torsdag 12 december 2013

Fortum säljer elnät i Finland

Idag meddelade Fortum att man säljer sin eldistributionsverksamhet i Finland till Suomi Power Networks Oy. Detta efter att bolaget gjort en strategisk översyn och valt att sälja samtliga sina distributionsverksamheter i Norden. Sverige och Norge står alltså på tur där det svenska nätet är det största med mer än 900 000 kunder. I Sverige har förvaltningsrätten häromdagen också medgivit kraftigt höjda elnätspriser de kommande åren, det kommer säkert påverka priset för nätet i en positiv riktning ur Fortums perspektiv.

För min egen del tycker jag affären gör Fortum lite mindre attraktivt att äga; den reglerade och monopoliserade elnätsmarknaden är knappast en tillväxtraket men det är en kassako utav rang, vilket man ser när man tittar på siffrorna. Fortum blir en lite mer tillväxtorienterad och spännande verksamhet totalt sett, vilket såklart inte alls tilltalar mig. Fortfarande finns vattenkraften och kärnkraften kvar, men även den kritiserade ryska satsningen, som nu alltså får lite högre relativ vikt.

Var affären bra för oss aktieägare? På skuldfri bas har man fått 2,55 miljarder euro för en verksamhet som inte växer nämnvärt, som omsätter 325 miljoner euro årligen och som har ett EBITDA på 154 miljoner för de senaste tolv månaderna. För hela distribution var av- och nedskrivningar 40 procent av EBITDA, lägger vi på finsk bolagsskatt på 24,5 procent betyder det att skuldfri intjäning ligger på 70 miljoner euro per år. P/E skulle i så fall ligga på 36 för affären före finansiell hävstång.

Det är ett fantastiskt pris som måste tyda på att av- och nedskrivningar just nu är onormalt stora. Men eftersom jag inte har något bättre att gå på får man anta att priset är åtminstone dubbelt så högt som skulle kunna vara motiverat. Vi ägare mister mindre än 8 cent i intjäningsförmåga per aktie men får nästan 2,90 euro per aktie. Det borde logiskt skjutsa upp aktiens värde med mer än 1,50 euro (om P/E 12-15 ses som mer motiverat). Även om av- och nerskrivningar helt ignoreras ökar aktiens värde med minst 1 euro.

Gillar man inte det kvarvarande Fortum är det ju bara att sälja.

39 kommentarer:

 1. Jag blev lite besviken faktiskt. Instämmer i att det var en kassako som avyttrades.

  SvaraRadera
 2. Vad menar du med skuldfri bas? Och hur räknar du med det i sånna fall?

  Med vänlig hälsning, SH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du köper ett bolag med en miljard i skuld för 1,5 miljarder, och lånen följer med i köpet, så har du betalat 2,5 miljarder "på skuldfri bas".

   Radera
 3. Gillar Luppen det kvarvarande Fortum tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är dumt att sälja nu. Det har uppenbarligen funnits "dolda värden" i bolaget och jag misstänker att inte alla plockats fram ännu. Men försäljningen sänker investeringskvaliteten i mina ögon.

   Radera
 4. Extrautdelning kanske?!

  SvaraRadera
 5. "Det är ett fantastiskt pris som måste tyda på att av- och nedskrivningar just nu är onormalt stora"

  Varför måste de det? EV/EBITDA-multipeln är 16x. Det är ju också skyhögt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag griper kanske efter halmstrån för att förklara en prisnivå jag inte förstår...

   Radera
  2. Förklaringen kanske står att finna i makroläget och köparnas natur?

   Ränteläget är för närvarande mycket lågt, och vi har följaktligen en "hunt for yield". Med lite fantasi och god vilja kan distributionsnätet tillskrivas obligationsliknande egenskaper, och P/E 36 motsvarar ju 2,8% ränta... Ärligt talat känns det fortfarande dyrt.

   Men det är ju pensionsbolag det handlar om. De har ju sen tidigare svårt att betala ut sina garanterade pensioner i dagens räntelåge, och får kanske inte öka sin aktieandel (eller köpa skräpobligationer). Om man kan få ut lite yield ur reala tillgångar som helägda elnät är det kanske den minst dåliga lösningen för dem.

   Erkänner att jag inte är helt övertygad av min egen förklaring.

   Radera
  3. Om köparen kan låna till (väldigt) låg ränta, och hävstången är skyhög (>80 % (?)), så blir avkastningen säkert betydligt bättre än 2,8 %

   Lägg dessutom till att regleringen av elnätsverksamheten ser annorlunda ut i Finland än i Sverige. I Finland kan nätägaren ta ut mer vinst om värdet på elnätet ökar (och mindre om värdet minskar).

   Värdet på nätet ökas genom att investera mer, och gör man också det med en rejäl hävstång till låg ränta så kanske kalkylen börjar se riktigt bra ut på sikt...

   Radera
 6. Det låter ju schysst när man kan sälja av verksamheter dyrt. Hoppas att dem gör något vettigt av pengarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ingenjorsliv
   Råkade stava Buffett med ett t. Det var som en fjortis skulle uttrycktet bara sååå j-vla pinsamt enligt flera läsare. Skulle man använda samma krav på innehållet i många kommentarer så blev det inte så värst mycket som skulle passera.
   Med vänlig hälsning
   Lars

   Radera
 7. Snälla lär dig använda pronomen rätt. Det heter de använder inte dem använder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snälla, lär dig använda kommatecken! ;-)

   Radera
  2. Mina herrar; ingen kommer att bli bättre på svenska språket för att någon ger dem uppmaningar i kommentarfältet på en blogg! Om en kommentar är "för illa" skriven för din smak, ignorera den.

   Mvh LL (egentligen en nitisk språkfascist)

   Radera
 8. Vilka företagshändelser kan leda till en försäljning av aktierna i din portfölj?
  Hur ser du på följande Scenario:
  Om Fortum säljer näten så minskar väl deras moat/vallgrav mot konkurrenter
  Om Person slutar på HM och vd från Zara rekryteras (tänk Microsoft trojanen Elop på Nokia)
  Om Handelsbanken slutar med bolån (inlåsning av kunder försvinner)
  Om Maersk slutar med transport och bara sysslar med riskabel oljeletning/utvinning
  Om något bolag hamnar i skandaler likt telia, skandia, ica m.m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar vi när det kommer ;-). Det är omöjligt att vara förberedd på alla eventualiteter.

   Radera
 9. Frågan man ska ställa sig när ett bolag säljer stabila men ej växande kassakor är för att istället satsa på tillväxt:

  Har bolagets ledning tidigare visat prov på att de är duktiga investerare?

  Hur ser resultatet av bolagets tidigare satsningar på tillväxt ut?

  Min magkänsla är inte på topp när det gäller fortums äventyr i öst.
  Men det verkar ju ligga i tiden att göra dessa omstruktureringar, se Kinevik t.ex.
  Själv får jag lite vibbar från när många stora tunga industier i sverige plötsligt skulle sälja av sin elproduktion, visade ju sig vara ett riktigt snesteg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är väl om man istället satsar på tillväxt.
   Det är ju inte omöjligt att den största ägare vill plocka ut pengar i form av en större utdelning. Utdelningen kan ägare sedan (efter skatt) investera i något annat stabilt och tråkigt.

   Radera
 10. Det kanske kommer nya krav på tillgänglighet i nätet på grund av mer frekventa stormar etc. Dessutom kräver "smart grid" modernisering främst av de regionala näten. Om Fortum kan avsätta pengarna i sin kärnverksamhet med fortsätt god lönsamhet kan detta vara ett bra drag - de får dessutom bra betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smarta elnät och andra förändringar är något som konsumenterna får betala fullt ut för.

   På en oligopolmarknad som elnäten så är det ingen risk att bolagen blir drabbade.

   Radera
 11. Lustig kursrörelse, upp 8% under gårdagsmorgonen för att vara tillbaka till nivån innan affären idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den hyperintelligenta marknaden kanske redan visste i förrgår att det skulle ske en försäljning på skyhöga multiplar och att den kvarvarande verksamheten i själva verket var ännu lägre värderad än vi glada amatörer trodde? Kanske?

   Radera
 12. Försäljning av nät har försigått ett bra tag bland flera andra bolag så det var väl inte helt oväntat Fortum gjorde samma, hoppas verkligen de använder pengarna klokt.

  Jag tycker oxå nätverksamheten borde vara en tacksam mjölkkossa men kanske ser de ännu större vinster med detta arrangemanget samtidigt som de kan skylla på varandra om kunderna gnyr över den dyra elen, billigare för konsumenterna blir det aldrig.

  SvaraRadera
 13. Nordea hade visst någon sälj rekommendation det kanske bidrog till fallet. Sedan hade väl shb samt ålandsbanken köp men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 14. Sverige och Norge står på tur. Det blir intressant att se hur detta tas emot av marknaden.

  SvaraRadera
 15. Rent personligt så är det just elnäten och viss del av kraftproduktionen som är intressant. Jag hade faktisk hellre sett en försäljning av kärnkraftsdelen. Just nu så lutar det åt att jag säljer stora delar av mitt Fortuminnehav när dem är färdiga med nätförsäljningsprocesserna.

  SvaraRadera
 16. Tack för mkt bra blogg. En helt annan fråga, jag saknar en "widget" för att kunna ange sin e-mail och prenumerera på nya inlägg? :-) hälsar Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogger har tagit bort den, borde väl finnas någon feed-tjänst som kan mejla när det kommit något? Kanske någon annan läsare vet?

   Radera
 17. Hej Lunda och kanske andra som kan svara. Jag undrar lite över säkerheten hos Avanza och Nordnet. För er som har några miljoner kanske, om ni köper aktier på Avanza i en vanlig depå. Ligger aktierna trygga då om Avanza skulle gå i kk eller om de gör något kriminellt? Nu har de även börjar med bolån vilket kan vara lite skakigt.

  Frågan är väl om aktierna ligger tryggare på SEB, Swedbank osv? Avanza och Nordnet är betydligt bättre att handla via dock och större utbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktier och fondandelar i depå eller investeringssparkonto äger du själv, banken för bara bok över dem och hjälper dig handla med dem. En kk påverkar alltså inte ditt ägande. I kapitalförsäkring är det lite annorlunda, där finns en (minimal) risk.

   Radera
 18. Hej Luppen,

  Skulle vara intressant att höra vad du har för ål med sparandet, finns det några konkreta saker du strävar efter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggaren Snåljåpen intervjuade mig för några veckor sedan. Om du läser intervjun och frågorna som kom i kommentarfältet får nog svar på din fråga.

   Mvh LL

   Radera
 19. Jag är faktiskt nöjd med affären men jag kommer nog sälja mitt innehav i veckan som kommer. Jobbar som distributions elektriker på bl.a. Fortums nät i Sverige och tyvärr så är deras nät i Sverige väldigt gammalt och i dåligt skick och en stor del kommer behövas bytas ut och renoveras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man... kul med lite information från verkligheten. Kan förklara ett o annat kanske.

   Radera
 20. Har någon här kollat in Hafslund? Norskt energibolag, primärt vattenkraft (även fjärrvärme mm). Får för mig att det är ett tråkigt men välskött bolag och sådana brukar ju gå hem här bland läsarna och författaren!

  SvaraRadera
 21. Ska du behålla Fortum?

  SvaraRadera
 22. Lite för tråkigt! Hafslund går med förlust!

  SvaraRadera
 23. Hej och tack för den fina och intressanta bloggen. Här en annan blogg som förklarar det höga priset och orsaken till affären b.l.a. Tyvärr endast på finska men använd google translate om inte annat...
  http://www.nordnetblogi.fi/ala-sotke-yrityksen-tuottoa-sijoittajan-tuottoon-case-fortum-distribution/20/12/2013/

  H. Anders

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.