söndag 17 mars 2013

Utdelning Microsoft

I fredags trillade visst utdelningen från Microsoft in på kontot, det känns som ett hälsotecken att jag inte kollar varje dag... För att vara helt ärlig har jag tittat alldeles för ofta på sistone när ständiga kursuppgångar har triggat min tävlingsinstinkt. Det är knappast ett hälsosamt beteende utan bör sorteras tillsammans med att gömma huvudet i sanden när kurserna går neråt.

De 23 centen per aktie från Redmond växlades till 1,47 kronor. Microsoft har inte varit en kursraket precis sedan jag köpte mina aktier. Bolagets produktlanseringar har mottagits hyggligt men det är svårt att utropa några succéer, framförallt på konsumentområdet. På företagssidan verkar bolaget dock fortsatt urstarkt.

Tabellen nedan visar årets utdelningar hittills, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-03-15Microsoft1701,47250
13-03-14Johnson & Johnson953,90370
13-02-15Apple1016,80168
Summa789

Nästa företag i portföljen att dela ut är troligen Swedbank.

4 kommentarer:

  1. Hej Luppen,

    Jag kommer här med en off-topickommentar men din blogg är välbesökt och känns som ett bra forum.

    Jag har en fråga/fundering kring många av alla (värde)investerare som bloggar och analyserar bolag. Alla verkar väldigt fästa vid vilken värderingsmodell de använder rent kvantitativt. Sen säger sig alla göra en kvalitativ analys också. Dock undrar jag lite över hur du ser på kompetensen av kvalitativa analyserna i bloggsfären vs. de kvantitativa. "Vem" som helst kan ju använda din modell och leta reda på rätt siffror, men hur insatta är alla i bolagens verksamheter och affärsmodeller?

    För att ta två konkreta exempel (ursäkta fingerpekandet men jag ville ha konkreta exempel): Spartacus invest skriver om P&G och har en frågeställning i modellen som är "Är bolaget beroende av innovativ produktutveckling" och svarar "Nej" i analysen. Om man inte förstår att P&G är oerhört beroende av R&D för att kunna ta fram premiumprodukter som man kan ta mer betalt för än konkurrenterna och slippa konkurera med pris - då har man inte förstått vad bolaget sysslar med. Vidare kan man läsa hos så gott som varende bransch (FMCH) analytiker och hur de skriver om att innovation är oerhört viktigt för P&G.

    Vidare skriver t.ex Ägamintid om vad Citibanks VD säger i årsredovisningen om framtida vinstnivåer och verkar ta dem som skrivna i sten. - Det är ju ingen VD som kommer få sitta kvar om han/hon proklamerar att nästa år gör vi index 95 i profit...

    Summan av kardemumman: Jag tycker att samtliga borde lägga mer vikt av att förstå företagens verksamheter/affärsmodeller djupare än VDns sammanfattning i årsredovisningen. Något som kräver väldigt mycket tid och insikt.

    Hur ser du/ni på förståelsen hos investerarbloggkollektivet för olika företags affärsmodeller etc.

    Mvh Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan,

      Bra frågor. Kvalitativ analys kräver som du säger betydligt mer av den som analyserar. Idealkandidaten har erfarenhet av företagsledning från flera branscher och har en förmåga att applicera detta på de bolag vederbörande analyserar. Styrelseerfarenhet är heller inte fel även om det är mindre viktigt än operativ erfarenhet i mina ögon.

      Tittar man på professionella analytiker så har de sällan alla dessa parametrar men de kan i någon mån kompensera med gedigen utbildning, internutbildning, återkommande möten med folk i ledande ställning samt ofta ett tydligt branschfokus.

      När det gäller dina konkreta frågor så tror jag att Spartacus vill skydda sig mot företag som på relativt kort sikt kan falla ihop om inte forskningen och utvecklingen levererar. Jag tror alltså han lägger in en annan och underförstådd betydelse i ordet "beroende" än vad du gör. Men det är säkrast att fråga Spartacus och Ägamintid själva.

      Personligen tycker jag att det framgår ganska tydligt i analyserna hur väl bloggaren satt sig in i affärsmodellen. Oftast är det som du skriver att de kvantitativa bitarna - diagram, tabeller etc. - innehåller ett högre värde för läsaren än de kvalitativa. Men ibland kan man hitta riktigt bra insikter även på den kvalitativa sidan.

      Radera
    2. Stefan!
      Mycket bra inlägg. Detta bloggande och skrivande är ju trots allt allmänhetens fria åkning. Själv läser jag en del bloggar som en slags trendspaning, och för att leta investeringsuppslag som jag kan arbeta vidare med. Försöker oxå ge en del tillbaka genom att ge en motbild till de fria fantasier som ofta grasserar på flera bloggar.
      MvH
      Lars

      Radera
    3. Om man ska fortsätta med den kritiska hatten på kan man nog också räkna med att många av oss bloggare kommer att bli oproportionerligt självsäkra den närmaste tiden om börsuppgången fortsätter.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.