fredag 22 mars 2013

Dansk källskatt forts.

Igår fick jag mina deklarationsblanketter och nu har jag lusläst beräkningarna och noteringarna för avräkningen av mina utländska källskatter, något jag (pinsamt nog) aldrig gjort förut.

Som jag skrev i förra inlägget om danska källskatter får jag inte fullt ut avräkning för dem i den svenska deklarationen, utan endast upp till de 15 procent som Danmark har rätt att ta ut i källskatt. Övrig skatt, (och det verkar vara 12 procentenheter, totalt 27 procent och inte 28 procent som jag skrev i föregående inlägg) ska jag be Danmark om. Är det någon läsare som försökt sig på detta?

Detta är för aktier i traditionell depå, jag hade inga utdelningar i ISK förra året. Totalt betalar jag därmed 42 procent i skatt på utdelningarna från Maersk om jag inte tar tag i saken och kontaktar Skat. Nu har inte Maersk utmärkt sig som en storutdelare tidigare, men de senaste åren har man höjt rejält och det svider att betala dessa pengar i onödan.

23 kommentarer:

  1. Hej, efter att ha läst Äga min tid så har jag förövrigt upptäckt något konstigt. I avanzas ISK dras 27% och i Nordnets dito dras 15% på danska aktier.
    /JokerM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tyder ju på att det finns en möjlighet för bolaget att påverka källskatteuttaget. Hur får vi Avanza att börja arbeta med detta? Kunderna förlorar pengar.

      Radera
  2. Hej Lundaluppen,

    Jag äger ett danskt bolag (i en vanlig depå) och brukar själv begära avräkning eller avdrag av den utländska källskatten. Detta gör jag också för mina nordamerikanska aktier i min Avanzadepå.

    Om jag förstår ditt inlägg rätt finns det dock mer att göra än vad jag brukar (mina kontakter har endast varit med svenska Skatteverket)...

    Har inte fått min deklaration ännu, men när den kommer ges ju tillfälle att sätta sig in i detta ännu en gång.

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har uppfattat inlägget rätt. Jag har också kollat upp kontaktvägar till Skat, och tyvärr går det endast att mejla om man är dansk privatperson eller företag. Jag är därmed hänvisad till ett servicetelefonnummer. Jag hoppas att de fixar engelska där för min danska är inte på tillräcklig nivå för myndighetskontakter...

      Radera
  3. Den här sidan hittade jag lite info på, bl.a. anges vilken blankett som ska användas.
    Jag tror det är 003 blanketten på denna sida, som t.o.m. finns på engelska. http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=56089&vId=0&type=Erhverv
    Jag gissar att man kan få skatteverket att klämma dit en stämpel eller dylikt.

    Funderar på att försöka detta då jag också har ett mindre Maersk innehav.

    Sälja innan utdelning och köpa tillbaka verkar för drygt och är med mina små innahav troligen inte mer lönsamt.
    Såg du i övrigt de goda nyheterna ang Fortums skatter, det verkar som att den avviserade s.k windfall tax som de skulle betala blir satt betydligt lägre, det blir många hundra miljoner (skr) extra i vinst efter skatt varje år, kursen har reagerat ganska kraftigt.


    https://www.nordisketax.net/main.asp?url=files/dan/sve/034.asp&c=dan&l=sve&m=

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för tipset, ska kika på detta till kvällsvinet!

      När det gäller Fortum och windfall har jag ju redan skrivit ett inlägg om det, hänger du inte med? ;-)

      Radera
    2. Ahh där ser man, det inlägget hade jag missat.

      Radera
  4. Hej,

    En lite omvänd situation som jag skulle uppskatta väldigt mycket om du kunde svara på. Har 3 aktier i ISK i en svensk depå på avanza och har inhandlat dom i Sverige, aktierna är även registrerade på svenska börsen. Nu har jag nyligen flyttat till Oslo och ska troligtvis jobba här ett par år. Nu är ju inte tanken att sälja något av innehaven medans jag är i Norge men hur funkar vet du möjligen hur det funkar med utdelningarna och ISK iom jag kommer skatta i Norge?

    Skulle verkligen uppskatta svar för har varit ängslig om detta ska leda till mycket krångel för min del vid eventuell deklaration.

    Vänliga hälsningar, Niclas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, där kom du långt utanför mitt kompetensområde. Jag har dock för mig att bloggaren defensiven är en svensk boende i Norge, kanske vet han?

      Radera
    2. Du kommer att få deklarera detta i Sverige trots att du bor i Norge. Så länge du inte rapporterar innehaven i din norska deklaration så blir det inget krångel. Jag bodde 2,5 år i Norge och deklarerade innehaven i Sverige och inkomst i Norge, funkar fint!

      Mvh,
      Snåljåpen

      Radera
  5. Hänger inte riktigt med här. Brukar alltid stå på min deklaration att "avräkning av utländsk källskatt inte kunde göras automatiskt" så jag har själv räknat ihop och begärt avräkning för utländsk källskatt. Detta då på vanlig depå, skatten är väll då den samma som en svensk aktie? eller har jag bommat något totalt ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt huvudproblem är att Danmark (med Avanzas goda minne?) tar ut för hög källskatt. Enligt dubbelbeskattningsavtalet har Danmark bara rätt att ta ut 15 procent källskatt, men man tar ut 27 procent.

      Radera
    2. Nu är jag med i matchen. Föregående år har inte automatiskt avräkning av källskatten kunna göras och jag har själv tagit upp ALL källskatt och fått avräkning för den. men inte detta år. Så jag får skatta för mycket på EON i tyskland, Telefonica/France telecom/Total som är köpta via usa börsen men franska bolag, Riktigt jävla dåligt tycker jag då det känns som att det är en massa jobb med att få tillbaka pengarna. Tänket du prova få tillbaka några pengar ?

      Radera
  6. Danskjävlar!

    /ernst-hugo

    SvaraRadera
  7. Hej och tack för en mycket bra blogg!
    Vet du (någon) hur det fungerar för finska aktier man äger via ISK (typ Fortum). Hur är källskatten fär Finska bolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 15% i ISK för Fortum. Det sker automatiskt och du behöver inte deklarera utländsk källskatt i ISKn för Fortum.

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Hej igen,
    Det vore intressant med en liten samlingssida som sammanställer hur skatten ser ut i olika länder samt eventuellt information om formulär eller kontaktuppgifter för att göra eventuella avdrag.
    Mitt intresse för investering är relativt nytt och jag försöker lära mig så mycket som möjligt. Men skatten bör nog vara en intressant parameter när man bedömer olika aktier och utdelningar. Äga aktier med relativt hög uteldning i visa länder är kanske mindre attraktivt beroende på hur beskattningen ser ut?
    En liten wiki sida kanske?
    Tack för en kanon bra blog!

    SvaraRadera
  10. Så här skrev Avanza när jag mailade dom kring danska skatten:


    "Det upplägg vi har gör att det dessvärre inte är möjligt att endast dra 15% i källskatt, man får som kund själv begära restitution av den källskatt som överstiger 15%. Dubbelbeskattningsavtalet säger 15% och det är det som är mest korrekt. Skillnaden ligger i vårt upplägg jämfört med Nordnets upplägg när det gäller förvaring av utländska aktier. För övriga nordiska aktier så dras endast 15% källskatt men detta är som sagt inte möjligt för danska aktier".

    Jag funderar på att gå vidare och se vad jag kan göra för att ta tillbaka denna skatt. Jag har goda kontakter i Danmark.

    ägamintid

    SvaraRadera
  11. @ägamintid

    Så alla nordiska aktier utom danska via Avanza drar automatiskt 30% skatt på utdelningen? Har haft Fortum några år och de har alltid dragit 30% automatiskt, via Avanza då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. funkar bra med finska aktier. kolla bara på deklarationen att avräkning av av utländsk källskatt ha gjorts automatiskt annar måste du själv begära det i deklarationen.

      Radera
  12. Källskatt och KF är ett helvete. Jag köpte TEF på NYSE men det visade sig att både spanjacker och jänkare skall ha källskatt. Kvar blir hälften av utdelningen. Förmodligen är det bästa att sälja dagen innan ex-div och köpa tillbaka dagen efter, trots transaktionskostnaderna.

    Johan

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.