torsdag 7 februari 2013

Rapport från Industrivärden

Förutom Handelsbanken hann Industrivärden komma med sin bokslutskommuniké igår och som vanligt är det inte särskilt spännande läsning. Eftersom Industrivärden är dominerande ägare i de allra flesta av sina innehav ägnas merparten av VD-brevet åt att uttrycka stöd för innehavens ledningar och strategier. Nyrén anser bland annat att IPSCO-affären räddat SSAB genom att stärka bolagets amerikanska verksamhet, en vinkling jag inte sett förut.

Aktieportföljen har ökat i värde med 18 procent medan totalavkastningen för de egna aktierna varit 37 procent (C-aktien). Detta reptrick har man lyckats med genom en hög belåning samt en minskning av substansrabatten under året. Substansrabatten ligger nu omkring 19 procent.

Det enda i rapporten man inte kan räkna ut med ett Excel-ark var att utdelningen blir 5 kronor per aktie i år, en höjning med 11 procent från föregående års 4,50 kronor. Förra året fick jag exakt samma belopp från Industrivärden och Investor, men nu rusar Investor ifrån.

För tio år sedan bestod min portfölj enbart av andelar i dessa båda investmentbolag, och med hänsyn taget till deras portföljer och investeringsstrategier framstår det faktiskt inte som en så dum nybörjaridé. Dessutom anser jag att Investor gjort en rejäl uppryckning de senaste åren där mycket "fat and happy" har tvättats bort. Förtroendet för Nyrén? Det stiger, men han har lite uppförbacke att ta igen.

3 kommentarer:

 1. Tycker du fortfarande att Industrivärden är köpvärd?

  Apropå ingenting: Skulle vara intressant att läsa en Lundaluppen-analys av Statoil, som kom med en förhållandevis stadig rapport i dag. EPS på 21,66 NOK för 2012. Även med ett försiktig p/e-antagande landar man därmed på intressanta k/m-nivåer. Tycker jag.

  / sb /

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit nära flera gånger, kanske kommer i närtid :-)

   Radera
 2. Intressant att Nyrén hade samma uppfattning som dig, är man nybörjare kan man köpa lite industrivärden, Investor och Lundbergs. Kanske inte så konstigt att han rekar sitt eget bolag men just sammansättningen tillsammans är nog inte så tokig.

  http://www.di.se/artiklar/2013/2/8/investmentjatten-vi-gar-battre-tider-till-motes/

  SvaraRadera