onsdag 8 februari 2012

Rapport från Industrivärden

Idag kom Industrivärdens bokslutskommuniké och eftersom bolaget är en väldigt transparent ägare till noterade aktier är det som vanligt svårt för dem att överraska. Det som skulle kunna dyka upp i en rapport är att någon storägare valt att konvertera sina konvertibler, att bolaget gjort en större rockad i portföljen, dock liten nog att inte föranleda flaggning, eller att man beslutat ta in ytterligare pengar via nytt konvertibelprogram. Det blev inget av ovanstående.


Höjdpunkterna blev istället att:
 • Man bekräftar den usla totalavkastningen på 28 procent för C-aktien under 2011 (men slätar över med en hygglig start på 2012), något som i mina ögon berott på mer än lovligt illa tajmade köp och en hävstång jag inte skulle våga mig på själv. Min egen portfölj, som har vissa beröringspunkter med Industrivärdens, tappade exempelvis betydligt mindre. Man måste nu gå 15 år bakåt i tiden för att finna överavkastning, knappast på Anders Nyréns pluskonto.
 • Utdelningen ökas med hyggliga 12,5 procent till 4,50 kronor per aktie
Jag är medveten om att marknadstajming är svårt, men att konsekvent tajma fel som herr Nyrén gjort är inte godkänt i dessa sammanhang. Ledningen är trots allt inga lekmän utan borde finna sätt att åtminstone smeta ut sina inköp över tiden (om inte med fysiska inköp borde det gå att åstadkomma med derivat) så att man åtminstone får sänkt risk för feltajming. Jag pratar här främst om Volvoinköpen de senaste åren.

Som jag också varit inne på tror jag att belåningen i sig skapar felaktigt beteende, där långivarna är nervösa och kräver återhållsamhet när kurserna är nerpressade och köplägena goda, medan humöret är på topp när kurserna är höga och köplägena få.

Jag vet att Investor inte är populärt bland småsparare, inte heller bland mina läsare, men i mina ögon leder Börje Ekholm rejält på poäng före Anders Nyrén, sedan herrarna tillträdde. Ekholm har däremot straffats med en 35-procentig substansrabatt. Nyrén och Industrivärden har en substansrabatt på ungefär 20 procent. Rabatten är i mina ögon i lägsta laget, med tanke på utfallet de senaste åren.

Ett passivt Industrivärden
Jag gjorde ett experiment där jag beräknade Industrivärdens substansvärde om man helt enkelt satt sig på rumpan och inte gjort något med portföljen sedan 2000, året innan Nyrén tillträdde. Om man helt enkelt behållit portföljen man hade då skulle det se ut så här:

Aktie då
Antal (milj)
Aktie nu
Antal (milj)
Dagskurs
Värde (mkr)
Ericsson
186
Ericsson
37,2
63 kr
2 344
Handelsbanken
49
Handelsbanken
49
212 kr
10 408
Skandia
47,9
Old Mutual
108
16,50 kr
1 786
Sandvik
20
Sandvik
100
103 kr
10 270
SCA
20
SCA
60
113 kr
6 798
Skanska
8,1
Skanska
32,4
121 kr
3 933
SSAB
12,1
SSAB
36,3
75 kr
2 724
Lundbeck
2,1
Lundbeck
2,1
133 kr
280
Scania
3
Scania
12
116 kr
1 394
Pfizer
3
Pfizer
3
139 kr
416
Pharmacia
1,3
Pfizer
1,8
139 kr
253
Summa
40 606

Som synes har det hänt en hel del i form av fusioner, förvärv och splittar i portföljen. Utöver detta hade man ytterligare 1,1 miljarder i noterade aktier, ett antal dotterbolag samt en nettoskuld. Jag har eliminerat alla dessa (summan blev mycket nära noll) för att spara lite tid. Delar man substansvärdet ovan med antalet utestående aktier idag landar man på 105 kronor per aktie.

Substansvärdet idag är 128 kronor, så Nyréns gäng har faktiskt gett 22 procent avkastning på elva år, jämfört med om man bara behållit vad som föregångaren förvärvat. Det är en överavkastning på 1,8 procent årligen jämfört med om man ställt in ett kylskåp på kontoret istället. En likvidation hade gett ganska exakt samma effekt.

5 kommentarer:

 1. Om jag förstått Nyren rätt på denna intervjun: http://di.se/Artiklar/2012/2/8/258518/Nyren-har-tort-krut/ "Därmed hoppas jag att det blir ett bättre investeringsklimat än det vi upplevde under andra halvåret 2011" så verkar han mena att det inte var köpläge i höstas utan han väntar på att alla ska se saker och ting i mer positiv dager och att värderingarna ska stiga innan man investerar. Det kan i så fall förklara varför man konsekvent har "dålig tajming"

  SvaraRadera
 2. Ja, han verkar lida av momentumsjukan... I min värld är ett bra investeringsklimat ett otäckt, volatilt läge där kurserna är nerpressade och "vanligt folk" anser att börsen är ett kasino.

  SvaraRadera
 3. Vad som är minst lika illa som den taskiga timingen är köpet av Hemtex som nu bara sopas under mattan. Visst det handlar inte om så mycket pengar men Industrivärden har uppenbarligen inte haft en aning om verksamheten eller vad man skulle göra för att lyfta den. Resultatet har ju blivit ett sönderreat varumärke som i alla fall jag tror är bortom räddning. Som alternativ till indexfond får dock Indusrivärden stanna kvar ett tag till i pensionsväskan.

  Mvh

  SvaraRadera
 4. I räkneexemplet ovan, räknade du med eventuella utdelningar från innehaven i "kylskåps-varianten" eller ska de egentligen tillkomma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag var nog lite snäll mot Nyrén där, för Scania har gjort ett antal rätt generösa extrautdelningar sedan man lämnade dem. Jag antog att utdelningarna var likartade mellan den portfölj man faktiskt haft och kylskåpsportföljen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.