onsdag 13 februari 2013

Rapport från Sampo

Stadigh och Wahlroos
Idag kom Sampo med sin bokslutskommuniké för 2012 och det var ganska stora ord och starka siffror över hela linjen.

I If P&C är man nu uppe i 11,7 miljarder euro i investeringar, eller 21 euro per aktie. På dessa tjänade man 858 miljoner euro eller 7,3 procent före skatt. Combined ratio för 2012 var lysande 89,3 procent vilket i praktiken innebar att man mottog över tio procent ränta för att låna kundernas pengar. Innehavet i Topdanmark börjar ta sig och bidrog med 14 miljoner euro. Den otroliga hävstång som uppstår när man lånar till negativ ränta och placerar till hygglig positiv ränta gjorde att RoE inom segmentet landade på lysande 36 procent.

Sampos andel av Nordeas årsvinst för 2012 var 653 miljoner euro och för detta kommer man senare i år att få 293 miljoner euro i utdelning. Under 2012 mottog man 224 miljoner euro från Nordea.

Mandatum Life Group är den del i verksamheten som haft den svagaste utvecklingen, och vinsten var i princip oförändrad, 136 miljoner euro före skatt. Här lider man av en allmän prispress på olika provisioner och en måttlig tillväxt. Större delen av verksamheten är dock traditionell försäkring där låg avkastning på ränteplaceringar är utmanande. Holding som omfattar centralorganisationen minskade förlusten till 30 miljoner euro (exklusive Nordea som egentligen sorterar här), vilket ytterligare förbättrat årets resultat. Summerar man dessa komponenter får man att:
 • Årets resultat per aktie före ändringar i marknadsvärderingar blev 2,51 euro, en ökning med 36 procent från föregående års 1,85 euro. Inklusive marknadsvärderingar blev resultatet 3,31 euro per aktie
 • Substansvärdet per aktie (NAV) var vid årsskiftet 17,55 euro, men stora delar av skulderna är reservationer för framtida försäkringsutbetalningar som alltså löper med negativ ränta
 • Årets utdelning föreslås bli 1,35 euro per aktie, en ökning med 13 procent
VD Kari Stadigh och ordförande Björn Wahlroos har all anledning att vara nöjda med dagens rapport och man överträffar även min investeringsförväntning på 2 euro per aktie i vinst. Även efter det kraftiga lyftet är Sampo ett hyggligt köp idag till närmre 28 euro, men det är klart att det var ännu mer attraktivt för något år sedan då man fick aktierna för 18-20 euro...

11 kommentarer:

 1. Skriv gärna ett inlägg om den kommande ICA-aktien, vore intressant att se hur du resonerar.

  SvaraRadera
 2. Hej Luppen!

  Tack för en utmärkt blogg, i mitt tycke den bästa svenska värdeinvesteringsbloggen!

  Tycker likt dig (och Buffett) att försäkringsbolag är högintressanta, men mitt val har fallit på Aflac (AFL på NYSE). Otroligt välskött bolag som har höjt utdelningen 30 år i rad och haft ökad vinst per aktie 22 år i rad.

  Mr Market oroar sig för en svagare yen-kurs (bolagets huvudmarknad är Japan, där de är störst på livförsäkringar bl.a.) och bolaget handlas just nu för under 8 gånger årsvinsten och 1,5 ggr EK. Direktavkastning runt 3 %.

  Skulle vara väldigt intressant om du skulle ge dig på en analys av bolaget - som alla försäkringsbolag är de relativt komplicerade att analysera och förstå sig på!

  Mvh,
  Harald

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Skulle gärna höra din syn på ett annat finskt bolag, Stora Enso, och om du har några allmänna kommentarer om skogssektorn

  Mvh Håkan

  SvaraRadera
 4. Även jag är intresserad av Stora Enso, som handlas till ca 0,66 PB samt PE 8. Roe är låg men uppåtgående. Finansiellt starkt.

  SvaraRadera
 5. Om ett bolag säger i sin årsredovisning att de skall ge 20 sek i dividend och en kapitalåterbäring på 5 sek när skall man då äga atien for att få kapitalåterbäring?

  Är det på samma sätt som dividend? Att man skall äga den före x-dagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att svara på utan att känna till fallet. Jag kan bara gissa att bolaget av administrativa skäl samordnar utbetalningarna och att det därför är samma datum som gäller.

   Radera
 6. Under ämnet försäkringsbolag glädjer även vi Gjensidigeägare oss åt en fin rapport och en Combined Ratio på imponerande 86,4 för 2012.

  Mvh
  Van Basten

  SvaraRadera
 7. Buffett skall tydligen köpa Heinz aktier..

  http://www.guardian.co.uk/business/2013/feb/14/warren-buffett-berkshire-heinz-3g-capital

  SvaraRadera
 8. Köper de ut Heinz från Nyse?

  SvaraRadera
 9. såg inte ut att bli så billigt

  SvaraRadera