the Dow"!

      Carolus

      Radera
  6. Haha enklare än så blir det inte... Haha

    SvaraRadera
  7. Hmm...indexfonden är ju redan "uppfunnen" ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ahh, tusan också, jag är avslöjad ;-)

      Radera
  8. Är det här en parodi på bankens fonder? Blir alltid lite förvirrad av såna här inlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meningen var inte att förvirra: jag har bara beskrivit en indexfond. Alla ska köpa sådana nu har jag förstått.

      Radera
  9. Jag kan bara konstatera att blogginnehavaren är på ett synnerligen gott humör stärkt av årets framgångar. Humöret bland församlingsmedlemmarna är på topp. Livet är ju här och nu så alla skall passa på och njuta. Några ord om den effektiva marknaden. Jag kan ta ett praktiskt exempel från bloggarnas värld. Vi tänker oss följande situation. Lundaluppen sitter och har tråkigt mätt och däst av julmat, och beröm. Han beslutar sig för att gå ut med följande rubrik på bloggen MIN NYA SUPERAKTIE. Min fråga är nu hur länge tror du det dröjer innan bloggaren Aktiefokus, Finanskvinnan, Snåljåpen och Girigbuken, och för den delen Defensiven har spärrat upp ögonen, och undrat vad pågår här? Jag kan lova att det dröjer absolut inte mer än en dag. Sedan rusar alla in på Wikipedia för att skaffa grundkunskap om bolaget. Sedan är det tyst i två dagar sedan kommer rubriken INKÖP AV SUPERAKTIEN. Det är så här det går till i fondbranschen också. Vi random walkers kallar detta the Serengeti factor. Vi kan titta ut över nationalparken en förmiddag. En jakt ett rovdjur fäller sitt byte. Det första han gör är inte att börja äta utan han ser sig om. Han vill veta var konkurrenterna är. Har han tur kanske han får äta bytet utan att ägna tid åt att bekämpa de andra rovdjuren. Sådant är livet på aktiemarknaden. Sådant är livet för en fondförvaltare. Så fort någon har kommit på något har han sällskap. Precis som bloggarna bevakar man varandra som hökar.
    Med vänlig hälsning
    Lars
    P.s Får dock säga att bloggarna Cornucopia, och Fundamentalanalysen kanske inte kikat på vad som dolt sig bakom rubriken. Man är sig själva nog. Den ene med att hugga ved, och den andre med att kolla någon ny teknikpryl från Apple.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltså beskrivit en indexfond. Effektivare än så här blir det inte. Du har ju merparten av ditt ägande i denna modell om jag förstått det rätt?

      Radera
    2. Random walkers brukar hamna lite random när de är ute och vandrar. Så även denna gång. Måste dock vara skönt att slippa ansvar för sina resultat- "Det var marknaden, inte jag!"

      Radera
    3. @Lou Mannheim
      Jag underskattade marknadens effektivitet. Det dröjde sju timmar innan du fick syn på mitt inlägg. Information färdas med blixtens hastighet i dagens samhälle.
      Keep up the good work
      Lars

      Radera
    4. Du har underskattat marknadens ineffektivitet och inget annat. Avslöjad (på så många plan).

      Radera
    5. @Lou Mannheim
      Låt mig först säga att jag uppskattar din blogg. Begåvat och välskrivet. Jag tror dock att många med mig tycker att bloggen hade vunnit på att skriva om något annat än bara Apples förträfflighet. Tror att du orkar ta till dig dessa synpunkter.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    6. Jag skriver inte bara om Apple, långt ifrån, men den sektorn är den mest dynamiska och intressanta idag tycker jag. Tror inte jag är ensam om det.

      Radera
  10. En sådan effektivitet kan räcka långt. Jag rådde läsekretsen att investera i SEB Euroland gratis när fonden introducerades. Inga förvaltningsavgifter inga köp och säljavgifter. Enbart investeringar i de 50 största bolagen i Europa. Inget tänkande, eller analyserande. Resultat: Min investering är upp 25%. Letar efter sådana byggstenar till min portfölj.
    God Fortsättning
    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är den fortfarande gratis? Något för mitt ppm i så fall.

      Radera
    2. @Luppen

      Jag ändrade om den lilla del av mitt månadssparande som jag har i fonder till SEB Euroland Gratis när den lanserades sommaren 2012. Någon vecka senare skulle jag göra samma sak med min frus månadssparande men kunde då inte välja fonden. Jag kontaktade SEB och fick som svar att man inte kan månadsspara i SEB Euroland Gratis. Mitt månadssparande som gjordes innan denna spärr sattes in ligger fortfarande kvar och fungerar men möjligheten togs som sagt bort ganska snabbt. Fonden är heller inte valbar i PPM eller i tjänstepensionssparande. Så alla typer av passivt långsiktigt sparande där låg avgift verkligen gör skillnad är spärrade. Man kan bara handla i fonden genom att lägga order manuellt.

      Jag tolkar det hela som att SEB vill kunna skylta med att de har en gratisfond och locka kunder men samtidigt gör sitt yttersta för att styra om sina kunders sparande till andra fonder där de tjänar mer pengar. Som kund blir man irriterad men som aktieägare till en hel del bankaktier (dock ej SEB) så ler man och får ytterligare ett bevis på att de fyra i denna oligopolbransch kan göra precis som de vill...

      /Danne

      Radera
    3. @Danne
      Du har helt rätt i vad du skriver. Euroland är en lockvara som man vill locka kunder till bankens fondsortiment med. Innan jag investerade, och tog upp fonden här på bloggen dök jag upp i egen hög person på banken för att reda ut begreppen. Man blir skeptisk när någon av storbankerna skall leverera något gratis. Då har man som investerare vanligtvis glömt att kontrollera något.
      Med vänlig hälsning
      Lars

      Radera
    4. @Lars

      Tack för den informationen! När jag tidigare sökt på morningstar efter lågpris indexfonder hittade jag ej denna. Jag ska genast se över och strukturera om lite i fondinnehavet!

      /J

      Radera
    5. Den verkar inte gå att handla via Avanza. Jag hittar den i alla fall inte. Det är kanske enkom för SEBs kunder?

      /J

      Radera
    6. Stämmer /J den finns enbart för SEB-kunder och maxinsättningen är 50 000 SEK per dag.Tyvärr ett väldigt bra initiativ som förvandlades till en osmidigt lockvara.

      /E

      Radera
  11. Nu tycker jag det är tid för en bransch eller företagsanalys. Jag röstar på ett omtag på Holmen och eller hela träbranchen. Inspiration kan fås genom att lyssna på "Ekonomiekot lördag - skogsbranschen ställer om" från 27 oktober 2012. Träbranchen är illa omtyckt och under förändring. Betydligt roligare att tugga på än indexkramare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, skogsbranschen verkar lite intressant, jag tror inte det är en slump att Lundbergs flyttat fram positionerna på sistone. Aktiepriserna har dock rusat en del liksom för alla andra branscher.

      Radera
    2. Jo priserna har gått upp. Då behöver man ju inte stressa med att: 1. Hitta vilka bolag som kommer gå stärkta ur krisen 2. Ta fram ett rimligt pris på detta eller dessa bolag.

      Sen är det "bara" att vänta på Mr. Market

      Radera
    3. På skogstemat utlovas en analys av Latvian Forest inom kort. Skog i Lettland noterat på Aktietorget: köp en krona skog för 30 öre. Det tilltalar värdeinvesterarens ryggmärg. Ett nytt portföljbolag, månne? ;-)

      Radera
  12. Jag vet att inlägget är smått ironiskt, men jag tycker det är en intressant tanke att skapa sin egen indexfond för att slippa förvaltningsavgifter.

    Det man kan fundera på är om det är värt att göra sin egen indexfond eller om man ska använda någon befintlig sådan, eller ännu bättre, när är det värt att göra sin egen indexfond? Hur mycket ska man ha i kapital och hur mycket ska man spara per år? Dessutom är väl ombalansering en gång per år lite väl lite? Jag tänker främst på om man månadssparar, då får man ju sätta in pengarna som en klumpsumma en gång per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inlägget är till 5 procent ironi, 10 procent satir och 85 procent konsumentupplysning. Detta är ganska exakt vad du får när du köper en indexfond.

      Det indexfonden paradoxalt nog tillför utöver det som står i inlägget är smidighet så att du kan hoppa in och ut i marknaden och vara en aktivare investerare.

      Radera
  13. Med en indexfond kan man få en bred diversifiering till mycket små kostnader, men även en aktivt förvaltad fond med en låg avgift, en disciplinerad strategi/förvaltning samt en låg omsättning kan också ge bra värde till sina andelsägare.

    Tyvärr er det många investerare (fond som aktieägare) som inte er disciplinerade och "trader" för mycket, med dåligt resultat.

    Själva er allt mitt aktiesparande i billiga indexfonder, globalt diversifierad. Att själva köpa/sälja äga aktier i en portfölj som er globalt diversifierad er kostsamt.

    SvaraRadera
  14. Om inte annat väldigt intressanta kommentarer och diskussion :-)

    SvaraRadera
  15. Svar
    1. @Kenny
      Du har vad som krävs för att bli en av oss.
      God Fortsättning
      Lars

      Radera
    2. Jovars, men kruxet är att jag tror, med belägg från bland annat forskning från "värdesidan" och baserat på tron att just aktiemarknaden inte på något sätt är magisk, att om man bara söker på lägre höjd (börsvärde) än vad "proffsens" radar av olika skäl klarar av så finns det mycket bra investeringar att göra utan att risken nödvändigtvis behöver bli högre. Men för stora bolag gillar jag ju som du säkert vet tanken på att investera i ett index.

      Jag investerar på som planerat på autopilot i Avanza Zero för en del av mitt månadssparande och stockpickar för glatta livet bland småbolagen för resten. Går det åt skogen med stockpickingen kommer jag, efter utvärdering, att öka andelen indexfonder på bekostnad av stockpickingen. Den som följer Aktiefokus får följa med på resan ;-)

      Jag har inga fasta principer eller dogmer som jag måste följa och försöker ha ett öppet sinne och lära mig mer och förbättra mig som investerare. Vi får se vart det leder!

      Tack och god fortsättning själv!

      Radera
  16. Lundaluppen du finns nu med på www.insidevoice.se

    SvaraRadera
  17. Skrattet fastnar i halsen när man tänker på alla som frivilligt målat in sig i olika slags hörn. Exempelvis alla förment intelligenta personer som hyllat "proletariatets diktatur".

    /Redaktörn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att överlåta tänkandet till en elit leder ofta till problem ja, men jämförelsen med kommunismen känns ändå lite långsökt ;-)

      Radera
  18. Tack för en bra blogg lundaluppen, läser den med nöje!. Jag har en fråga om på vilken tidshirisont du tycker att det krävs för att kunna utvärdera om din riskjusterade avkastning är bättre än passiv investeringstrategi? Dvs. när skulle du känna dig bekväm att dra slutsatsen att din överavkastning baserar sig på skicklighet och inte tur? Utan att ha tänkt på det alltför mycket tycker jag personligen att 10-20 år är lite kort för att dra sådana slutsatser. Helst skulle jag ha velat se 200 år med lundaluppen investeringar :). Men det skulle vara intressant höra dina tankar om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, en högst relevant fråga. Den enda slutsats jag drar av min egen avkastningshistorik är att det är meningsfullt att fortsätta. Med den ganska starka korrelation som finns mellan min portfölj och SIXRX som jag mäter emot så lär det i praktiken ta rätt många år för SIXRX att komma ikapp.

      Jag tycker det är meningsfullt att jämföra på 5-årsbasis som jag gör i min portföljrapport. Men tur/skicklighetsfrågan får man inte svar på under en livstid verkar det. Många av världens mest intelligenta forskare på området anser att all överavkastning är tur eller fusk.

      Radera
  19. ;) Der var lige en sproglig barriere inden jeg kunne være helt sikker på at der var et gran satire i din post. Når det er sagt, tror jeg index-investering kan være en god ide for at komme i gang med at investere. Det er en god måde at få en risikospredning, og der er jo ingen der siger man er permanent låst fast til et index resten af livet.

    SvaraRadera
  20. Är det nu vi nått toppen när våra bloggande "Stockpickers" slår sig för bröstet efter en rejäl uppgång på börsen och gör sig lustiga över indexsparande? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. På en lite allvarligare not undrar jag inte om stockpicking bara håller på att ersättas med indexpicking, och tradingstrategier i indexfonder är på uppgång. Därmed är indexinvesteringens största faktiska fördel: liten handel, på väg att försvinna.

      Radera
    2. @Lundaluppen: Tyvärr er det mycket rätt i du säger om dessa nya "index" fonderna. Dock tror jag att "klassiska" kapitalviktade indexfonder kommer att vara kvar med stora fondförmögenheter, speciellt i USA.

      Notera att flera stora pensionsfonder i USA numera går över till indexförvaltning då aktiv förvaltning underpresterar efter kostnader.

      Radera
  21. Tror nog det kommer finnas både och även i framtiden. De som lyckades träffa in exempelvis Kinnevik eller Starbreeze under 2013 har nog efter sina framgångar inga större planer på att gå över till indexsparande utan vill fortsätta med sin karriär som stockpicker.

    Men tror helt klart det är lite som mode detta med investeringsstrategier, snart är inte indexsparande spännande och tillräckligt bra avkastande.

    I vilket fall som helst så lycka till alla under 2014, vilken strategi ni än väljer att använda :)

    SvaraRadera
  22. Varför ska fonden köpa mer av de aktier som gått upp och sälja de som gått ned? I en jämviktad indexfond sker ju motsatsen men i en klassisk kapitalviktad indexfond finns det väl ingen anledning att justera för upp- och nedgångar om inte antalet aktier på marknaden ändrats?

    Som jag tolkar EMH så är antalet outliers och deras över- respektive underavkastning ungefär av den omfattningen man bör få med en förväntad slumpmässig fördelning. Hur man tolkar det kan ju diskuteras. Jag tror inte det bara är tur eller otur, men jag tror man kan bli blind för hur mycket tillfälligheterna kan spela in i våra framgångar respektive misslyckanden. Det brukar vara lättare att se oturen i misslyckandet än tvärtom.

    Ett intressant tankeexperiment är att man slår index år in och år ut men att allt är riggat (tänk Truman show): Hur sannolikt är det att man själv skulle inse att man inte är ett geni?

    Jag tänker ibland på Jacob Wallenberg som när han blev VD för SEB förklarade att hans efternamn sannolikt gjort att det tagit längre tid för honom att avancera till toppen av banken. Han var tvungen att vara mycket bättre än alla andra för att befordras - i praktiken var han alltså utsatt för diskriminering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indexer brukar å "rekonstruera" sitt innehav en eller flera gånger om året, även klassiska kapitalviktade indexer som inte er "total markets". Följer man de 30 störste bolagen i Europa kan det bli ändringar i storleken på bolagen som gör att några faller ut mens andre läggs till, exempelvis.

      Radera
    2. Vad jag syftade på var när bolag kommer in eller ut ur ett index. Jag är osäker på vad som händer vid rekapitalisering av bolag eller om floaten ändras på något annat sätt.

      Ett intressant sätt att avgöra om det är tur eller skicklighet är om man kan misslyckas med vilje. Finanskvinnan håller på med det just nu och hon verkar lyckas nå en spread.

      Radera
  23. Det var ett ovanligt kul sätt att pesentera en indexfond på!
    En sak som jag ser som en fördel med en indexfond framför aktier är att jag liksom de flesta andra av olika anledningar felbedömer aktier och ännu värre gifter mig med dessa, kort sagt det är för mig lättare att trycka på säljknappen till en fond än en aktie. Det är även betydligt enklare att vikta om i portföljen. Jag tycker dock inte att mitt ego får samma tripp som när jag har gjort ett riktigt bra avslut.//Stavros

    SvaraRadera
  24. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om indexfonder, men det är intressant att se hur många som snabbt hakar på sanningen om att det är i princip omöjligt att slå en indexfond. Det säger nog mer om att jante finns kvar i stugorna än om att människor i allmänhet är insatta i ekonomisk forskning.

    För egen del så ser jag indexsparande som en väldigt bra form när jag måste låta någon annan förvalta mitt kapital, t ex PPM.

    Min egen tro är att robotar kan förstärka uppgångar/nedgångar i det korta perspektivet medan indexfonder kan förstärka uppgångar/nedgångar i ett längre perspektiv, men förr eller senare så kommer en korrektion och då är det alltid vettigt att veta vad det är man äger andelar i.

    SvaraRadera
  25. Who Should Try to Beat the Market?

    http://www.fool.com/investing/general/2013/08/02/who-should-try-to-beat-the-market.aspx?source=isesitlnk0000001
    Kalle56

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.