onsdag 22 januari 2014

Rapport från Castellum

Idag kom bokslutskommunikén från mitt senaste portföljtillskott, Castellum. Det lär inte bli någon storsäljare, det var en väldigt odramatisk men för all del glädjande läsning:
  • Hyresintäkterna ökade med 6 procent till 3,2 miljarder kronor
  • Förvaltningsresultatet steg med 7 procent till 8,21 kronor per aktie
  • Den genomsnittliga räntenivån i upplåningen sjönk till 3,5 procent
  • Utdelningen till aktieägarna föreslås höjas med 8 procent till 4,25 kronor per aktie
  • Belåningsgraden sjönk, räntetäckningsgraden steg
Varumärket i Stockholm
Ska man finna något negativt så vore det att nettoinvesteringarna sjönk till följd av minskade köp och större försäljningar. Investeringar i ny-, till- och ombyggnader dominerade - som det ska vara när fastighetspriserna stiger till en oattraktiv nivå.

Avkastningen från en aktie kan definieras som direktavkastning plus dess årliga ökning. Om Castellum kan fortsätta i samma stil bör framtida avkastning landa kring 11-12 procent per år, det är inte illa i dagens ränteläge.

Jag gillade en av VD Henrik Saxborns formuleringar: "Investeringstakten innebär att Castellum bygger ”ett mindre fastighetsbolag” varje år". Det sättet att tänka tilltalar mig väldigt mycket.

11 kommentarer:

  1. Grattis !
    Du tryckte på köpknappen samma dag som jag funderade på att trycka till med ett någorlunda rejält köp också - sedan dess har kursen stigit....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Disciplinerad pricing leder ibland till tur med timing :-)

      Radera
  2. En generell fråga: justerar du din uppskattade "normala intjäningsförmåga" efter varje årsrapport?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag omvärderar den "då och då", inte helt systematiskt. Det är oftast i samband med rapporter. Nästa publicerade bevakningslista kommer innehålla en del justeringar.

      Radera
  3. Hej, försökte analysera Castellum häromdagen och undrar om du håller med. Såg att du fick den vid en vettigare köpkurs än dagens. Även om det är ett ytterst stabilt företag så kändes det som den är aningen dyr nu. Inte för att det kanske gör större skillnad i längden (10år+). Går du i tankar på att utöka (alltså att den fortfarande är billig.

    Min analys (med några andra):
    http://rutersinvesteringar.blogspot.se/2014/01/fastighetsbolag-analys.html

    Får passa på att tacka för en bra och informerande blogg. Hoppas jag inte misshandlar dina kriterier :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kikade på din analys och lämnade en kort kommentar. Jag tycker aktien är något dyr idag och tittar just nu på annat.

      Radera
  4. Jag tycker att det är svårt att hitta något "billigt" fastighetsbolag nu.

    SvaraRadera
  5. Hej Luppen och kompani,

    Jag är en värdeinvesterare med bakgrund i fastighetsbranschen som just nu äger mycket Tribona. Bolaget gör enligt mig mycket rätt, belåningsgraden sjunker löpande och ligger nu på dryga 64% och man har just omförhandlat lånen med längre löptider.

    Bolaget har mycket starka kassaflöden givet triple net-avtal (kallhyra) med en överskottsgrad på nära 90%. Man bör kunna tjäna cirka 5 kronor per aktie i år (fritt kassaflöde/förvaltningsresultat) och handlas därmed till en multipel understigande 10x.

    Redovisat eget kapital är nästan 50 kronor så substansrabatten är störst i sektorn, cirka 20%. Jag anser att tillgångskvaliteten är god då bolaget finns etablerat på bra logistiklägen i befolkningscentra samt längs de stora Europavägarna.

    Jag hoppas att nya storägaren Klövern kan pressa upp utdelningen mot det finansiella målet på 50% av kassaflödet och då landar direktavkastningen på mycket goda 6%.

    Vad är era tankar om Tribona?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bolaget klarar inte mina krav på räntetäckningsgrad och belåningsgrad, men ser för övrigt ok ut tycker jag. Uthyrningsgraden gick ner något i senaste rapporten, men det kanske bara var tillfälligt?

      Radera
  6. @Lundaluppen re Tribona

    Det stämmer att vakanserna ökade något i Q3 men det berodde på försäljningen av en fullt uthyrd relativt lågavkastande fastighet till hyresgästen (i detta fall ICA). Likviden har i Q4 använts för att förvärva två nya fastigheter i Norrköping, respektive Värnamo/Växjö.

    Vad gäller finanserna så har jag full respekt för dina kriterier men det kan noteras att belåningsgraden tagits ned kraftigt, från 71% Q3 2012 till dagens 64%.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sökte aktivt efter motargument, det är klart att det fanns positiva sidor också. Att man aktivt arbetar ner sin belåning över många år tycker jag ser sunt ut.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.