tisdag 2 januari 2018

Exit Walmart

Efter nästan sju år i portföljen var det idag dags att säga adjö till Walmart för denna gången. Bolaget bildades för 56 år sedan och växte skoningslöst till man helt dominerade den amerikanska dagligvaruhandeln.

För 7-8 år sedan började konkurrensen hårdna och Amazon började ses som en allvarlig utmanare. Från en relativt hög värdering gick bolaget plötsligt att köpa till en mer rimlig peng, vilket jag gjorde. Nu har bolaget tagit stora steg online och ses alltmer som en vinnare i framtidens handelslandskap vilket gjort att de återtagit en premiumvärdering. Därmed har investeringsrisken i mina ögon blivit för stor och jag väljer alltså en exit. De aktier jag sålde idag låg i en aktiedepå med en rejäl upplupen skatteskuld. Genom att sälja efter årsskiftet får jag ett års respit med att betala den skatten.

Aktierna som motsvarade ca 1 procent av portföljen såldes för 99,21 dollar styck och dollarn kostar idag 8,17 kronor. Sannolikt investeras detta imorgon eller i övermorgon i Balder och Skanska, lite beroende på kursutvecklingarna där. Det är två av mina minsta innehav och de är rimligt prissatta enligt bevakningslistan.

Efter försäljningen ser aktuell portfölj ut såhär:

Bolag
Andel
Sampo
14 %
Handelsbanken
14 %
Hennes & Mauritz
11 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
8 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Deere & Co
5 %
Investor
5 %
BMW
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Skanska
4 %
Fastighets AB Balder
4 %
Kassa
1 %

Då var jag redan uppe i 1 % portföljomsättning, och jag som skulle skära ner...

8 kommentarer:

 1. Har du tittat något mer på Deere, om du anser det är motiverat att skriva upp NEPS?
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, har haft för mycket julskinka i magen för att kunna göra en balanserad kalkyl ;-)

   Radera
 2. Frontrunnade Luppen och inhandlade Skanska innan stängning idag :P

  SvaraRadera
 3. Nåja, nyårslöften är till för att brytas ;-)

  SvaraRadera
 4. Varför byggbolag i dessa tider? Står vi inte inför en kris på bostads och byggmarknaden då boprisbubblan håller på att spricka? Går ni endast på värderingen? Vad händer när vinsterna faller?

  Byggbranchen är av hävd det första som krisar vid en konjunkturnedgång. Tycker tajmningen är dålig. Har jag missat nåt, är Skanska inte längre beroende av svensk byggmarknad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 37 % av Skanskas byggverksamhet är i Norden, 50 % rör hus och bostäder, ca 18 % då. Utöver det är 6 % bostadsutveckling globalt. Infrastruktur står för 44 % av byggverksamheten plus det egna (omsättningsmässigt lilla) affärsområdet infrastrukturutveckling.

   Jag tror dessa båda delar har väldigt olika framtid på de olika marknaderna. Ett globalt byggbolag som Skanska är internt diversifierat, så när aktien bjuds ut till ett rimligt pris (cykliskt justerat) tycker jag man kan köpa.

   Radera
 5. 1. Antar att du även har lite fondinnehav för pension och liknande. Säljer du även USA-fonder där? Värderingarna på S&P är väl likt Walmart höga?

  2. Omsättningsmålet. Är det inte bättre att sätta antingen ett målområde, säg 5-15%, eller ett 3-årssnitt som ska understiga 10%. För 10% per år känns suboptimalt.

  SvaraRadera
 6. Agen Judi Sabung Ayam Proses Deposit Dan Withdraw Yang Sangat Cepat

  SvaraRadera