torsdag 7 februari 2013

Muller i Apples ägarled

Den välkände hedgefond-förvaltaren David Einhorn har stämt Apple för att man avser ta bort en skrivelse i bolagsordningen som tillåter att styrelsen på eget bevåg ger ut preferensaktier. Einhorn menar att detta är fel väg att gå i ett företag som sitter på en enorm och overksam kassa som behöver skiftas ut till ägarna.

Jag har kollat igenom Apples "preliminary proxy statement", ett dokument som utgör underlag inför bolagsstämman och kan konstatera att vad Einhorn slagit ner på är en teknikalitet. Jag tycker inte att styrelsen ska kunna ge ut nya aktieslag utan att konsultera stämman, och jag är därför på styrelsens sida i detaljfrågan.

Vad Einhorn däremot sätter fingret på är elefanten i rummet: Apples enorma kassa som man helt saknar planer för. Man kan köpa upp de flesta av världens företag med denna kassa, men saknar helt en motsvarande vision. Pengarna måste ut innan tjänstemännen hittar på något sätt att förvandla det till löner eller annan kompensation. Det återstår att se om Einhorn lyckas engagera Apples övriga ägare i frågan. Jag röstar för Einhorn, 10 röster.

19 kommentarer:

 1. Hur många dollar per aktie är kassan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ca 150 dollar/aktie och årligen borde kassan öka med 45 dollar/aktie (med nuvarande vinst/kassaflöde)

   Radera
  2. Japp, det finns ungefär 40 miljarder dollar i "cash and short term investments" och ytterligare 97 miljarder dollar i "long term investments". Per aktie blir det ungefär 147 dollar.

   Stora delar av beloppet lär dock finns utanför USA och att föra tillbaka pengarna för en utdelning skulle innebära skattekostnader. Bolagsskatten i USA är 35 procent, så i alla värsta fall skulle 51 dollar försvinna i skatt. Men 100-150 dollar per aktie kan man alltså räkna med.

   Radera
  3. Apple sätter tydligen av pengar varje kvartal för skatten som om dom hade betalat den, så skulle dom föra in pengarna till USA har dom redan avsatt en hel del pengar för detta ($14.7 miljarder hittills och $1.2 miljarder bara det senaste kvartalet). Läs under "Apple's Deferred Tax Liabilities" på denna sida för info: http://www.postsateventide.com/2013/01/the-mysterious-case-of-apples-missing.html

   Stort tack för en enormt bra blogg!

   /Håkan

   Radera
  4. @Håkan: om det stämmer så är det alltså ungefär 130 dollar som finns tillgängligt kontant eller i kort/långfristiga placeringar.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Det är väl därför vi har köpt Apple :) Om/När den enorma kassan ska användas på ett klokt sätt. Personligen skulle jag vilja se återköp vid dessa nivåer vilket är bättre än utdelning.

  Marknaden verkar inte bry sig så mycket om kassan och räknar också med att Apples vinster/marginaler går ner när man ser att aktiekursen inte ens orkar gå över 500.

  SvaraRadera
 3. Regeln för teknikbolag med "för" stor kassa brukar väl vara att man gör något förvärv som man senare får ångra? Det kanske därför marknaden är skeptisk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får jag hoppas på att jag har köpt tillräckligt billigt för att kunna kliva av utan stora förluster :)

   Fast andra sidan om Apple förvärvar ett bra vinstnivå så kan detta öka totala vinst vilken kan "övertala" marknaden till ett mer positiv attityd. I dessa tider verkar inte som det krävs mycket för att Mr Market ska ändra sig snabbt!

   Radera
  2. En annan intressant aspekt är att om du tar bort både kassan och framtida tillväxten helt så är Apple fortfarande ganska billigt pga den höga kassaflödet i relation till pris du betalar för i dessa nivåer.

   Jag tolkar det som att marknaden på allvar tror att vinstnivån kommer att falla kraftigt närmaste åren.

   Radera
  3. @smålänningen: där Microsoft har köpt upp "svenska" Skype för mångmiljardbelopp har Apple istället köpt upp Lundabolaget Polar Rose för mångmiljonbelopp. Generellt sett har Apple varit betydligt försiktigare i uppköpen och snarare köpt in teknologi än marknad. Men självklart kan en stor kassa leda till vansinniga köp.

   Radera
  4. Polar Rose var nog ett Malmöföretag *ursäkta Malmö*

   Radera
 4. http://www.marketwatch.com/story/statement-by-apple-2013-02-07

  Verkar som apple ska dela ut pengar omgående?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så tolkar jag inte pressmeddelandet. Det man säger är att (som jag skrev) om rätten för styrelsen stryks innebär det bara att utgivandet av preferensaktier kräver stämmobeslut. Sedan skriver man att man är beredda att diskutera med Greenlight (Einhorns firma) och andra aktieägare kring frågan.

   De medger att de drar in stora mängder kassamedel, men det står inte något som kan tolkas som ett beslut om extrautdelning.

   Radera
 5. Hej

  Mycket bra blogg.Såg att du 2010 tror jag att det var skrev om oriflame vad tror du om bolaget nu återköp av aktier samt högutdelning .Det ända är säljkåren som inte växer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tittat på bolaget på länge, har lite svårt att förlikas med affärsmodellen med hemförsäljning även om jag vet att det kan fungera.

   Radera
 6. Ja, vad kan man egentligen göra med kassan? Det känns alltid som att man ger upp när man delar ut till aktieägarna. Finns det verkligen inget bättre att göra? Förklara gärna varför ni vill ha återköp och vad det skulle innebära!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt få bolag som kan sysselsätta 137 miljarder dollar i sin verksamhet med en rimlig avkastning, bevisligen inte heller Apple. Då har stämman valet att dela ut pengarna till ägarna eller låta ledningen agera investmentbolag. Jag investerar hellre själv och låter Apples ledning bygga snygga apparater.

   Återköp vet jag inte, ser hellre utdelning personligen.

   Radera
 7. En mycket ödmjuk dansk som Vd för dåvarande Polar Rose nere på Dockan - Västra hamnen Malmö. / Moffar

  SvaraRadera