Gammalt innehav |
Fredrik Lundberg kallas ibland för "Sveriges Warren Buffett" eller "finansvärldens Greta Garbo", men är knappast någotdera. Han går en egen väg, med stadiga kassaflöden från fastighetsrörelsen som återinvesteras i bra bolag, främst inom Handelsbankensfären. Till skillnad från Industrivärden som man är huvudägare i lyckas dock Lundbergföretagen att sprida ut sina inköp så att de varken blir häpnadsväckande billiga eller dyra.
De stora portföljhändelserna under året var a) investeringen i Skanska där bolaget genom en affär med Industrivärden lyckades få över 10 procent av rösterna med en "liten" investering, vilket ger skattefria utdelningar framöver (onoterade akter, eller 10-procentiga eller större innehav i noterade bolag som ägts i mer än ett år, räknas i Sverige som näringsbetingade innehav och varken utdelning eller reavinster vid försäljning beskattas om ägaren i sin tur är ett aktiebolag), respektive b) försäljningen av Cardo till en hygglig reavinst.
Annars har allt löpt på enligt den inslagna strategin, med ökningar i befintliga innehav, där en större ökning skett i dotterbolaget Holmen. Efter periodens utgång har bolaget investerat ytterligare i sorgebarnet Husqvarna, jag hoppas såklart att Lundbergs omdöme är korrekt där.
Sin vana troget är bolaget snålt med utdelningen, förra årets 3,75 kronor per aktie höjs till 4 kronor. Det är en direktavkastning på under 1,8 procent, knappast något utdelningsinvesterare kommer att gå man ur huse för.
Mitt innehav i bolaget är rätt blygsamt, 408 aktier efter fondemissionen. Eftersom jag anser att fastighetsvärderingarna idag är drivna av alltför låga avkastningskrav tar det emot att öka på. Däremot känner jag att min insats är i trygga händer och jag har inga planer att sälja det befintliga innehavet.
Hej, tack för en välskriven och intressant Blogg. Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att göra en analys och jämförelse av de Svenska spelbolagen Betsson och Unibet? Skulle vara intressant läsning utifrån ditt perspektiv och med dina kriterier.
SvaraRaderaAv personliga skäl har jag svårt för betting och tobak, och håller mig ifrån dem.
RaderaHär håller jag med Lundaluppen; i min portfölj finns inte Swedish Match (eller andra tobaksbolag), ej heller spelbolag och jag är mycket kluven till SAAB - även om jag via Investor äger en pytteliten del i detta bolag indirekt.
SvaraRaderaIbland kan jag tycka att vi är motpoler, te.x din stora exponering mot banker vs min totala aversion mot dem, men vad det gäller tobak och spel så har vi en liknande inställning.
SvaraRaderaLundbergs är spännande. Intressant är också, som du skriver, att han inte till varje pris försöker pricka bottnar utan hellre sprider ut inköp någorlunda över tid. Ett sådant förfarande bör ju så länge bolagen i sig utvecklas väl ändock ge en hygglig avkastning för honom.
ojoj den här rapporten har jag missat, bra sammanfattning.
SvaraRadera... och jag rekommenderar såklart din kommentar till alla mina läsare.
RaderaHej Luppen,
SvaraRaderaEn liten reflektion jag gjort som jag inte riktigt får ihop är varför Fredrik inte ökat i SHB under sista åren, värderingen har ju varit låg, stabil rörelse etc. Kanske att de resonerar som så att de är "omöjligt" att lägga så mycket pengar det skulle kosta att lägga sig över 10 %, och därmed möjer sig med sina 2 %, Idag utgör bank 6 % (plus via Indu) av deras portfölj, jag tycker gott den kunde ökat något sista tre åren. Vad tror du? Någon teori varför de inte verkar se SHB?
Tack - återigen för en grym blogg, av mycket hög klass. Den bästa faktiskt ;-)
Jag tycker ju såklart att han borde passat på, men man kan ju som du säger gissa att det är avståndet till 10 procent som avskräcker.
RaderaSedan verkar Handelsbanken och Lundbergs ha en liten maktkamp sinsemellan och det skulle kunna vara känsligt om Lundberg stärkte sin position ytterligare. Han har ju kommenterat inköp av Industrivärden med att han inte avser att ta över ytterligare etc.