lördag 27 mars 2010

Analys av SSAB

SSAB är en koncern som huvudsakligen tillverkar specialstål av olika slag. Man har inte några gruvor utan är ett klassiskt förädlingsbolag. In kommer malm, kol och järnskrot, ut åker stål av olika slag.

Likt andra industribolag uppvisar man ett cykliskt beteende. Bolaget gjorde under 2007 ett större förvärv i amerikanska IPSCO vars rördivision senare såldes vidare med gott resultat. Förvärvet var stort och syns fortfarande i räkenskaperna genom att många siffror redovisas proforma.

Bolaget hade ett mycket tufft 2009 och en förutsättning för att överhuvudtaget investera i bolaget är att man tror på att 2009 var ett exceptionellt år och att efterfrågan i framtiden mer kommer att likna tiderna innan 2009.

Om man tittar på bolaget enligt mina investeringskriterier, hur står det sig mot kvalitetskriterierna?

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JAEn av de ledande leverantörerna i Norden och i Nordamerika
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångarna täcker de kortfristiga fordringarna dubbelt upp enligt kriteriet, men de långfristiga skulderna är ganska stora mycket beroende på det till största delen lånefinansierade förvärvet av IPSCO (en nyemission på 10 mdkr gjordes också). Innan förvärvet av IPSCO var det ett väldigt tydligt JA på den här punkten.
Intjäningsstabilitet: NEJ2009 bröt ett förlustfritt 2000-tal (har inte tittat längre bak)
Utdelningsstabilitet: JAUtdelningar under hela 2000-talet
Intjäningstillväxt: JAJag bedömer att normala intjäningsförmågan idag ligger runt 6 miljarder kr att jämföra med kanske 1-1,5 miljarder vid millenieskiftet. Då har det dock skett en utspädning på 20 % i samband med IPSCO-förvärvet. Totalt sett har dock tillväxten varit fullt godkänd.
Trovärdig ledning: JAUnge herr Faxander (rätt nära min egen ålder) har genomfört förvärvet med IPSCO enligt planer och kapat kostnader precis så handlingskraftigt som man förväntar sig när konjunkturen störtdyker.
Gynnsam ägarbild: JAIndustrivärden och Handelsbankensfären i stort är en mycket betryggande partner att ha i båten när man äger bolag

Generellt sett tycker jag att det går att förlåta alla nej i tabellen ovan, eftersom jag tror på att 2009 varit ett exceptionellt år samt att man gjort ett bra förvärv i IPSCO.

 • P/E-talet är under 7 räknat på 18 kronors vinst/aktie och ett pris på 118 kr, OK, eller till och med billigt. Men det finns svårigheter att beräkna den uthålliga intjäningsförmågan efter förvärvet och med världskonjunktursvängningarna.
 • Pris/eget kapital är 1,2, men städat från goodwill är relationen 3,5, EJ OK. Goodwill kan inte räknas med i analysen eftersom det reflekterar marknadspriset av IPSCO-förvärvet - inte kostnaden för att bygga upp verksamheten.

Med risk att bli tjatig: om man tror att 2009 var ett undantagsår och att man kommer att hitta tillbaka till en lönsamhet i närheten av 2008 så är SSAB ett riktigt bra köp. Företaget är dock en aning sårbart i nuläget med en stor lånebörda.

4 kommentarer:

 1. Kul blogg! Brukar läsa den. Vi verkar ha ganska snarlik syn på aktier och investeringar.

  Anders

  SvaraRadera
 2. Tackar! Det är rätt nyttigt att skriva ner sina investeringsbeslut och analyser så att man kan gå tillbaka. Att göra det i bloggform gör ju också att man skärper sig lite ;-)

  SvaraRadera
 3. Kollar du särskilt på bolagens kassaflöden i dina analyser?

  Anders

  SvaraRadera
 4. Anders,

  Jag svarar i ett separat inlägg ;-)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.