söndag 20 januari 2013

Värdeinvesteringens budord - 5-7

Budord 1-3 definierar värde, budord 4 knyter ihop värde och investeringar. I de följande budorden definieras investering, och här är det åter Graham som har initiativet i formuleringarna.

5. Alla dina investeringar skall föregås av en noggrann analys baserad på mätbara kriterier och konservativa antaganden om framtiden

Detta budord stammar från Security Analysis, Grahams bok från 30-talet. En otillräcklig analys sätter dig i en riskabel situation. Basen i analysen bör vara mätbara kriterier som minimerar risken att efterrationalisering uppstår. Alla investeringar innebär ett antagande om framtiden, men framtiden är per definition oviss. Att extrapolera trender kan leda till mycket dyrbara misstag, arbeta med bevisade vinstnivåer och tillgångsvärderingar och kontrollera att historisk tillväxt åtminstone kan antyda att det finns tillväxtmöjligheter framöver.

Som investerare bör du också vara ödmjuk inför marknaden. För det mesta är marknaden rationell och hjälpligt effektiv. När du köper en aktie istället för en indexfond siktar du troligen på överavkastning gentemot index. Chansen är stor att den du köper ifrån försöker göra samma sak, varför är det du som gör rätt val? Endast genom en noggrann analys kan du i vissa fall nå fram till att du med hög sannolikhet gör rätt.

6. Du skall sträva efter en rimlig avkastning från varje investering

En defensiv värdeinvesterare ska sträva efter en rimlig avkastning, inte en stor överavkastning. Det senare kan leda till överdrivet risktagande och orimliga förväntningar. Graham var mycket noga med den här punkten medan Lynch, Fisher m.fl. har en mer positiv syn till att försöka hitta de stora vinnarna.

7. Ditt kapital är ditt arbetsredskap, skydda ditt kapital i varje investering och skydda ditt kapital från dig själv genom tillräcklig diversifiering

Varje investeringsbeslut ska grundas på en analys (enligt budord 5) som visar att det investerade kapitalet är skyddat från betydande förlust. En defensiv värdeinvesterare söker en rimlig riskjusterad avkastning genom att hålla nere risken i första hand, hålla uppe avkastningen i andra hand.

Den andra delen i budordet, att skydda kapitalet från dina egna misstag genom tillräcklig diversifiering, är viktigt. Här skiljer sig värdeinvesterare genom tiderna. Vissa använder extrem diversifiering medan andra, som Fisher och Munger, tvärtom talar om koncentration och att de få goda investeringsidéer man har ska maximeras. Ingen talar dock om att inte diversifiera alls, utan frågan är vad som är tillräckligt.

Nästa del->

2 kommentarer:

  1. Det här med antal innehav och diversifiering är omdebatterat. Själv anser inte jag att jag är så fulländad att jag bara kan äga 3-5 som en del personer tycker sig vara bäst. Jag tillämpar själv minst 5 % i ett innehav och max 15 % vilket ger 7 till 20 innehav. Sen kan mixen förändras i takt med att aktierna stiger eller sjunker och då säljer jag inte aktierna om de understiger mitt motiverade pris.

    Att sova gott är en självklar faktor för mig och det skulle jag inte med t.ex. 3 bolag.

    Återigen, trevligt inlägg.

    mvh
    ägamintid

    SvaraRadera
  2. Jag får intrycket att en väldiversifierad portfölj närmar sig ett resultat liknande ett indexföljande instrument det finns självklart undantag bättre/sämre, lägger man till tiden man kan/vill ägna åt portföljen då blir där en del fundera över.

    Värdering är svårt då det förr eller senare behövs att någon är intresserad köpa aktien annars talar vi affektionsvärde.

    Kul trådar om värdeinvestering som kan ge många uppslag till nya/bättre funderingar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.