Då var det dags för de tre sista budorden för en defensiv värdeinvesterare. De första budorden definierade distinktionen mellan pris och värde samt investering som motpol till spekulation. De sista tre budorden vänder sig direkt till investeraren...
Personligen försöker jag hålla mig till stora bolag med lång historik i branscher som jag åtminstone förstår ytligt. Dessutom håller jag mig till ett fåtal länder för att inte behöva gå på alla bokföringsfällor alltför många gånger. Graham rekommenderade relativt enkla nyckeltal och en diversifiering för den medelbegåvade investeraren och jag försöker följa det rådet.
Om du inte når ditt mål men investeringar är det roligaste du vet? Sätt då av en majoritet av kapitalet i alternativplaceringen (i mitt fall är reservplanen Avanza ZERO kanske i kombination med Spiltan räntefond, men Skagen Global eller XACT Bear kanske speglar din världsbild bättre?) och tilldela dig själv en liten andel läropengar. Använd sedan läropengarna till mer aktiva investeringar och tillför inte mer läropengar förrän dessa kan mäta sig med ditt mer passiva alternativ.
Nu när listan är komplett, är det något fundamentalt du saknar i budorden? Distinktionen tillväxt/värde? Ett budord uttryckligen mot TA? Långsiktighet före kortsiktighet? Wonderful company-resonemanget? Vallgravar? Något annat jag inte tänkt på?
Tillbaka till första delen->
8. Du och endast du ansvarar för dina investeringar
I alla aktie- eller aktierelaterade investeringar blir du beroende av någon annans prestation. Bolagets anställda och ledning är obligatoriska. Till dessa kan du välja att lägga fondförvaltare, fond-i-fondförvaltare, fondbytare, diskretionära förvaltare, certifikatutfärdare, derivatmotparter m.fl. Oavsett hur många människor du väljer att lita på kan du vara säker på en sak: de delar inte förlusterna med dig. Alltså måste du välja noggrant vem du allierar dig med och om aktieurval är för svårt måste du lägga din energi på att finna trovärdiga förvaltare, köpa indexfonder eller alternativt välja andra typer av investeringar.9. Lär känna dina egna begränsningar och håll dig inom dem
Här återvänder vi till Buffett och Munger och deras "circle of competence". Det är ingen som tackar eller belönar dig för att du gör lyckade investeringar i svåra eller okända marker. Tvärtom är det viktigt att hela tiden skruva oddsen till din fördel. Investera i verksamheter du kan förstå någorlunda, men var väldigt kritisk till din egen förmåga. Att du kan räkna ut allehanda nyckeltal (FCF, OE, P/E, ROCE etc.) betyder inte automatiskt att du kan tolka verksamheten och dess framtid.Personligen försöker jag hålla mig till stora bolag med lång historik i branscher som jag åtminstone förstår ytligt. Dessutom håller jag mig till ett fåtal länder för att inte behöva gå på alla bokföringsfällor alltför många gånger. Graham rekommenderade relativt enkla nyckeltal och en diversifiering för den medelbegåvade investeraren och jag försöker följa det rådet.
10. Etablera en måttstock och en målbild och mät dig själv mot dem
Om du menar allvar med dina investeringar, om de är betydelsefulla för dig och din familj, så är det otroligt viktigt att vara ärlig mot sig själv och mäta sin prestation mot något tillgängligt alternativ. Håll sedan fast vid denna måttstock, inget är enklare än att slå målen om man flyttar dem hela tiden - att kasta pilen först och måla pricktavlan runt den som Buffett brukar säga.Om du inte når ditt mål men investeringar är det roligaste du vet? Sätt då av en majoritet av kapitalet i alternativplaceringen (i mitt fall är reservplanen Avanza ZERO kanske i kombination med Spiltan räntefond, men Skagen Global eller XACT Bear kanske speglar din världsbild bättre?) och tilldela dig själv en liten andel läropengar. Använd sedan läropengarna till mer aktiva investeringar och tillför inte mer läropengar förrän dessa kan mäta sig med ditt mer passiva alternativ.
Nu när listan är komplett, är det något fundamentalt du saknar i budorden? Distinktionen tillväxt/värde? Ett budord uttryckligen mot TA? Långsiktighet före kortsiktighet? Wonderful company-resonemanget? Vallgravar? Något annat jag inte tänkt på?
Tillbaka till första delen->
Jag tror att det viktigaste man bör ha med sig när man investerar är att man bör var väldigt medveten om att det är väldigt många mycket begåvade och tidvis väldigt framgångsrika investerare som av en eller annan orsak har misslyckats, trots att de har läst allt som finns att läsa det som skrivits om och av investerare som Buffet, Graham mfl.//Stavros
SvaraRaderaStavros!
RaderaEn bra kommentar. Själv gjorde jag en enkel analys på HM under rubriken HM och Munger. Jag använde p/e talet och vinsten och kom fram till en margin of safety på 170 kr. Kan någon berätta vad intrinsic value för HM kan vara? Kan någon säga vad en marin of safety är för HM? Vad jag förstått ligger HM tungt i många värdeinvesterares portfölj så någon kanske ägnat frågan lite uppmärksamhet.
MvH
Lars
@Lars: Jag bedömer en normaliserad intjäningsförmåga idag vara ungefär 11 kronor. H&Ms normala tillväxttakt inom närmaste decenniet bedömer jag till 6-10 procent vilket skulle kunna motivera en P/E mellan 20 och 28.
RaderaIntrinsic value för H&M ligger med detta resonemang mellan 220 och 308 kronor. Idag kostar en H&M-aktie 228 kronor. Köper du en H&M-aktie idag finns det alltså ingen tydlig säkerhetsmarginal om du gör samma bedömningar som jag gör. Om du känner dig trygg med att tillväxttakten blir exempelvis 8 skulle ett motiverat pris kunna vara 264 kronor, och du skulle ha en säkerhetsmarginal på 14 procent.
Wonderful company - konceptet tycker jag är för specifikt, eftersom det inte passar alla värdeinvesterare (Nu vet jag inte riktigt, i första inlägget skrev du ju att detta var din version/tolkning av värdeinvestering, dvs din filosofi, så då är den ju huggen i sten s.a.s.)
SvaraRaderaVallgravar likså.
Även om det handlar om diversifiering tycker jag det är synd att du inte nämnde buffets "20-hole punchcard" eftersom det tvingar en till ett tankesätt som leder till självdisciplin och selektivitet när det gäller investeringar.
En liten brist finns i punkt 8; man kan faktiskt se till att de man litar på får del av förlusterna också. Se till att ledning och styrelse har aktieinnehav, och att man har starka storägare.
Det är ganska viktigt för mig =)
Men annars är punkterna väldigt bra. Otroligt bra om man är ny på området att läsa denna välskrivna sammanfattning!!
Bra poäng med styrelse/ledningar, det kan nog vara värt att lägga till vid en renskrivning.
Radera"20-hole punch-card" är en intressant aspekt som berör diversifiering och som man kan se på lite olika sätt, borde kanske nämnts, ja.
Tjena, luppen! Du skrev att ditt "andrahandsval" skulle kunna vara avanza zero + spiltan räntefond. Är det verkligen bättre att ha räntefonder i en KF/ISK, jämfört med att ha de pengarna på ett räntekonto, tex marginalen bank, hoist eller liknande? På så sätt slipper man ju skatta årligen på sitt räntesparande. Eller vinner spiltan/Skagen krona vs marginalen/hoist med så pass god marginal att det blir värt det?
SvaraRaderaJag har hittills aldrig kört räntefond i KF/ISK. Jag tror säkert att det går att shoppa runt och hitta högräntekonton som ger mer än Spiltan, men jag har hittills aldrig haft orken.
RaderaHej Luppen!
SvaraRaderaInspirerande budord! Lite Off Topic kanske men anser du att dessa budorden har någon relevans utanför investerande, t ex för hur man bör leva sitt privatliv eller hur man bygger ett bra samhälle? Efter en snabb reflektion ser jag att många av budorden, med mindre modifikationer, reflekterar mina värderingar även utanför investerande.
Absolut, jag tänkte starta en kult, du är välkommen ;-)
RaderaJo, visst kan en del av dem flyttas även till övriga livet. Men nummer 9 till exempel vore ganska trist att leva efter...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej Lunnapågaluppen,
SvaraRaderaJag har med intresse läst dina "budord" och jag saknar din syn på ägarnas roll och frågan om ägarskapets betydelse. Jag bifogar en rekommendation till läsning. Du får bortse från att rekommendationen är på engelska, när jag försökte översätt blev det mesta pannkaka och allt föll bort (se ovan).
"Ownership and Value Creation" is an interesting book by Rolf H Carlsson. It deals with very fundamental questions:
* Why are ownership and the role of the owner crucial?
* What is ownership about in the value creation process?
* What is required to be a value-creating owner?
* How are contributions to value creation made by owners?
* How is ownership exercised to be successful?
A crucial aspect has to do with RISK HANDLING. Every owner is taking risks. Risking one's own capital is a fact. Risks can be eliminated and/or reduced.
BUT one specific task for the owner and a characteristic of good ownership is to ELIMINATE UNCERTANTY for the management.