tisdag 5 mars 2013

Omstämpling i Swedbank

Under finanskrisen genomförde Swedbank två emissioner av aktier, en nyemission av preferensaktier 2008 samt en företrädesemission av stamaktier 2009. I villkoren för preferensaktierna ingick att aktieägarna själva kunde stämpla om dem till stamaktier samt att de 2013 skulle obligatoriskt omvandlas till stamaktier. Idag släppte Swedbank ett pressmeddelande om hur den omvandlingen av preferensaktierna ska gå till.

För oss som inte har för avsikt att sälja aktierna kommer avstämningsdatumet för utdelningen (9,90 kronor) att vara den 25 mars, pengarna brukar komma några dagar senare. Den 27 mars avnoteras sedan prefensaktierna och den 8 april registreras de ombildade A-aktierna (stamaktier) och blir tillgängliga för handel. Under ungefär sju handelsdagar kommer alltså aktierna att vara omöjliga att handla med. Det ska bli intressant att se hur marknaden värderar denna illikviditet. I skrivande stund handlas båda aktierna till 160,60 kronor men oftast handlas illikvida aktier med en rabatt.

För mig innebär detta att portföljens 17 A-aktier och 2 870 preferensaktier den 8 april istället är 2 887 A-aktier. 

9 kommentarer:

 1. Vad anser du om exempelvis France Telecom som har rasat enormt i och med minskad vinst och ökad konkurrens i Frankrike men samtidigt är krisvärderad utan att egentligen vara i kris?

  En analys av denna från dig skulle vara mycket intressant! :)

  mvh
  tlwc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minskande resultat, minskande kassaflöde, fortsatta investeringar på högre nivå än avskrivningarna, negativt eget kapital justerat för goodwill - jag tycker nog att många krisfaktorer är på plats.

   Radera
 2. Med risk för att vara jobbig och ställa en miljon frågor, vad tror du personligen kommer att hända med swedbanks aktievärde i och med omstämplingen på kort sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentarfältet är väl till för frågor och synpunkter ;-)

   Alla som har ett investeringsperspektiv på mer än några veckor, vilket trots allt är de allra flesta, ignorerar nog omstämplingen. Det lilla mervärde som låg i preferensaktien har ju inte premierats alls det senaste året. Förmodligen händer inget alls.

   De allra mest kortsiktiga kanske blir lite nervösa sista dagarna och håller sig från preferensaktien vilket kanske leder till en liten prisskillnad mellan pref och A, men det är en väldigt okvalificerad gissning från min sida.

   Radera
  2. Ja, i sådana fall så ;)

   Jo, det var lite mina egna misstankar också, i och med att jag är mer amatör än de flesta så funderade jag mest om det hade någon inverkan om ombildningen skedde med koppling till utdelningen, men det är en väldigt liten detalj i ekvationen :)

   Radera
 3. Kommer det endast finnas en Swedbank-aktie i fortsättningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tills vidare, ett tag var vi uppe i tre: A och Pref på börsen och C för anställdas incitamentsprogram. Men C är indragna och Pref snart omvandlade.

   Radera
 4. Jag har liksom du Luppen en stor andel av portföljen i finans och försäkring, inte minst storbankerna SEB och Swedbank som ger en stort tillskott till direktavkastningspotten. Men jag oroar mig mer och mer för bankernas ställning på sikt. Kommer de verkligen kunna fortsätta tjäna så bra med pengar? Liksom telcos idag står för hot / konkurrens som knappt var tänkbara för inte så många år sedan så tror jag att i ett 10 års perspektiv så stor storbankerna för hot från helt nya håll. Ett av de viktigaste är att bankernas monopol på utlåning kommer att utmanas. Peer to Peer är i sin linda men växer snabbt och jag har en känsla att än så länge sitter bankerna och rycker lite åt axlarna åt Prosper, the Lending Club, etc. Det är fel av dem..

  Vad tror du Luppen? Jag vet att jag läst att du aldrig skulle investera i Telcos - kan storbankerna bli lika utsatta i framtiden? Eller oroar jag mig i onödan då jag tycker att bankernas "vallgravar" blir allt mindre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att utesluta det du skriver, men hittills tycker jag inget tyder på det. Bankoligopolet stärks hela tiden. Nischbankerna har haft några förmåner, som insättningsgarantin, men den håller också på att prisdifferentieras. Istället skapar regleringar nya sammanslagningar och ökade fasta kostnader för alla med bankverksamhet.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.