söndag 20 januari 2013

Värdeinvesteringens budord - 4

Även det fjärde budordet definierar värde som något skilt från pris och etablerar ett tankesätt där investerarens syn på sin tillgång inte styrs av marknadspriset:


4. Du skall endast köpa tillgångar du är beredd att äga även om den publika handeln skulle vara otillgänglig över en längre period

Detta budord skulle kunna sammanfattas att "du ska sova gott". En investerare som kan äga tillgångar och vara trygg i att deras värde varken försvinner eller förvanskas av att en marknadsnotering saknas har dels accepterat att värdet och priset inte är desamma och har också valt investeringar som ger trygghet. Även detta budord har formulerats av Warren Buffett.

Budord 5-7 definierar investeringar, jag återkommer strax med dem.

Nästa del->

4 kommentarer:

 1. Skulle vilja tilläga, vetskapen om att värdeskapandet fortgår 24/7 i företaget även om ingen sätter ett pris på värdet.

  SvaraRadera
 2. Kan inte riktigt hålla med här.

  Det är lätt för Buffet som driver ett konglomerat att hel eller deläga onoterade innehav men för en småsparare är det ofta ogörligt.

  Ägde Latour A men handeln skulle slopas. Eftersom jag har som policy att bara investera i noterade innehav sålde jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "över en längre period" är en viktig aspekt, det är alltså inte för alltid eller tills vidare. Som småägare i ett publikt bolag är man svag och att någon gång kunna kliva ur är viktigt. Poängen här är att man ska vara så trygg i sin analys och i att värdet består att man tolererar att inte handla över en längre period. Jag tänkte 6 månader :-)

   Ska man vara minoritetsägare i ett onoterat bolag så behöver man i de flesta fall ingå ett aktieägaravtal med de andra parterna för att trygga sina rättigheter utöver det skydd man har av aktiebolagslagen m.m.

   Radera
  2. ... och tidsperioden påverkas självklart av investeringens art. Om man exempelvis håller på med någon specialsituation eller ett arbitrage är man förmodligen beroende av att handeln fungerar.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.