måndag 27 februari 2012

Analys av Unilever

Som jag nämnt några gånger skulle jag vilja ha en större del konsumentvaror i portföljen. Tidigare har jag tittat på Coca-Cola, Kraft och Procter & Gamble. Nu tänkte jag vända luppen mot Unilever, den brittisk-nederländske jätten i sammanhanget.

Unilever har legalt två olika moderbolag: nederländska Unilever N.V. och brittiska Unilever PLC. Som investerare kan man köpa aktier i någon av dessa båda eller ADR (American Depository Receipts) för de båda på New York Stock Exchange. Eftersom jag själv använder Avanza för alla icke-svenska innehav så är NYSE lättillgänglig och därmed står valet mellan NV ADR och PLC ADR. Låter det komplicerat? Tur nog motsvarar samtliga fyra alternativen samma del av Unilevers tillgångar och intäkter, så för oss som inte använder euro, pund eller dollar kvittar det helt vilken man väljer. Den billigaste för dagen är den bästa, förutsatt att man inte har bättre växlingsvillkor för någon av valutorna.

Unilever är ett konsumentbolag som inte är helt olikt de största konkurrenterna Procter & Gamble och Nestlé. I varumärkesportföljen har man Axe, Ben & Jerry's, Dove, Flora, Becel, Knorr, Lipton, Rexona, Magnum och andra glassprodukter, m.m. Precis som sina konkurrenter lever man av att köpa in billiga råvaror och sälja varumärken. Många stora återförsäljare, inklusive de svenska dagligvarukedjorna, inför sina egna märken och sätter press på jättarna, men hittills har det inte skadat de största på något nämnvärt sätt.

För mer information om verksamheten rekommenderar jag deras egen hemsida, så här klarar man mina investeringskriterier:

KriteriumUppfyllt?Kommentar
Tillräcklig storlek:JADrygt 46 miljarder euro i omsättning 2011
Stark finansiell ställning:NEJMånga förvärv och medföljande stor skuldsättning gör att man inte är i närheten här.
Intjäningsstabilitet:JAVinster hela 2000-talet
Utdelningsstabilitet:JAUtdelning hela 2000-talet
Intjäningstillväxt:JAIntjäningen per aktie låg kring 75 cent per aktie för tio år sedan, mot ungefär 1,50 euro per aktie de senaste åren
Trovärdig ledning:JAHar inte hört något negativt, ordförande svenske Michael Treschow är väl inget plus kanske
Gynnsam ägarbild:NEJOm man bortser från korsägandet mellan NV och PLC tycks de största ägarna vara ett par stiftelser som hör ihop med en av grundarfamiljerna, Leverhulme

Ägandet ser splittrat och svagt ut, och följaktligen har Unilever också ett välavlönat ledarskikt, dyrast i Storbritannien läste jag någonstans. Priset gör att Unilever ser ut så här kvantitativt:
  • P/E-tal: med en intjäningsförmåga på 1,50 euro och ett pris på 32,66 dollar för den billigare PLC-ADR:en är P/E idag lite drygt 16, EJ OK. Bör ligga under 15.
  • Börsvärdet är ca 71 miljarder euro och räntebärande skulder 14 miljarder euro, så totalt EV är 85 miljarder euro. EBIT3 är 5,93 miljarder euro för perioden 2009-2011. EV/EBIT3 blir då över 14, EJ OK. Jag ser helst ett värde under 12 här.
  • Pris/eget kapital: eget kapital per aktie aktie exklusive goodwill är väldigt nära noll, vilket ger en skyhög kvot, EJ OK. Det här måttet är dock av tveksam relevans för ett företag vars stora värden, dess varumärken är immateriella.
Jag tycker att Unilever är intressant och skulle gärna äga en andel av deras intjäningsförmåga, men priset är för högt idag och behöver komma ner kanske 10 procent innan det är aktuellt med ett köp.

3 kommentarer:

  1. Jo, det är bolag som Unilever, JnJ och Nestlé som det ska köpas utan tvekan vid större dippar, tex Nestlé nuvarande P/E på nuvarande drygt 17 var nere på ca P/E 11 i början på 2009

    SvaraRadera
  2. Hej LL!

    Jag undrar om du har några tankar kring företaget idag. Kvarstår din analys eller tycker du att något har förändrats under senare år?

    Tack för en bra blogg.

    MVH,

    Pontus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att så mycket har ändrats i bolaget sedan den här analysen, jag har gjort någon justering i bevakningslistan, det är allt. Bolaget är prissatt som en obligation och jag tycker risken är högre än så.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.