- Nedskrivningen av goodwill för verksamheten i Lettland var tidigare aviserad, och innebar att man halverade goodwillposten. Detta gav en negativ resultatpåverkan på 1,9 miljarder, eller 1,74 kronor per utestående aktie.
- I Lettland kvarstår nästan 2 miljarder i goodwill och koncernens totala goodwill ligger på 13,8 miljarder. Det finns mer att skriva av om verksamheten eller delar av den går motigt.
- Resultatet på helåret per aktie blev 9,52 kronor efter utspädning. Om man eliminerar nedskrivningen, som ju är en icke kassaflödespåverkande effekt av gamla usla förvärv, blir resultatet 11,26 kronor, dvs. över min antagna normalintjäningsförmåga på 10 kronor. Ett helt ok resultat som visar att mina antaganden om banken är på någorlunda rätt nivå. För att elimineringen ska vara rättvis måste man tro på att nuvarande ledning inte gör lika usla förvärv framöver.
- Via återköpsprogrammet under året reducerades antalet utestående aktier med 5,2 procent netto. Utan återköpen hade resultatet per aktie sjunkit till 9,27 kronor. Det är trevligt med återköp för långsiktiga ägare. Eftersom beräkningen grundar sig på genomsnittligt antal aktier under året blir effekten större följande år.
- Utdelningen höjs till 5,30 kronor per aktie (samma för A och Pref), mervärdet av att ha preferensaktierna sjunker med detta, men de är fortfarande fundamentalt mer värda än A, även om det är svårt att säga exakt hur mycket mer.
- K/I-talet har sjunkit till 0,53, vilket är historiskt bra för Swedbank
Imorgon rapporterar Handelsbanken som sista storbank. Efter den rapporten tänkte jag göra en genomgång av de fyra svenska storbankerna och titta lite närmare på:
- Historisk intjäning och räntabilitet, med fokus på 90- och 00-talens kriser
- Utfallet för aktieägarna under och efter kriserna
- Riskvägda tillgångar, kapitaltäckning och fractional reserve banking, ska man vara medveten, oroad eller livrädd?
- Likviditetsfrågan
Nu spände jag bågen högt, får se om jag hinner med ;-)
Banker, banker, svenska banker... Ytterligare en faktor du kan titta lite på är hur bankerna skulle påverkas av lägre fastighetspriser. För lite mer om detta, se denna skamlösa länkning till min egen blogg. :)
SvaraRaderahttp://neritonfyris.wordpress.com/2012/02/14/bostadsbubblan-spricker/
Någon kommentar om detta blir det säkert, men att köra några realistiska makro-simuleringar är jag nog inte kvalificerad att göra.
RaderaFörstår inte vad du använder för antal aktier när du räknar ut vinst/aktie?
SvaraRaderaKalle56
Antalet aktier finns på sidan 43 i rapporten (länk finns i inlägget)
RaderaTycker att denna rapport i första hand är en PK rapport. (Politisk korrekt)
SvaraRaderaNär man läser den lite nogrannare är det många kostnader som borde ligga på 2012 som är tagna i förtid.
Skulle nog vilja påstå att en ren icke justerad rapport skulle ligga på 14 mdr för 2011.
kalle56
Kanske det, men nedskrivningen av goodwill är ju spåret av gamla synder. När den ska ske är reglerat, men det finns ofta möjligheter att påverka tajmingen något.
RaderaMen om du dividerar årets resultat med den siffran får du väl inte 9,52kr?
SvaraRaderaOm goodwill är upptagen för högt så syns det oftast ganska tydligt genom att avkastningen på eget kapital är lägre än branschsnittet. I detta fall är avkasningen innan avskrivningen helt godkänd. Det talar för att detta enbart är en politisk åtgärd.
Hela beräkningen finns på sid. 43, men du gjorde mig uppmärksam på att jag gjort ett fel i beräkningen av 9,02 - skulle vara 9,27. Tack för att du fick mig att granska igen.
RaderaMen den beräkningen är ju gjord på medeltalet av utestående aktier under 2011. Inte antalet 2011-12-31. Det är ju antalet aktier som finns vid stämman efter markulering av återköpta aktier som gäller. Det blir 10.69kr, därav utdelningen på 5.30kr=50%
SvaraRaderakalle56
Jag har använt resultatet per aktie så som Swedbank själva presenterar det, är medveten att resultatet per kvarstående utestående aktie (plus utspädning) är intressantare.
Radera