tisdag 29 januari 2013

Rapport från Investor

Marcus Wallenberg
Investmentbolagens rapporter tillhör knappast de mest spännande, men Investor hade några höjdpunkter i dagens bokslutskommuniké för 2012:

 • Utdelningen höjs med 17 procent till 7 kronor och Börje Ekholm repeterar att det är en viktig ambition för företaget att successivt höja utdelningen. Om Wallenberg-föraktet lägger sig lite kanske det blir en favoritaktie bland utdelningsinvesterande bloggare på sikt?
 • Riskkapitalverksamheten i EQT och Investor Growth Capital genererar positivt kassaflöde under fjärde kvartalet, IGC kan dock knappast ses som en succéverksamhet under 2012 med en värdeökning på 3 procent och ett nettoflöde av kapital från Investor till bolaget
 • 3 har börjat distribuera pengar till ägarna, visserligen småpengar men ändå ännu ett steg i rätt riktning för detta gamla sorgebarn
 • Substansvärdet ökade under året med 15 procent, och om Gambroaffären som formellt inte blir klar förrän 2013 räknas med ökade det med 17 procent. Det är i samma härad som SIXRX som landade på 16 procent, helt ok med det fokus på defensiva bolag som Investor har
 • Investors egen aktie däremot sköt iväg som en raket med 38 procent, dels baserat på substansutvecklingen men också genom en minskad substansrabatt
 • Om man letar svaga punkter är det främst det sjukvårdsbolaget Aleris som varit en besvikelse, annars har portföljen haft god utveckling överlag
Jag måste säga att Börje och Investor har gjort mycket rätt under året som gick. Han har återigen visat sig ha en affärsnäsa (Gambroaffären), han agerar inte förhastat på något vis utan konsekvent börjat bygga ett förtroende. Det sista är inte enkelt när man har exempelvis Peter Wallenbergs pensionsavtal att kämpa emot.

Börje har också börjat ställa konkreta krav på Investor Growth Capital, vilket jag tycker är bra. Man har varit igång länge och någon gång måste man nå ett balansläge där gamla investeringar och avyttringar ger ett kassaflöde som finansierar nyinvesteringar.

9 kommentarer:

 1. Hej,

  Det har varit ett roligt år för oss Investor-ägare. Jag kan minnas att jag läste många artiklar i DN och SvD om hur dåliga Investor varit vad gäller avkastning för aktieägarna, istället var det Ratos som hyllats. Nu är det dock tyst på den fronten!

  / Whimsical

  SvaraRadera
 2. För mig handlar det snarare om misstroende än förakt. Däremot får jag hålla med dig om att Börje Ekholm visar att han har en långsiktig strategi och skicklighet.

  Däremot har jag fortfarande svårt att svälja utförsäljningen av Scania som var så ful att hela A/B aktie systemet hotades och plundringen av AstraZeneca.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade Scania-affären. Investor använde sin maktposition till att skaffa sig en försäljningspremie, samma typ av maktpositioner som marknaden nästan alltid rabatterar Investor för.

   AstraZeneca är ett märkligt skött bolag, men jag är inte tillräckligt insatt för att bedöma vad man gjort fel och i vilken grad Investor ska belastas för det.

   Radera
  2. Det som hände med AstraZeneca är helt enkelt att man såg bolaget som en kassako och inte tillsatte en styrelse som hade tillräcklig koll på moderna metoder inom läkemedelsutveckling. Investor köpte ut sig ur det hela med strålande tajming men antalet kvalificerade arbetstillfällen som gått förlorade i Sverige svider.

   Mitt ogillande för bolaget handlar alltså inte om aktieägarvärdet utan samhällskostnaderna som Investors affärer medför. Jag skulle med andra ord kunna tänka mig att köpa aktier i Investor men jag skulle inte direkt njuta av innehavet.

   Radera
 3. Jag tycker Börje blir bättre och bättre och verkar vara en slipad affärsman/förvaltare. Man kan inte annat än bli stärkt i tesen om att han skulle vara ett Buffet fan. Från dagens bokslutskommuniké går det att utläsa; "När denna flodvåg vänder, kommer vi återigen få se modellen på allas badkläder" detta har klara likheter med det klassiska citatet från Buffet; "It's only when the tide goes out that you learn who's been swimming naked.”

  SvaraRadera
 4. När man tänker på alla böcker och artiklar om Buffett som kommit de senaste åren så är det inte konstigt att man ser fler kommentarer åt det hållet.
  Har just läst The Snowball en gång till och det finns mycket att hämta där, även om det mest är en biografi och inte Warrens egna texter.
  Besser

  SvaraRadera
 5. blev nöjd över att de kommer höja utdelningen framöver och köpte på mig 100st.

  SvaraRadera
 6. Hej, off-topic, tänkte bara fråga dig vad du anser om Husqvarna på lite sikt? Varit lite på min radar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, nästan on-topic eftersom Husqvarna finns i Investors portfölj. Du finner min analys här. Den har ett år på nacken, men jag läste precis igenom den och jag har inte ändrat uppfattning.

   Radera