tisdag 23 januari 2018

Rapport från Investor

Idag kom Investor med sin bokslutskommuniké och tittar man på totalen har det varit ett positivt och relativt odramatiskt år från portföljen, precis som man som ägare vill se från Investor.

Den noterade portföljen (82 % av tillgångarna) har ökat i värde mer än index, 15 %, medan Patricia Industries (14 % av tillgångarna) haft det trögare med en värdeutveckling på 2 % enligt Investors egna justerade värderingar. Det resterande kapitalet (4 %) överlåter Investor åt EQT att förvalta. Det har värderats upp med 15 % under året.

Återlägger man utdelningar till detta har substansen vuxit med 16 % vilket naturligtvis är ett starkt år, även om det till stor del alltså drivits av börssentimentet.

Bland de noterade bolagen sticker framförallt Atlas Copco ut med en stark uppvärdering i kölvattnet av den uppdelning av koncernen som planeras. Detta har haft stor betydelse för bolagets börsvärde och bidragit med en ökning på 17 miljarder till Investors substansvärde. Att dela bolag är paradoxalt nog ungefär lika värdeskapande idag som att förvärva bolag. I princip all M&A-aktivitet belönas idag kan man konstatera, åtminstone i det korta perspektivet.

Avancerad rehablösning inom mobilitet,
bildkälla: Allt om Vetenskap
I Patricia har Permobil och fastighetsbolaget Vectura värderats upp ordentligt medan Aleris gått åt andra hållet. Permobil som tillverkar "avancerade rehablösningar inom mobilitet" har haft fin tillväxt organiskt och kompletterat med fem förvärv som bidragit ytterligare.

Aleris som levererar vård- och sjukvårdstjänster har haft ännu ett trögt år med en EBITA-marginal på 2 procent, vilket tvingat Investor till en nerskrivning av innehavet med en miljard. Vill man raljera så kanske bolaget klarar Reepalu-utredningens krav. Kanske skriver jag, för operativt kapital i denna typ av verksamhet kan vara väldigt lågt och det är inget jag kunnat utläsa ur Investors rapport.

För utdelningstörstande ägare hakar Investor på den nya trenden med uppdelade utdelningar. Förra årets utdelning höjs med 9 procent till 12 kronor per aktie, varav 8 kronor delas ut efter stämman och resterande 4 kronor i november. Om din diskonteringsränta är högre än 78 % är detta en utdelningssänkning, men jag antar att de alla flesta av oss ser detta som en hygglig höjning.

Sammantaget tycker jag Investor levererade den stabilitet och avkastning jag hoppades på under 2017 och behåller gärna bolaget även 2018.

12 kommentarer:

  1. Investor är väl vad det alltid varit. Ett maktbolag kring Wallenbergarna. Detta härjande med utdelningar tycks aldrig ta slut. Har man nu gått ut med en höjning så tycks allt vara frid och fröjd. Varför inte återköpa aktier i det egna bolaget här är något man som köpare förstår sig på?

    Sedan är man exponerad mot en nedåtgående börstrend via de noterade bolagen. I oktober köpte man Ericssonaktier för 1,2 miljarder. Som jag ser det är detta inget man behöver ha bråttom med.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer men har man ägt bolaget sen 2009 i vågorna efter finanskrisen kan man lika gärna ligga kvar men köpa nu känns inte lockande.

      Radera
    2. Själv köper jag bara aktier som inte är exponerade (direkt eller indirekt) för börsens nedåtgående trender. Säkrast så:)

      Radera
    3. @Lars har du ändrat din syn på bolaget? För ca ett år i ett inlägg på den här bloggen sedan vill jag minnas att du rekommenderade köp på Investor.

      Vilka aktier äger du för tillfället?

      Mvh
      David

      Radera
    4. David,

      Investor är ett bolag som precis fyllt 100 år. Man gör faktiskt en del saker rätt. Aktien är en bra basplacering i en portfölj. Bolaget är ofta av intresse för värdeinvesterare som tycker om att köpa en krona för 75 öre vilket man ofta kan göra i Investor.

      Min poäng var att jag tycker man kan vara försiktig med en aktie som Investor i dagens marknadsläge. Varken Atlas, ABB eller Astra ser ju speciellt billiga ut.

      Mvh

      Lars

      Radera
  2. De värden du anger är rapporterade substansvärden, men inte de justerade bedömda marknadsvärdena. Som jag ser det bör man antingen utgå från marknadsvärden för alla innehav, eller så bör man göra egna värderingar av samtliga innehav. Vad som är lämpligt beror helt på vad man ska använda siffran till. Blandar man olika principer blir bilden av vad bolaget egentligen innehåller helt skev.

    Mölnlycke har ett rapporterat värde om ca 19,7 Mdr men ett bedömt marknadsvärde om ca 58,6 Mdr (17,8 i EV/EBITDA enligt tabell på sid 4). Det är en viss skillnad. Med bedömda marknadsvärden och uppdaterade kurser för noterade innehav blir Atlas Copco störst på ca 19,5% av substansvärdet och Mölnlycke näst störst med ca 14,5%. Det betyder att efter uppdelning av Atlas Copco kan Mölnlycke faktiskt bli Investors största innehav.

    Vad gäller Ericsson så är Ericssons andel av substansvärdet nu bara dryga 3%. Det är mindre än den exponering du får om du köper en vanlig svensk indexfond. Ericsson var väl överlägset största innehavet för 18 år sen? Det är uppenbarligen inte bara i hockey det svänger.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  3. Mattias,

    Det brukar svänga när man skall börja analysera. När Lundaluppen kollade på bolaget för ett år sedan startade väl räknandet med att Mölnlycke var värt 20 miljarder. Bloggaren Riskminimeraren menade att bolaget är värt 40 miljarder. Blev att skriva ett nytt inlägg dagen efter. Nu är vi uppe på 58 miljarder.

    När det gäller de noterade innehaven så har marknaden gjort ett bra jobb att värdera dessa.Det blir ju naturligt att mycket av diskussionen handlar om vad de onoterade innehaven kan vara värda?

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  4. Mobilitet är ett superspännande tema. Själv har jag valt Savaria i Kanada. Mer närliggande finns Handicare och Adderacare. Den delen (Permobil) gillar jag av Investor, ocykliskt och har förhoppningsvis uppvärderats med rätta. Men det finns för mycket jag inte gillar (som Ericsson) för att jag ska lockas till köp.

    SvaraRadera
  5. Det hackas väldigt mycket på Ericsson, vars problem är kända och vars värdering därefter har justerats. Atlas Copco handlas däremot till värderingar som om de inte kan göra något fel under det kommande decenniet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill man hitta nästa decenniums "H&M-debacle" bland storbolagen så tror jag högvärderad verkstad är en väldigt bra sektor att fokusera på. Atlas Copco värderas idag till EV/S>4 och över 8 ggr eget kapital. Det behöver ju inte ens börja gå "dåligt" för att en sådan aktie ska halveras... /Johan

      Radera
    2. Atlas Copcos värdering har förvånat mig länge... Förr eller senare känns det som att man bör få rätt i den frågan.

      Radera
  6. Skulle fixa hjul till min rullstol men de ville ge mej en helt ny..den var osäker och bromsarna var ospända och kasade iväg i bussen..fick den presenterad av en annan användare.. kvalitet säkra rullstolarna hjälpmedel i övrigt. Gör de säkra för elektronisk manipulation uteifrån okänd. Säkra från att maskinen automatiskt blir avkoppland.så att patienten dör osv

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.