tisdag 28 januari 2014

Rapport från Swedbank

I morse släppte Swedbank sin bokslutskommuniké för 2013 och kortfattat kan man nog säga att de stora engångsposterna som Michael Wolf bäddade för vid sitt tillträde börjar nå vägs ände.

Under finanskrisen var ju Swedbank rejält mot repen och tvingades till två emissioner. När Michael Wolf då valdes till VD följde ett par kvartal med enorma kreditförluster. Vad jag lyckligt nog vågade tro den gången var att han bäddade för sig själv genom att ta i i överkant. De senaste åren har följaktligen präglats av kreditåtervinningar och vinster vid försäljning av beslagtagna panter. Även detta kvartal redovisar man nettoåtervinningar, men nu tvingas man också till nedskrivningar av de kvarvarande panterna som visat sig mer svårsålda, främst i USA och Ukraina. Fastighetsbolaget Ektornet som äger fastigheterna är dock på avveckling så det ska inte behöva påverka framtida intjäning alltför mycket. Men stora vinster är förmodligen inte heller att vänta.

Lite kortfakta om rapporten (helår 2013 mot 2012 i parentes):
  • Resultatet sjönk marginellt till 15,2 miljarder, 13,94 kronor per aktie, en bra bit över mitt investeringsantagande på 11,50 kronor i bevakningslistan
  • Räntabilitet på eget kapital sjönk till 14,7 procent (15,6)
  • K/I-talet sjönk till 0,45 (0,46), dock innehöll Q4 flera engångsposter som tryckte upp dess K/I till 0,46
  • Man redovisar marginella kreditförluster på helåret, -60 miljoner (återvinningar 185)
  • Både ränte- och provisionsnetto ökar med 8 respektive 5 procent
  • Nettoresultat av finansiella poster till verkligt värde sjönk rejält, detta är främst kopplat till lägre marknadsräntor samt mindre kreditspreadar
Sist men absolut inte minst höjer man utdelningen från 9,90 kronor till 10,10 kronor. Jag måste erkänna att även jag blev lite besviken där, men tittar man igenom resultatet är det logiskt. Direktavkastningen är fortfarande nästan för hög, finns det verkligen inga investeringsmöjligheter med rimlig avkastning inom bankens verksamhet?

De ägare som var med i den första emissionen där preferensaktierna kom ut betalade 48 kronor och har med denna utdelning fått tillbaka 30,10 kronor.

12 kommentarer:

  1. Det som oroar mig mest med Swedebank, och andra banker, är den politiska risken. Borg gnäller över deras utdelningar, men hittills har det varit mest munväder.
    Kanske Magdalena är mer handlingskraftig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittills har ju allt politikerna gjort spelat storbankerna i händerna. Nya regelverk, ny rapportering, allt sådant gynnar de som är stora där 10-20 nya tjänster kan spridas över en stor intjäning. Det är ingen slump att vi ser mycket banksammanslagningar idag bland mindre banker.

      Tuppfäktningen gällande utdelningar handlar väl mest om att försöka få bankerna att bygga kapital så de inte hamnar riktigt så illa till i nästa kris. Det har ju politikerna faktiskt till viss del lyckats med, bankerna har mer kapital än på mycket länge.

      Radera
  2. Off topic, jag är faktiskt ganska förvånad över hur få kommentarer det blev på den rapporten och om man ska tolka det som en sällsynt ointressant rapport eller om det beror på något annat?// Stavros

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läsarna är nog trötta på den januariaktive Lundaluppen och ser fram emot en mer normal takt på 5-6 inlägg i månaden ;-)

      Vem vet, jag kanske hinner upp i 29 inlägg som förra januari?

      Radera
  3. He, he, du kan ju alltid göra ett försök;-) Vi får väl hoppas att läsarna inte ligger hemma och tjurar utan att dom sitter hemma djupt försunkna i någon aktuell rapport;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra! Den här rapporten var ju inte superintressant trots aktiens ras. Kanske läser de SKF:s?

      Radera
  4. Skulle du köpt Swedbank idag? Jag funderar på att öka i aktien då jag gillar direktavkastningen och att det känns bra att få tillbaks lite för den ränta jag betalar på mitt bolån hos banken ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej av flera skäl:

      1. Jag har för mycket bank i portföljen, men bortsett från det...
      2. Jag föredrar Handelsbanken, den handlas med viss premie idag men den är blygsam om man jämför med hur banken hanterat kriser historiskt
      3. Jag tycker det finns attraktivare bolag idag utanför banksektorn

      Radera
  5. Hej
    Jag har följt ditt forum någon månad, vi har ganska lika fördelning vilket jag tyckte vara intressant. Du är något mer defensiv och jag tyvärr lite för risktagande. Hursom ligger jag också banktung, men ser inte så många skäl till att sälja. Vad skulle få dig att balansera portföljen?
    Tack för ett bra jobb! DC

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur menar du med "balansera"? Minska i bank?

      Just nu har jag ingen plan på att minska bankinnehållet i portföljen genom försäljning, däremot är det "köpstopp" på banker. Jag har dock köpt Industrivärden vilket innehåller en stor del SHB.

      Radera
  6. Balansera? Ja om man ser att SEB, Swed och HB står för låt säga 50%, addera på Investor och Industrivärden. Så känner jag mig i alla fall banktung. Visst trist att betala vinstskatt men det kan vara riskabelt långsiktigt att vara så överviktad i en bransch. Jag har förstått att du ogärna säljer, men vad skulle få dig att sälja tex Swed eller SEB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ville bara vara säker att jag inte missförstått. Jag skulle sälja Swedbank om de börjar fatta märkliga beslut, annars är de nog fast.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.