torsdag 21 mars 2013

Politisk risk och chans

Politisk risk är en av de risker jag ogillar mest i portföljen eftersom den alltid är svårbedömd. Den politiska risken är enklast att bedöma på hemmaplan och det är ett av skälen till varför min portfölj har tonvikten på svenska bolag.

Ibland kan dock risken minska och det uppskattar både jag och övriga aktiemarknaden. Idag meddelade den finska regeringen att man minskar uttaget av "windfall"-skatt och i ett huj skuttade Fortums värdering upp 3,7 procent. Enligt företrädare för bolaget minskar skatteuttaget därmed med 60 miljoner euro årligen (knappt 7 cent per aktie).

13 kommentarer:

 1. Bara att tacka och ta emot! Prat om att Finland ska sänka bolagsskatten med, vilket lär gynna dom ännu mer. För att inte tala om kylan som lamslår norden just nu. För ett år sedan var det 20 grader varmt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men kylan lamslår ju H&M, schas!!

   Radera
  2. Lundaluppen. väder-hedgare! :D

   Radera
  3. Haha, jo självklart :-)

   Radera
  4. Dags att skriva upp den förväntade vinsten från 1,40 till 1,47?

   Radera
  5. @Arvid: jag ligger nog kvar på 1,40 ett tag till

   Radera
 2. Och kanske tar de bort den helt någon dag. Tokig idé.

  SvaraRadera
 3. Ja det har varit oväntade rörelser både från Apple och Fortum i veckan. Även Telia har stuckit iväg på några veckor. Vi får se var vi landar efter vårens utdelningar :)

  Winfallskatten lär väl påverka även svenska Studsvik om jag minns rätt. Tror Fortum är kund där.

  SvaraRadera
 4. Här är lite lite information om Fortums syn på "windfall tax". Det är inte svårt att förstå varför beskedet gillas av marknaden.

  http://www.fortum.com/SiteCollectionDocuments/Corporation/A-windfall-tax-would-be-a-disservice.pdf

  SvaraRadera
 5. Politisk risk är i vissa fall så vidrigt att man nog borde ta hänsyn till det i värderingen. Kanske borde man höja sitt avkastningskrav med några procentenheter motsvarande att sänka P/E-kravet med kanske 2-4 enheter.

  Det positiva med windfall tax, som straffar "för lönsam" produktion, är att bolaget blir förberett på framtiden när nya anläggningar måste byggas till en lägre lönsamhet än vad de gamla avskrivna anläggningarna presterar.

  SvaraRadera
 6. Vad anser du om cdon aktien?
  MVH/Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt lätt att värdera, jag är inte imponerad av ledningen som (antagligen på styrelsens uppdrag) släppt den kostnadskontroll man tidigare uppvisade.

   Radera
  2. Omsättningen ökar i rasande takt, men det gör skulderna med, och vinsterna stagnerar.

   Sedan har vi affärsmodellen: sälja allt online. Tror inte Cdon kommer bli bättre än Adlibris på att sälja böcker, bättre än Spotify på att sälja musik eller bättre än Tradera på auktioner.

   Radera