lördag 16 februari 2013

Utdelning Apple

Årets första utdelning kom från Apple igår, men som vanligt behöver någon på vägen ett extra dygn för att processa de tidsödande valutaväxlingarna... De 2,65 amerikanska dollar man delade ut per aktie blev till 16,80 kronor den här gången, efter att dollarn försvagats den senaste tiden (17,97 kronor senast).

När det gäller valutarörelser är jag relativt passiv: en stark krona ger mig personligen större köpkraft utomlands och på importerade varor, men mina tillgångar och avkastningen från utländska investeringar minskar (i kronor räknat då) och svenska exportföretag tappar i resultat. Totalt sett är det ett så sammanvävt system att åtminstone normala valutaförändringar (som dessutom är omöjliga att förutspå för mig) känns helt omöjliga att agera utifrån.

Dags att påbörja årets utdelningstabell, alla belopp i svenska kronor före skatt:

DatumAktieAntalUtdelningTotalt
13-02-15Apple1016,80168
Summa168

De utdelningar som styrelserna hittills annonserat pekar på ett totalbelopp i år i området 135-140 tkr, vilket vore en rejäl höjning från förra årets 106 tkr.

9 kommentarer:

 1. Det ser riktigt bra ut inför utdelningssäsongen för din del! :)

  Även mina utdelningar kommer öka då jag bland annat har SHB, Investor, Industrivärden och SCA som alla rapporterat höjningar.
  Härligt !!

  /Danne

  SvaraRadera
 2. Bravo, nu är det i rullning. Jag har inte riktigt koll på hur mycket du sparar men skulle detta kunna vara året då dina återinvesterande utdelningar blir större än ditt sparande från ordinarie inkomst? I så fall borde det vara en milstolpe liknande de du räknade upp för när kapital inkomster var större än kostnader osv. Det blir ju nästan som en derivata för resan mot ekonomiskt oberoende i jämförelse med nulägesbilden som du beskrev i ditt tidigare inlägg.

  /Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningar och nysparande hamnar på ungefär samma nivå - före skatter. Jag har ganska stora skattekostnader på mina utdelningar, därmed lär nysparandet vara större även i år.

   Radera
 3. Mina utdelningar kommer också att öka eftersom jag köpt in mig i nya bolag och inte sålt av de gammla positionerna :)

  Appropå nya bolag, ökade du ditt innehav i Bejier Alma Lundaluppen?

  Jag tänkte att jag skulle öka mitt innehav nu i slutet av Februari då jag får lite extra cash men nu har kursen ökat så mycket (136.50) att det blir nog att vänta på att kursen kommer ner.

  Vad har du för motpris nu efter Q4?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rätt långsam med att ändra motiverade priser, så det ligger kvar på 135 kronor och jag ser ingen anledning att ändra, inget stort har ändrats i verksamheten. Jag ökade tyvärr inte så jag sitter nu med 98 aktier (ynka 0,4 procent av portföljen) och inget köpläge, det är riktigt irriterande.

   Radera
 4. Men, märkligt, jag köpte Apple den 7:e feb, men har inte fått någon utdelning...? Det är iofs i en kapitalförsäkring, kan det ha med saken att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avstämningsdagen var den 11:e så du bör få en utdelning, men det kanske tar olika lång tid till olika depåer. Jag har mina Apple i en Avanza-depå.

   Radera
 5. Grattis till en grym utdelning sett till år.
  Själv kommer jag landa på dryga 10k-11k i år. en höjning med 4 sedan förra året. I mitt läget är snöbollen väldigt liten, men för dig måste det vara riktigt roligt o se att dina pengar jobbar för dig?

  SvaraRadera
 6. @zacapa: klart det är kul att utdelningarna börjar bli riktigt meningsfulla. Risken är att det börjar skada motivationen för mitt riktiga jobb, men ännu så länge är det inget problem.

  SvaraRadera