onsdag 27 juni 2012

The Intelligent Investor/kap 10

Detta är den elfte delen i min bloggserie om Benjamin Grahams bok, The Intelligent Investor. I första delen finns en innehållsförteckning som hjälper dig att navigera runt mellan delarna, varje del svarar mot ett kapitel i boken.

The Investor and His Advisers

Graham inleder det här kapitlet med att konstatera att investeringsbranschen är en unik bransch där nästan all aktivitet i någon mån påverkas av råd från professionella rådgivare, samtidigt som merparten av de som investerar är amatörer. På Grahams tid var kontakten ofta personlig eller via tryckta skrifter, medan den idag till allra största delen kommer via Internet eller möjligen pressen. Även "private banking" sker idag i stor
utsträckning virtualiserat om du inte tillhör dem med allra störst konton.

Han konstaterar att det finns en viss naivitet i detta - att be andra berätta för dig hur du ska tjäna pengar - som knappast förekommer i någon annan bransch. Om man antar att det handlar om att få råd om hur man når en trygg inkomstnivå kan man föreställa sig professionella rådgivare som berättar hur man når en måttlig avkastningsnivå med viss trygghet. Men om investeraren ber om råd för att bli riktigt rik och nå väldig framgång måste man ställa sig frågan om det är rimligt att tro att sådana råd ens går att få. Vem, som med någon säkerhet kan komma med sådana råd, ger dem fritt eller mot rimlig ersättning istället för att själv dra nytta av sådan kunskap?

Graham kommenterar olika typer av rådgivare så här:
  1. Bankernas investeringsrådgivare menar Graham kan vara trovärdiga så länge deras roll är att i första hand skapa trygghet och vårda kapitalet och i andra hand att producera en modest avkastning. Denna typ av rådgivning finns idag i formen av "private banking" men är reserverad för folk med stort kapital
  2. Finansiella tjänster, olika nyhetsbrev eller andra utskick var viktiga i USA under 1900-talet, skrifter som Moody's Investment Service och Standard and Poor's var ikoniska sammanställningar av nyckeltal för den intresserade investeraren, och även för proffsen. Grahams syn på dessa var att det statistiska underlaget var oerhört användbart men att investeringsråden som följde med var av ringa värde eftersom de oftast saknade kopplingen mellan värde och pris. Jag är ganska säker på att Graham skulle säga samma sak om de många nyhetsbrev och statistiktjänster som finns idag.
  3. Råd från mäklarfirmor var Graham skeptisk till eftersom den blandade rollen som säljare och rådgivare ställer till det. Han hade själv lång erfarenhet av branschen och menade att rätt ställda frågor till mäklarna kunde ge bra svar men att fråga om en aktie var köpvärd rakt av hade en tendens att ge väldigt dåligt underbyggda svar.
  4. Vänner och bekanta ger Graham inte mycket för; "Much bad advice is given free" och jag är rädd att han skulle ge liknande omdöme om bloggar. Graham menar att det nästan är lika svårt att hitta bra lekmän att få råd av som det är att helt själv välja aktier, och det ligger nog en del i det. För att kunna förstå om exempelvis en bloggare är trovärdig/kunnig måste man kunna mycket själv.
Jason Zweigs konstaterar i sina kommentarer att det är mycket svårt att hitta bra rådgivare idag och att det finns många skojare i branschen. Han ger några råd om kontrollfrågor att ställa där mycket handlar om att hitta värdeinriktade rådgivare.

Använder du dig av direkta rådgivare? Är det bekanta, professionella eller bloggare/börschattare? Kontrollerar du de implicita rådgivarna, exempelvis fondförvaltare? Är det någon läsare som har erfarenhet av private banking?


11 kommentarer:

  1. Hej Luppen!

    Underbar blogg!

    Jag liksom du är lagd åt Large cap när det kommer till investeringar, stabila o lite småtråkiga men pålitliga. Dock finns det ett bolag i övrigt jag tycker lite om; Concordia Maritime - Small cap.

    Slutet av 2010 gjorde du en lite trevlig analys av detta bolag, skulle vara ohyggligt spännande med en liten uppföljning. Det föll dig väl inte jättebra i smaken då, men värderingen idag ser helt annorlunda ut:

    Då pris: 18.80 idag 10.75
    Då Pe: 12 idag 5.99
    Då eget kapital/Aktie 35.60 idag 36.77
    osv

    Jag har ägt bolaget ca 10 år med en fin avkastning, gillar mycket Stena som ägare, stabila och inovativa vad gäller framtagande av energieffektiva patenterade fartyg i framkant av utvecklingen. Att sedan bolaget har en mycket fin ekonomi samt en sund långsiktig ledning gör inte saken sämre. Nästan så jag kan se det som en fördel att det ligger på Smal cap; färre analytiker som ligger på och jagar kvartalsrapporter, man låter bolaget få ligga och ticka på i sin långsiktighet utan att allt för många bryr sig. Sedan kan vi som är intresserade få ett litet russin i ett relativt finansielltstabilt bolag med hyffsat långa kontrakt i en annars skakig/osäker branch. (läs: korta kontrakt, låg soliditet och WLCC dvs motsatsen till Concordia)

    /CB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är inte den ende som påpekat att Concordia Maritime blivit misstänkt billigt och att situationen förändrats en del sedan min analys. Jag tänker ta en titt på dem inom kort.

      Radera
    2. Concordia verkar intressant men är verkligen kontrakten så långa? Tittade lite i senaste årsredovisningen och det verkar som om en hel del kontrakt håller på att löpa ut och spotpriserna är ju mycket lägre så det borde slå på lönsamheten.

      Radera
    3. @nickopicko: kontrakten blir definitivt en fokuspunkt för en analys :-)

      Radera
    4. @nickopicko: Helt korrekt, jag skrev "hyffsat" en del kontrakt löper ut under året, dem spår även i prognosen lägre intjäning under 2012 än tidigare.

      Å andra sidan har nybyggnationen senaste åren varit på mininivåer samtidigt som fartygspriserna kommit ner till trevliga nivåer vilket är trevligt för ett bolag med kassa som önskar expandera i lagom takt :)

      Ett trevligt alternativ till övriga Maritima alternativ, till en ganska så trevlig värdering.

      /CB

      Radera
  2. Jag har alltid tyckt om rådgivare att: om dom är så förträffligt bra, varför satsar dom inte sitt eget kapital och blir stormrika på sina kunskaper istället för att sälja råd till kreti o pleti. Jo, troligtsvis är det senare mera lönsamt och mindre riskfyllt.
    Tore

    SvaraRadera
  3. Nej s.k. goda råd är oftast väldigt dyra ;) Hade däremot mycket hjälp tidigare av en bankkille jag kom i kontakt med via en gemensam bekant. Han gav väl inga direkta köp/sälj råd men kunde däremot ta en kortare pratstund med mig om han tyckte jag höll på hoppa i galen tunna då han kunde se vad de mer erfarna aktörerna lade för orders.
    Numera finns väldigt mycket tips o råd(forex/råvaror) många av dem håller högsta klass då inkomsten för deras arbetsgivare hänger på hur mycket du handlar och går det bra för dig handlar du mer och kanske större positioner vilket betyder mer vinst för dem.

    Något som blivit allt mer poppis är att skriva en bok om hur man handlar ett fenomen jag är väl bekant med från gambling världen och som ovanstående konstaterade - varför gör de det inte själva om det är så förträffligt ;)

    SvaraRadera
  4. Jag ser en viss nytta med råd från banktjänstemän, dock inte investeringsråd. Däremot tror jag man kan få ganska god hjälp gällande ekonomisk-juridiska frågor (bouppteckningar, skattefrågor osv).

    Använder själv ingen rådgivare och kommer förmodligen aldrig att göra det. Har läst en hel del på egen hand och har en del favorithak på nätet. Det ligger dock mycket i det du säger i sista meningen under punkt 4.

    En fara är att man ofta tenderar att söka sig till likasinnade och därmed ständigt validerar sina egna åsikter (om Lundaluppen vore en tradingblogg hade jag inte hängt kvar). Därmed sållar man bort potentiellt viktiga åsikter av motsatt karaktär och riskerar att bli konform...

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konkreta investeringsråd till familjemedlemmar och vänner skulle jag aldrig ge. Det kan väcka mycket ont blod...

      Däremot kommer jag att försöka föra över min investeringsfilosofi till nästa generation.

      Carolus

      Radera
  5. Rådgivning från allehanda mer eller mindre professionella håll kan vara värdefullt, men i slutändan måste man ta ansvar för sina egna handlingar. Det gäller investeringar som allt annat i livet.

    Jag tycker den stora fördelen med att läsa och lyssna på andra synpunkter är att de kan visa på svagheterna i ens egna idéer. Om alla andra säger en sak och jag tror en annan: Är det jag eller alla dem som har fått allt om bakfoten? Hur säker är jag på att jag förstått något som alla andra inte insett? Sådana tankar ger åtminstone mig en viss ödmjukhet och hindrar mig från att gå "all in" på den senaste investeringsidén.

    Mvh
    Mattias

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.