måndag 22 mars 2010

Analys av Holmen

Jag har en mindre post i skogsbolaget Holmen, som har haft det kämpigt på senare år på grund av deras exponering mot tidningspappersmarknaden. Det är en marknad som inte spås en jätteljus framtid av olika bedömare.

Personligen är jag inte glad för att göra branschanalyser och sedan försöka dra slutsatser kring enskilda bolag ifrån dem. Att tidningsbranschen är på nergång behöver inte betyda att tidningspapper slutar konsumeras, att Holmen misslyckas med att sälja sitt, att man inte lyckas hitta annan avsättning för sina produkter etc.

Jag tar hellre och tittar helt osentimentalt på bolaget och dess utveckling. Så här står sig Holmen mot mina kvalitativa investeringskriterier:

KriteriumOK?Kommentar
Tillräcklig storlek:JAEtt mycket stort skogsföretag
Stark finansiell ställning: NEJOmsättningstillgångarna täcker de kortfristiga fordringarna med en alltför liten marginal för att ställningen ska kunna bedömas som stark. De långfristiga skulderna är ganska stora, men består till stor del av uppskjuten skatt som man inte behöver betala förrän tillgångar realiseras.
Intjänings-stabilitet: JAvinst hela 2000-talet
Utdelnings-stabilitet: JAHistoriskt sett en god och pålitlig utdelare
Intjänings-tillväxt: NEJVarningsklocka här, vinsterna har minskat stadigt under hela 2000-talet, fast omsättningen ökat (ca 25 %)
Trovärdig ledning: JAJag tycker att man griper tag i problem efterhand och arbetar med sin lönsamhet, men som allt i den här branschen tar det tid
Gynnsam ägarbild: JAMan kan nog inte önska sig bättre ägare än Lundbergs

När vinsterna sjunkit över senaste 10-årsperioden bör man i min mening ställa krav på ett bra pris på verksamheten, så hur ser de kvantitativa bitarna ut då?
  • P/E-talet är ungefär 16 räknat på 12 kronors vinst/aktie och ett pris på 191 kr, EJ OK
  • Pris/eget kapital är 0,97, OK
Jag tycker att den sjunkande lönsamheten under 2000-talet är ett stort stigma. Priset är i ingenmansland, varken billigt eller dyrt, förutsatt att lönsamheten kan vändas. Om man inte tror att ledningen kan öka marginalerna igen är aktien dyr, sälj. Jag tror dock det.

Det fanns för något år sedan en diskussion om värdena i Holmen och andra skogsbolag. Helt klart sitter man på enorma tillgångar, men det finns inget som talar för att man ska börja sälja ut skog och därigenom realisera eventuella övervärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.