måndag 23 december 2013

Inköp Industrivärden

För ett par veckor sedan pekade priserna lite neråt och det fanns köplägen i Sampo och nästan i Lundbergföretagen - men sedan ville visst alla köpa och köplägena stängde igen framför mina ögon. Istället blev det återigen Industrivärden C som blev månadens val, jag är tydligen mer optimistisk än de flesta kring deras intjäningsmöjligheter framöver.

Jag har uppdaterat bevakningslistan, för en förklaring är det bäst att läsa förklaringsinlägget. Som sagt, antalet köplägen krympte hastigt och olustigt den senaste veckan.

Årets sista inköp blev då 105 Industrivärden C för 120,10 kronor per styck. Efter köpet ser portföljen ut så här:

Bolag/aktieAntalPortföljandel
Handelsbanken

26 %
    Handelsbanken A
1 420

    Handelsbanken B
2 045

Hennes & Mauritz
2 740
20 %
Swedbank
2 887
13 %
Industrivärden C
3 305
10 %
Investor A
1 390
7 %
Sampo
740
6 %
AP Möller Maersk A
3
5 %
Castellum
1 810
4 %
Fortum
1 100
4 %
Lundbergföretagen
408
3 %
Wal-Mart Stores
120
2 %
Johnson & Johnson
95
1 %

Portföljens marknadsvärde har nu hoppat upp till lite knappt 4,1 miljoner kronor. Årets avkastning har varit fantastisk, men mer om det i portföljbokslutet som kommer i samband med årsskiftet.

24 kommentarer:

 1. Tack för en mycket bra blogg!

  God Jul!

  /snurran

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läser! Jag kommer att hinna med ett God Jul-inlägg också :-)

   Radera
 2. GOD JUL! Tack för att du bloggar. Jag lär mig mycket av ditt sätt att klart och koncist resonera dig fram.

  SvaraRadera
 3. God jul, og som andre også siger - fremragende blog, som jeg nu har fulgt i et års tid. Når du nu køber så mange Industrvärden, har du så en stopklods for hver meget den må fylde i din portefølje?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 procent är gränsen, men jag tror inte jag hinner dit innan aktien är för dyr eller andra köptillfälle dyker upp.

   Radera
 4. Otroligt lärorik och inspirerande blogg, följt den i knappt 2 år. Känns som jag lär mig mer här än under pågående ekonomiutbildning (något som skulle kunna bero på att jag snart tillbringar mer tid här än i skolböckerna, haha).

  Blev lite fundersam över att du inte önskade God Jul, ovanstående inlägg förklarar varför! God Jul och tack för den i särklass bästa ekonomirelaterade bloggen internet ebjuder idag!

  //F

  SvaraRadera
 5. Tack för en matnyttig blogg som inspirerar. Tyvärr det enda jag hittills ångrat var min halvering av h&m, efter ett par ord från dig, när den stod i 271, köpte coca cola och SHB istället vilket inte är fy skam i sig. Men, all cred till dig och att du delar med dig av dina tankar och göromål.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratis råd är ofta rätt prissatta :-/

   Radera
 6. Varför är Industrivärden fortfarande så lågt värderad tror du? Det är ju ett stabilt investmentbolag med fina företag och har dessutom en hög direktavkastning. Bra köpläge just nu helt enkelt!
  /DanneO

  SvaraRadera
 7. Läste i en intervjubok med amerikanska traders att det vanligaste ordet var disciplin. Jag får lyfta lite på hatten för det sättet lundaluppen genomfört årets inköp. Disciplin och konsekvens. Egenskaper som är mycket viktigare än att vara smart. Får önska den delen av läsekretsen som funnit något matnyttigt i min kommentarer en God Jul och ett Gott Nytt år.
  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, du ska veta att vi är många som uppskattar dina ofta kryddade kommentarer med hälsosamt annorlunda vinklingar, God Jul alla
   K

   Radera
 8. En fråga jag alltid ställt mig är varför inte en "stjärna" som du inte innehar Berkshire Hathaway Inc Class B
  Kan du motivera varför ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nära att köpa när de låg på $80 och Buffett deklarerade återköpstankar. Man bryter mot ett av mina investeringskriterier: inga utdelningar, annars tycker jag bolaget skulle funka som en bra USA-fond.

   Radera
 9. Icke ska väl jag vara sämre än att stämma in i kyrkokören. Luppen du har gjort mig till bättre investerare och en klokare människa (ta det med dig). Ett stort tack till dig och några av de intressanta figurer som håller till i kommentarsfältet.

  God jul!

  SvaraRadera
 10. Saknar apple/google :)
  Men god jul o god fortdättning

  SvaraRadera
 11. Skulle inte Yara komma in på bevakningslistan eller ändrade du dig luppen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser på ytterligare och har inte bestämt mig ännu om Yara är något för mig. Lutar just nu mot att bolaget inte passar i min portfölj.

   Radera
 12. En fråga: Köpte du aktierna i ISK eller köpte du dem i vanligt aktiekonto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ISK, nästan alla mina inköp sker idag i ISK.

   Radera
  2. Så trevligt att du svarade på detta, mycket uppskattat.

   Nu när jag ändå har fått din uppmärksamhet här ska jag passa på att framföra några extra förfrågningar.

   Den 3:e maj 2010 genomförde du en analys över huruvida börsen är övervärderad eller inte. Jag skulle uppskatta ett inlägg av liknande karaktär idag.

   Länk:
   http://lundaluppen.blogspot.se/2010/05/ar-borsen-overvarderad.html

   Den 16e april 2010 presenterades inlägget "Lundaluppenkoncernen Proforma 2009" där du avslutar med att du ska presentera samma redovisning varje år, något jag saknat. Min förhoppning är att du kan göra en ny sådan rapport här i början på januari. Det skulle jag verkligen uppskatta. Skulle vara roligt med en återkoppling till den gamla rapporten då också.

   Länk:
   http://lundaluppen.blogspot.se/2010/04/lundaluppenkoncernen-proforma-2009.html

   Avslutningsvis skulle jag uppskatta om du tog dig en ny titt på Clas Ohlson. CO har lanserat en ny hemsida sedan sist du tittade på dem. De har också rustat upp sina butiker som nu blivit riktigt trevliga att besöka.

   Jag hoppas nu verkligen att du hittar mina önskemål och att du i alla fall gör inlägg av mina första önskemål, och extra glad skulle jag bli av en uppdaterad analys av Clas Ohlson.

   (Jag har spenderat mellandagarna med att gå igenom alla dina inlägg i kronologisk ordning, och man blev inte besviken någonstans. Man blev dock lite förundrad när du i ett av dina tidiga inlägg menade på att du ville ligga 20% likvid hehe.)

   Mvh
   Mikael

   Radera
  3. Tackar för uppslag till nya inlägg. Proformakoncernen var lite kul att sätta ihop men den var ju inte lättanalyserad :-)

   Jag läste själv det där om 20 procent för ett tag sedan och hajade till, hur tänkte jag där?

   Radera
 13. Vad gäller Industrivärdens stora innehav i Volvo: är det personbilar eller lastbilar? För mig känns ett stort innehav i fordonsindustri inte vidare bra. Men det är bara en känsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är Volvo AB = lastbilar. Personbilarna ägs av kinesiska Geely.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.