onsdag 31 januari 2018

Exit H&M

Idag släppte H&M sin bokslutskommuniké vilket ingen börsintresserad kan ha missat. Siffermässigt innehöll den inga större överraskningar, den svaga försäljningsutvecklingen i Q4 var redan kommunicerad och den ledde såklart till ett svagt resultat och en viss lagertillväxt trots stora utförsäljningar.

Bolaget släppte även lite information om det pågående kvartalet, att försäljningen nu ökat med 1 procent de inledande två månaderna (1 december-31 januari) och att utförsäljningar påverkat omsättningen även denna period.

Det som väckt mycket uppmärksamhet har istället varit beskedet om den oförändrade utdelningen, eller snarare den återinvesteringsplan H&M lanserade: ägarna ska eventuellt få välja mellan en kontant utdelning eller att ta utdelningen i nya aktier istället.

DRIP (dividend reinvestment plans) är något många bolag erbjuder i USA, men något nytt i Sverige. Share dividends, dvs. utdelning av nya aktier var något som förekom flitigt på Ben Grahams tid och innebar i princip en fondemission, dvs. att fler aktier delar på samma vinster och kapital men att en del av det fria kapitalet överförs till aktiekapital. På 40-talet tolkades detta ofta som något positivt, investeringsvärlden var inte så sofistikerad och aktierna handlades ofta vidare på i princip samma kurs, vad jag kan förstå. Så lär det inte bli idag.

För min egen del kan jag tycka att H&M skulle sänkt utdelningen ordentligt (en bra bit under fritt kassaflöde), annonserat att man nu ska göra de investeringar som krävs för att återta en ledande position och eventuellt givit styrelsen ett återköpsmandat för den likviditet som efterhand ses som överflödig i verksamheten. Men jag driver inte H&M.

Det mest insiktsfulla jag läst om DRIP-upplägget idag såg jag i Affärsvärlden och jag tycker den artikeln är läsvärd för alla.

Utöver detta stod många saker, exempelvis information om att försäljningsnedgången var utbredd över många marknader, inklusive Kina, att man startar märkesfyndmarknaden Afound, att butiksstängandet ska accelerera och mer sådant.

Men vad jag tar med mig från rapporten är att H&M fortfarande tycks sakna en ordentlig problemformulering. Upplägget med utdelning/DRIP samt nyformulerade mål om nettoskuldsättning tyder på att nu ska skyttegraven grävas ordentligt, men vem ska man skjuta på? Är det Zalando som är hotet (därav Afound)? Är det Inditex och därav logistiksatsningar? För mig som fortfarande tror på en turnaround för H&M lades 12-24 månader till min egen mentala målbild.


Någon minut efter öppning hade aktien stigit ett par procent, vilket för mig framstod som en endimensionell analys "Hej, de slog SME, köp!" och lite förvånansvärt. Så jag sålde hela innehavet på ca 158 kronor. Efter denna initiala uppgång föll aktien tvärt och slutade dagen på 139 kronor. Två års utdelningar sparades på ett snabbt beslut från en av Sveriges långsammaste investerare, dock en västanfläkt mot vad som förlorats på den långsamma hanteringen fram till idag.

Efter rapporten är mina bedömningar av H&Ms framtida intjäningsförmåga osäkrare än någonsin och jag valde att plocka bort bolaget ur min bevakningslista. Jag kommer fortsätta följa bolaget ändå, men skulle behöva lämna det mesta blankt idag i tabellen.

Efter denna försäljning ser min portfölj ut enligt nedan:

Bolag
Andel
Handelsbanken
15 %
Sampo
15 %
Kassa
10 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
7 %
Industrivärden
7 %
Novo Nordisk
7 %
Deere & Co
6 %
Investor
6 %
BMW
5 %
Skanska
5 %
AP Møller-Mærsk
4 %
Fastighets AB Balder
4 %

Nu sitter jag alltså med en kassa på 10 %. Det lockar att öka i de lite mindre innehaven: BMW, Skanska, Maersk och Balder, men jag tänker mig att avvakta deras respektive rapporter som kommer trilla in de närmaste månaderna innan beslut fattas.

40 kommentarer:

  1. Tjena Luppen! Hatten av för ditt snabba och smarta agerande idag. Jag vill inte vara en besserwisser men jag tror du glömde ett "re-" i förklaringen av DRIP. Ska det inte vara Dividend ReInvestment Plan?

    SvaraRadera
  2. Man skulle sålt långt tidigare. Att sälja nu efter mer än 50% nedgång sedan ATH visar att du är en småsparare som säljer närmare botten än toppen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din kommentar visar att du är en börshaj.

      Radera
    2. Jag Lundaluppen
      2009 67,27% 52,10%
      2010 32,46% 26,20%
      2011 -4,38% -4,70%
      2012 15,71% 22,50%
      2013 40,88% 35,60%
      2014 29,27% 16,60%
      2015 10,17% 1,90%
      2016 18,47% 19,50%
      2017 3,00% 12,30%

      Lundaluppen CAGR 19,16%
      Jag CAGR 22,03%
      betydlig större portfölj och c:a 300 positioner
      No comments...

      Radera
    3. Gud vad fantastiskt, vi är alla såå imponerade av dig ;)

      Radera
    4. Hahah alltid så kul o munhuggas med småsparare ;)

      Radera
    5. Fint att posta sitt track-record anonymt

      Radera
    6. Som James är så mindre anonymt...hahaha

      Radera
  3. Kommer aldrig hända men det vore skoj med en mungeranalys av hm.. Ska bli spännande att följa hm å se om man kan vända skutan å få tvåsiffrig lönsam tillväxt igen.

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Du gör helt rätt som lämnar H & M. Jag lämnade bolaget för några år sedan då jag insåg att kläder kommer att handlas mer och mer via nätet och inte i kostsamma butiker. H & M har försökt att få ökad tillväxt genom fler butiker, vilket har blivit ett stort misstag. H & M är inte lika framgångsrikt näthandelsbolag. Nu ser nischbanken Collector och spelbolaget Global Gaming riktigt köpvärda ut. Jag har tankat på rejält inför rapporten. Aktien ska upp ⬆️


    Lycka till!


    Gunnar Svensson

    SvaraRadera
  5. Hej Luppen och tack för en bra blogg!

    Jag är relativt ny på börsen och följer din blogg med stor förtjusning! Har bland annat gått in i BMW delvis efter att ha läst din blogg.
    Dock råkade jag på en grej häromdagen jag inte riktigt har förstått ännu.. Skulle köpa en handfull aktier på runt 93 Eur /st, när jag sedan kollade på den genomförda affären hade den gått igenom på knappt en tiondel av priset. Vad kan detta bero på? Någon decimalmiss är det inte tal om och jag ser ingen dipp i kurvan :S Någon insatt som kan ha en teori?

    Ha det flott /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du nog ta upp med din bank, kan vara någon bugg.

      Radera
  6. Ja, håller helt med - en ordentligt sänkt utdelningen hade varit det rätta. Det hade varit en möjlig signal för mig att börja titta på caset. Nu är det bara iakttaga och lära sig. Absolut inte köp på denna nivå.

    Jag irriterar mig också enormt på att de inte kan prata i klartext om hur det går i olika nya verksamheter, hur mkt man säljer online, onlinetillväxt (att de inte uppnått målet på 25%tillväxt online var det enda jag snappade upp idag och det säger ju väldigt lite..), etc. Funkar för ftg utanför börsen, men nu har de ju själva valt börsen med de krav på transparens som finns. Underkänt.


    Skulle kunna säga att ränderna går aldrig ur - HM och ett annat svenskt bolag var de absolut trögaste att få att förstå potentialen i online runt början 2000 då jag i tidigare jobb hade kontakt med dem. Och detta i ett internationellt perspektiv, inte vara i Sverige. Det andra bolaget var förresten Clas O - om möjligt ännu värre. Får se hur de klarar transformationen.

    SvaraRadera
  7. Jag köper inte det där med onlinehandeln som H&Ms största utmaning. Jmf med Uniqlo och Zara. Det handlar ytterst om varumärket. Kunderna tycks i större utsträckning välja andra alternativ. /e

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker Lars Frick sa det bra idag: det är inte ett branschproblem, det är ett företagsproblem.

      Radera
  8. Sorgligt att man förlorat greppet så totalt över sitt tidigare så goda marknadsposition. Att låta det så välskötta bolaget gräva sin grav allt djupare och fortsätta hålla fast vid en Vd som bevisat sin oduglighet så många gånger får mig nästan att bli paranoid och att målet har varit precis dit man kommit nu. Att via en låg aktiekurs och nyemissionslik hantering av utdelningen göra det möjligt för familjen Persson att kunna köpa ut HM från börsen. Väldigt högt risktagande om det är planen men det grova missarna och att hålla fast vid uppenbart felaktiga strategier har ändå fått mig att fundera i de banorna. Hälsar Lars D

    SvaraRadera
  9. LL,

    Snyggt jobbat. Man säljer därför spelplanen ändrats inte för att kursen går ner. Disciplinerat och bra värdeinvesterande. Framtiden överraskar en alltid. Jag var övertygad om att HM skulle sänka utdelning, och ta tjuren vid hornen på ett helt annat sätt än man gör. När man investerar är ordet disciplin något av det viktigaste som finns. Är man en random walker, och bestämt sig för att ha en plan med månadssparande i en indexfond. Då gör man oxå jobbet även fall börsen rasar.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack det var vänligt, jag har hunnit tvivla på många saker, inklusive mitt eget omdöme under resan. Här har jag faktiskt haft en del nytta av bloggen när jag tvingat mig "formulera en förklaring" innan jag gjort något mindre genomtänkt.

      Radera
  10. Off topic men en större genomgång an Novo hade varit spännande, svårt att få grepp om en så komplicerad marknad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får erkänna att jag lär mig efterhand i Novo. Räkenskaperna är relativt enkla jämfört med de flesta läkemedelsbolag, men verksamheten...

      Radera
  11. Bra val, Lundalluppen. Är glad att jag sålde av hela innehavet vid 235 - men då köpte jag också vid 280. Gissar på 2-3 år innan vi ser skutan vända för H&M, och några säkerheter finns det inte.

    SvaraRadera
  12. LL
    Förstår ditt beslut till fullo!

    Har legat på soffan och funderat på vad som skulle kunna fått mig att köpa HM nu!

    En vettig utdelning på kanske 50% av fritt kassaflöde?

    Visat att man förstår vad som gäller framöver!

    Som det är nu, kan jag inte komma längre än att 100%=120 kr!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. En vettig utdelning hade varit att inte överstiga FCF ;) ... I HMs fall hade det inneburit runt 5-6 kr för 2017 års resultat. Vilket hade inneburit runt 4% DA. Inte helt helt fy skam ändå. Vet inte vad HM håller på med nu. De framställer sig nästan som ett bluffbolag. Kommer ihåg hur alla hyllade HM för dess integritet. Tiderna förändras som alltid.

      Radera
  13. Bra beslut och snyggt att lyckas sälja på dags högsta innan värsta raset! :) Jag Började sälja av vid 250 och det har känts bra vid varje sälj. Om planen är att köpa ut HM känns det som ett lite fult spel? Skrev mina tankar om min tid i H&M HÄR
    .

    Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  14. Du skulle ju köpa ut HM tillsammans med Persson? Vad händer nu? Låter du Persson köpa ut HM helt på egen hand?

    Jag ligger kvar i H&M, tycker värderingen fortfarande är låg :) lågt ställda krav är bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju inte uteslutet att jag återvänder när allt ser bra ut igen. På 300 kronor.

      Radera
  15. Blir lite osäker efter att ha läst artikeln du länka från affärsvärlden men jag hade för mig att företagen i USA hanterar DRIP på annat sätt än HM tänkt.
    Är ju mycket vanligare med återköp där och då brukar ju aktierna inte makuleras direkt utan företaget kan ha kvar dem för att använda till tex deras DRIP-program (förvärv eller annat), men kanske är vanligast med nytryck generellt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är precis så jag har uppfattat DRIP’s med faktiskt men ska villigt erkänna att jag inte ens minns var jag fått det från.

      Däremot brukar väl REIT’s begagna sig av liknande?

      Så tydligen har H&M gjort något bra här då man iaf fått något att titta lite närmare på ;)

      Sock

      Radera
    2. Gjorde du samma swingtrade på Skanska i morse? Upp 3-4% inledningsvis.

      Radera
  16. Har just i dagarna handlat H&M iom pågående rea. Jag kommer att handla ännu mer då min ekonomi tillåter och har jag tur, så är det ännu bättre reapriser då-)

    Tack för en mycket bra blogg Lundaluppen!

    MVH

    SvaraRadera
  17. Intresse klubben avaktar med spänning om LL ska klara av att sitta med lite kassa!

    Tycker nästan vi som hänger här skulle ha en liten vadslagning!

    Mitt bud blir mindre än 14 dagar!

    I övrigt är att notera att Novo inte kunnat få en bättre start på sitt nya återköps program!

    Även Skanska börjar se smaklig ut som en semla!
    Kalle56

    SvaraRadera
  18. @Kalle56

    Jag är faktiskt ganska ointresserad av vad någon skall göra i framtiden. Finner det totalt ointressant. Varför inte analysera vad som sagts och gjort?

    Kolla på Lundaluppens inlägg den 30 december 2013. Sälj övervärderade bolag. Detta inleds med orden . Läsaren Kalle56 argumenterar på goda grunder o.s.v. Läs gärna inlägget den 29:e december kallat Indexkramande.

    Det avslutas med som seden kräver med ett Buffett citat. In any sort of contest -financial mental or physical -it´s an enormous adventage to have opponents who have been taught that it´s useless to even try.

    Detta är faktiskt inte sant!!

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  19. Vi får nog konstatera att vi har olika uppfattningar i den frågan!:-)

    Vill samtidigt tacka dig för du var den som fick mig att kolla upp Novo, våren 2017!

    Var egentligen bara den och Topdanmark, plus att jag ofta blir överentusiastisk när jag hittar något jag letat länge efter och köper alldeles för mycket, som gjorde att jag spöade HangSeng index 2017!
    Kalle56

    SvaraRadera
  20. Lundaluppen

    Du skulle lyssnat på mig och övergett Pricing ...för Timing:-).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monsieur Sandberg,

      Kanske minns jag fel, men pekade inte dina "parametrar" i nordlig riktning? ;-)

      Mvh

      Carolus

      Radera
  21. Ett relativt tufft beslut att fatta. Starkt gjort mot bakgrund av dina tidigare köp i närtid!

    Måste säga att jag är rejält besviken på utdelningsförfarandet. Hade hoppats på en substantiell, direkt, sänkning av utdelningen.

    Blev inte på bättre humör när jag senare samma dag såg en TV-intervju med Karl-Johan (DI tror jag det var). Svepande formuleringar och mycket fluff. Risk för mer av den varan vid nästa hållplats (kapitalmarknadsdagen i februari)?

    Icke desto mindre hänger jag kvar ett tag till. Om inte annat är det ju, ehm, "intressant"... :-)

    Avanzaavkastning, här kommer jag!

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  22. Hur ser du på eon? Efter att ha knoppat av den fossila delen står elnätsverksamheten för det mesta av omsättningen och med ett framåtblickande P/E-tal på omkring 12 kanske det kan vara en kandidat till portföljen?

    SvaraRadera
  23. Kan ni förklara varför det är så viktigt att dom sänker utdelningen? Är inte det viktiga att dom löser problemen? Ta det här med online tex. H&M har massa indiska konsulter som styrs från Sverige och enligt min erfarenhet är det inte så man bygger en innovativ utvecklingsorganisation. Det är inte ett finansieringsproblemet att bygga en bra sajt, utan ett kompetensproblem.

    Dvs man behöver inte sänka utdelningen för att få pengar att investera. Man behöver ha rätt idéer först och främst. Tex bygga en site som in i minsta detalj är designad för A/B-testning av conversion rate.

    Samma sak gäller klädmodet. Det behövs väl inte flera miljarder kronor för att ha näsa för vart vinden blåser? Det handlar bara om att få in rätt person.

    Sen förstår jag att det kan kosta pengar att tex ställa om produktionsapparaten så man snabbare kan A/B-testa nya kläddesigner. Men att bara börja med att ordna fram pengar att investera i fluff påminner alltför mycket om politiker som höjer skatten istället för att dra ned på slöseriet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är givetvis inte bra när pengar rinner ur ett företag. Expansionen av det fysiska butiksnätet kostar en del slantar och verkar ge färre och färre slantar i utbyte.

      H&M har en årlig utdelning på drygt 16 miljarder kronor, betydligt mer än vad de har i likvida medel. Det går inte att låtsas som att det regnar.

      En sänkning av utdelningen innebär att slantarna stannar i företaget och kan användas för att försöka lösa problemen, vilket du ju är inne på. Det är väl ingen underlig logik?

      Självklart är den bästa av världar att ha gott om kapital och goda idéer. Gott om pengar i kombination med dåliga idéer torde vara sämre. ;-)

      Att försöka skrapa ihop slantar genom minskad utdelning är inte lika bra som om pengarna hade runnit in på grund av fantastisk försäljning, men två fel (fallande försäljning och fortsatt hög utdelning) gör väl inte ett rätt?

      Mvh

      Carolus

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.