måndag 11 februari 2013

Måndag med Industrivärden

Anders Nyrén lär inte glömma måndagen den 11 februari, när två storaffärer annonserades för Industrivärden på en och samma dag.


1. Höganäs säljs

Höganäs verkar vara ett välskött bolag och har varit en bra investering för Industrivärden när man nu säljer bolaget för 320 kronor per aktie, en rejäl premie mot de 248 kronor aktien var värderad till vid årsskiftet enligt bokslutskommunikén.

Höganäs är Industrivärdens minsta innehav representerande ungefär 3 kronor av substansvärdets 129 kronor vid årsskiftet, mindre än halva värdet jämfört med näst minsta innehavet Indutrade. Att sälja av ett litet innehav med en så hygglig premie måste anses vettigt, det är bättre att fokusera verksamheten på verksamheter som kan ge större avkastning på helheten.

2. ICA förvärvas

När nederländska Ahold i höstas meddelade att man gjorden en strategisk översyn av sitt 60-procentiga innehav i ICA antog nog de allra flesta att diskussioner inleddes med ägaren till de andra 40 procenten, Hakon Invest. Idag annonseras en jätteaffär där ICA värderas till 33 miljarder och där Hakon Invest köper Aholds del kontant. Industrivärden ingår som en tredje part i denna affär och ska efter affärens alla steg sitta med 10 procent av Hakon Invest (då omdöpt till ICA Gruppen [sic]). För detta räknar man med att betala ca 2,4 miljarder.

ICA har de senaste åren haft en del skattebekymmer och har därför inte presterat starkt på sista raden, men rörelseresultaten har varit stabila och ökande. En normal resultatnivå före skatt ligger på knappt 3 miljarder. Med 22 procent bolagsskatt innebär det att Industrivärdens effektiva P/E i affären ligger på 10-11. I dagens ränteläge och med en så stabil verksamhet är det ett mycket bra köp i mina ögon.

Industrivärdens portfölj är idag väldigt cyklisk och att ha ett så konjunkturoberoende innehav bör vara mycket positivt och ge kassaflödestillskott som kan användas för offensiva satsningar i lågkonjunkturer. Industrivärdens handelserfarenheter från Hemtex avskräcker en aning, men ICA har inte samma risknivå.

Precis som jag kommenterat tidigare är det inte helt självklart vilken del i en kedja som ICA som är mest lönsam. Handlarna, som äger sina butiker men också är storägare i ICA, vill självklart se vinsterna i butiksledet i första hand.

För Hakon Invest ser detta ut att bli katalysatorn för en strategisk renodling och nedmontering av detta i mina ögon misslyckade investmentbolag. Det blir intressant att se hur man väljer att hantera de mindre innehaven: Cervera, Hemtex, Kjell & Co, InkClub och Forma. Pressmeddelandet antyder så klart som det någonsin antyds att de är till salu.

Idag handlas Hakon-aktien för 156 kronor, vilket ger ett börsvärde på ungefär 25 miljarder. Bolagets 40-procentiga ICA-innehav har precis värderats till 13 miljarder i en förhandlad transaktion. Det här måste väl vara en av de klaraste blankningskandidaterna i modern tid?

Summerar man det hela så ser detta ut som en riktigt bra dag för Industrivärden och jag tycker att det lilla kurslyftet (två procent i skrivande stund) verkar välmotiverat.

27 kommentarer:

  1. Kommer detta innebära ökade inköp av Industrivärden för din del?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt, vi får väl se vad som händer med kursen tills det är dags för nästa inköp.

      Radera
  2. Kan du utveckla varför det är den mest självklara blankningen? /Trötter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man värderar småbolagen till 1,5 miljarder (vilket jag tror är högt utan att räkna noggrant) så betyder det att börsen värderar ICA till 23,5 miljarder, vilket är 75 procent mer än Ahold precis gjorde.

      Jag menar att Hakons kurs drivits till skyarna av den höga utdelningen vilken möjliggjorts av att stora andelar av aktierna inte får utdelning förrän 2015. Denna utdelningsnivå lär inte gå att hålla uppe och den som köper för 156 kronor idag lär ha en tråkig resa framför sig.

      Radera
    2. En liten petitess. Hakon har också utöver ICA-innehavet och de övriga innehavsbolagen. Övriga omsättningstillgångar på ca. 2Mdr som kommer vara dellikvid i förvärvet.

      Radera
  3. Du menar att Kjell & Co, InkClub och Hemtex m.m värderas till 12 miljarder?

    "Det här måste vara en av de klaraste blankningskandidaterna i modern tid."

    Låter rimligt :)

    SvaraRadera
  4. Men det nya börsvärdet blir väl betydligt högre med det 60 nya procenten? Varför räknar du på 40 procent? De äger ju 100 procent av aktierna "nu". Jag är säkert ute och cyklar men det är en ödmjuk fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innan de äger de 100 procenten ska de låna upp 20 miljarder för att sedan göra en nyemission. De aktier man köper idag äger 40 procent.

      Radera
  5. Hur stor del av Industrivärden´s portfölj får Ica- gruppen? Blir det ett av de största innehaven?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, om man inte gör tilläggsinvesteringar så blir det bland de minsta, i samma storleksordning som Indutrade.

      Radera
  6. Hej
    Är du nöjd med din exponering mot svensk verkstad i dina innehav i Industrivärden och Investor, eller hur kommer det sig att du exempelvis inte har Atlas Copco, ABB, Alfa Laval, Volvo, Sandvik m.fl. i din portfölj? Sådär lite vid sidan av ditt inlägg alltså..... :)
    /Danne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att Industrivärden och Investor är ett bra sätt att äga dessa bolag, men jag håller koll på dem individuellt också.

      Radera
  7. Hej. Lundaluppen har ett motiverat pris på Industrivärden, 135kr. Du tyckte redan innan dagens affär att det var köpläge i Industrivärden? Om du vill motivera det lite så blir jag glad.

    Tack för Sveriges enda riktiga investeringsblogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den bästa motivering jag kan ge är ju min egen analys, men jag inser att den åldras snabbt när Industrivärden är så aktiva som de varit idag. Jag tycker att Industrivärden sitter på kontrollerande positioner i en samling mycket fina bolag. Jag har mycket små betänkligheter kring bolagen och med en substansrabatt på det blir såklart Industrivärdenaktien intressant. Att sedan bedöma vad som är ett rimligt pris blir bara en fråga om att summera innehavens respektive värden (inte marknadspriser utan värden baserade på förväntad intjäning och annan substans).

      Radera
  8. Tack för snabbt svar. Ja det tar ju sin lilla tid att "räkna ut" ett fundamentalt värde i samtliga portföljbolag.

    Personligen så försöker jag att inte väga in eventuella indexrörelser i mina investeringsbeslut. MEN i ett bolag som industrivärden som dippar rejält när börsen viker nedåt.. Är det något som du väger in innan ett köp nu när börsen gått rejält bra under en period?

    SvaraRadera
  9. Läste precis en analys på placera.nu där dagens värdering av Hakon invest framstår som relativt rimlig. Är det något du inte håller med om eftersom du anser att aktien är gravt övervärderad? https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=240009&commentPage=1&expanded=true#inlagg1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det resonemanget bygger på två parametrar: den dopade utdelningen samt en EV/EBIT på ett EV 35 miljarder. Vid affären är börsvärdet 25 miljarder och belåningen 20 miljarder. Skulle belåningen amorteras ner till tio utan att något annat händer? Om man lyckas dra in tio miljarder ur trollerilådan är det fantastiskt, men jag gissar att emissionen kommer att leda till fler aktier på marknaden...

      45 miljarder mot 3,5 miljarder är inte riktigt lika bra ekvation och räntekostnaden lär inte vara helt försumbar.

      Sedan sitter man ju fortfarande på småbolagen som åtminstone idag förlorar pengar.

      Men visst, lyckas man sälja ut småbolagen till en rimlig slant och ICA fortsätter tjäna pengar kan det om ett par år bli en god affär, men framförallt för ICA-handlarna och Industrivärden. Hakons publika aktieägare har ett antal års god utveckling inprisade.

      Radera
  10. Hej!
    En fundering. Hakon Invest köper(av Ahold) 60% av ICA för 20 miljarder dvs 10% för 3,33miljarder.
    Hur kan då Industrivärden köpa 10% av för 2,4miljarder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De köper tio procent av den belånade slutprodukten. Jag har inte hunnit räkna mer på det, men en snabb balansräkning:

      TILLGÅNGAR:
      ICA: 33 miljarder
      Småbolag: 2 miljarder

      SKULDER/EGEN SUBSTANS:
      Skulder: 15 miljarder
      ES: 22 miljarder

      Det är alltså 10 procent av de 22 miljarderna man köper för 2,4 miljarder. En liten premie över vad Hakon betalt om jag inte tänkt helt fel...

      Radera
    2. Usch, alldeles för sent för sådant här, substansvärdet blir 35-15= 20 miljarder, inget annat. Man betalar då en 20-procentig premie.

      Radera
    3. Hej!

      Men Hakon har ju fortfarande betalt 20 miljarder för 60%. Vilket gör 3,33 miljarder för 10%. Som jag ser det har Ind.v fått en rabatt på c:a 1 miljard. Kanske mer för småbolagen tillkommer. Tänker jag fel?

      Radera
    4. Det du missar i ditt resonemang är att Hakon betalar 33 miljarder för ICA "as is". Industrivärden köper 10 procent av Hakon (inte ICA), där det också finns en stor nettoskuld.

      Radera
    5. di.se har en uträkning som stämmer bra idag där man konstaterar att Industrivärden fått en rejäl rabatt på Hakon-aktierna. Samtidigt anser jag att man betalt en premie på ICA-aktierna. Det finns ett rejält spann idag mellan ICA-affären och Hakons värdering och det blir spännande att se om Ahold eller Hakon "vann".

      Radera
    6. Jag förstår vad du säger. Men fortfarande har Hakon invest köpt 10% x 6 = 20 miljarder(3,33 x 6) och sålt 10% för 2,4 miljarder.
      Jag förstår att man värderat hela ICA till 33 miljarder i förhandlingen.
      Verkligt värde på bolaget är då som du säger:
      33-nettoskuld.


      Radera
  11. Enligt flera medier kommer ICA gruppen börsnoteras. Jag hoppas på en analys! http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/hakon-koper-hela-ica/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske inte var så tydlig, men det är alltså Hakon Invest som köper ICA och blir 100-procentiga ägare. Sedan döper man om hela koncernen till ICA Gruppen. Om du köper Hakon-aktier idag (vilket jag alltså är rätt skeptisk till) så kommer du framåt april-maj att äga ICA-aktier.

      Radera
  12. Apropå ingenting: en intressant analys av Beijer Alma av Erik Penser

    http://www.bequoted.com/investor/company/documents/beijeralma_analys_130212.pdf


    Erik

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.