fredag 26 januari 2018

Inköp BMW och fantomsmärtor i Topdanmark

Idag blev det ett mindre köp i BMW pref motsvarande 0,1 procent av portföljen. Trots en uppgång på 7 % mätt i svenska kronor är det den aktie i bevakningslistan som ser klart mest prisvärd ut. Inköpet skedde till kursen 79,10 euro och en euro kostade 9,81 kronor.

Efter köpet ser portföljen ut enligt nedan:

Bolag
Andel
Sampo
15 %
Handelsbanken
15 %
Hennes & Mauritz
10 %
Illikvida aktier
9 %
Castellum
7 %
Novo Nordisk
7 %
Industrivärden
7 %
Deere & Co
6 %
Investor
5 %
BMW
5 %
AP Møller-Mærsk
5 %
Skanska
5 %
Fastighets AB Balder
4 %

Deere är som vanligt aktien som gravitationen inte biter på. Mina nedskalningar på 130 dollar framstår som allt sämre tajmade ju längre tiden går.

Men sämst av alla försäljningar är såklart Topdanmark som släppte sin bokslutskommuniké igår. Så här skrev jag i min analys inför köpet förra året:

"Den senaste tiden har Topdanmark haft mycket negativa skriverier i Danmark på grund av konflikter i styrelse- och ägarled. Den allt större ägaren Sampo vill tillsätta fler styrelseledamöter och byta ut Topdanmarks aggressiva återköpsstrategi mot att istället införa utdelning. Detta har hållit tillbaka aktiens värdering, men min bedömning är snarare att det kommer driva dess utveckling när det väl implementeras.".

Detta var kanske min klockrenaste analys någonsin och precis detta har hänt. Igår meddelade bolaget att resultatet för 2017 slog mina försiktiga förväntningar ordentligt, 20 danska kronor per aktie, men även att man väljer att dela ut hela 19 kronor. Aktien som jag ansåg fullvärderad och sålde kring 230 danska kronor toppade under gårdagen omkring 310. Jag känner ordentliga fantomsmärtor här, men jag följde min plan så jag får väl trösta mig med det.

31 kommentarer:

 1. :-)
  Ja,inte utan att man suckar lite.
  Blev så störd igår att jag var tvungen att göra ett impulsköp i Sampo!

  Idag stör jag mig på att jag inte köpte färdigt i Castellum i somras!

  Tror du inte det är dax att höja NEPS där?
  Kalle56

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Imponeras ofta ditt lugn när det handlar om investeringar, så intressant att se att även du kan få känslan av en "missad" möjlighet då och då.

  Med facit i hand är det förstås alltid lätt att veta hur man borde agerat. Om jag förstått det rätt investerade du dock hela summan från Topdanmark inklusive vinsten i Sampo? Sampo äger väl uppåt 50 % i Topdanmark. Det låter inte som en dum affär långsiktigt i mina öron i alla fall.

  Hur ser du på Topdanmarks värdering nu?

  Tack för en riktigt bra blogg!

  SvaraRadera
 3. När en sovande jätte som TD vaknar och börjar plocka fram värden kan rallyt pågå mycket längre än man tror. Jag tycker SCA är ett bra svenskt exempel på det. Världens tråkigaste utdelningsaktie har blivit en otrolig värdemaskin som bara rullar på. Kanske är Volvo och Sandvik två liknande case som bara är i början på en liknande resa.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så har Lex Kavastu börjat gälla, alla ska äga ”fundamentalt starka” bolag, de innebär ju ingen risk, som befinner sig i ”positiv trend”, dvs alla andra tycker likadant. Fundamenta får gärna bidra med golv för optimisten men inte med tak.

   Radera
  2. “Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism and die on euphoria.”

   John Templeton

   Fundamentalanalys dominerar i början av en bull market, medan momentum är kung i slutet. Å andra sidan så finns det ingen garanti att alla bull markets slutar med en manisk fas, så utan fundamental analys av värdet riskerar man gå på en del nitar ändå.

   Mvh Mattias

   Radera
  3. Detta citat av John Templeton har jag läst ett antal gånger. Jag har dock inte blivit mycket klokare för det. Den stora frågan är ju alltid var någonstans i börscykeln man befinner sig. Var är vi den 27 januari 2018? Befinner vi oss i slutet av en lång uppgång, eller är det en stock-pickers market? Ser inte Telia och SEB billiga ut? Trist nog finns det inga svar på dessa frågor!

   Sedan är det ju alltid kul att kolla fundamenta. Själv läste jag genom några analyser av Skanska. Pratade med lite kontakter man har. Jodå kring 170kr såg detta bra ut. Jag skrev här på bloggen att jag köpt aktien. Lundaluppen köpte både Skanska och SHB.

   Knappt var köpet gjort förrän det började jävlirisera i alla hörnor. Delar av ledningen skulle avgå. 3000 personer skulle sägas upp. Det vinstvarnades, och målades fan på väggen. En bloggare blev så arg att han sålde hela innehavet. Det blev det gamla vanliga. Man köper dyrt, och säljer billigt. Handböcker av typen Köp Billigt Sälj Dyrt är som vanligt av noll värde. Själv vet jag inte vad jag skall göra med Skanska innehavet. Jag har nu inbillat mig att det finns något kursgolv vid 5% direktavkastning. Hur låter det? Jag blir ständigt påmind om att tänka har aldrig varit min starka sida:-))

   Mvh

   Lars

   Radera
  4. Om vi backar bandet, så var min poäng att det är slående hur länge en uppgång kan pågå när en aktie har slumrat i många år, som t.ex. SCA. LL antydde då att det hänger nog ihop med 'momentumtrenden' a la Kavastu.

   Templetons klassiska citat visar, tycker jag, att detta fenomen inte är något nytt. Men jag tycker också citatet används på ett ofta helt meningslöst sätt, för det är ju först efteråt man vet var i cykeln man befinner sig.

   Vad gäller Skanska har jag en hypotes om att man kanske blandar ihop en 'het' byggmarknad med en lönsam byggmarknad. Vinstvarningarna kan vara ett tecken på hur pressade byggarna blir mellan beställare, leverantörer, underentreprenörer och anställda. En mer normal byggmarknad kanske är bättre för marginalerna. Sen är ju Skanskas projektverksamhet fortfarande lönsam och tenderar att underskattas av defensiva värdeinvesterare.

   Mvh Mattias

   Radera
  5. Håller med om att det är slående hur man ofta underskattar en rörelse uppåt. Själv har jag gjort iakttagelsen att har en aktie dubblerat kursen brukar den dubblera sig en gång till.

   För mindre än ett år sedan kunde man köpa Leo Vegas för 50 kronor. Nu kostar Leo en hundralapp. Själv köpte jag aktien för ganska precis 100 kronor. Jag tror att den går till 200 utan vidare. Medan detta pågår kommer jag att sitta och sura med mina Skanska aktier, och intala mig själv att detta är ett fynd för en långsiktig investerare. Jag skulle givetvis sålt direkt när vinstvarningen kom. På tal om Skanska vid ett tillfälle hade Birgerssons Framtidsfabriken ett högre börsvärde än Skanska. Otroligt!

   Mvh

   Lars

   Radera
  6. Har indexfonder gått och blivit passé? Gamingbolag som gäller hädanefter Lars?

   Radera
  7. @Anonym

   Svar Nej. Jag är faktiskt mer övertygad än någonsin att detta indexerande är den vettiga vägen att gå för en investerare. Jag kan faktiskt inte se hur det kan bli på något annat sätt.

   Jag utsåg Jan Bolmessons inlägg om indexinvesterande till årets inlägg 2017. Bolmesson arbetar här med fyra frågeställningar. Den första är Kan jag förutse marknadens rörelse? Kan jag förutse aktiens rörelse? Svarar man ja,ja här är man ett unikum. Jag har aldrig hört talas om en sådan person.

   I den kategorin jag hamnar i svarar man nej, nej. Nu blir det indexinvestering. Skulle man svara nej, ja. Då hamnar man i analytiker spåret. Man struntar i marknaden men tror sig kunna hitta undervärderade aktier. Här finns de flesta bloggare. Lundaluppen leder detta gäng.

   Skulle man hamna i svaret ja, nej. Då blir det lite trading över det hela. Man hänger med i marknadens rörelse. Strunt detsamma om det är Skanska eller Leo Vegas. Avslutningsvis: Jag tycker det är kul och lärorikt att arbeta med aktier. Burton Malkiel beskrev det en gång som att det är som att älska med en kvinna. Det är svårt att avstå. Det viktiga är att göra det med en mindre del av sitt kapital.

   Du ställde en fråga till mig. Kanske jag kunde få ett svar från dig. Vilken av dessa fack tycker du att du befinner dig i? Jag vill inte ha ett svar med hänvisning till en massa länkar utan något med egna ord.

   Mvh

   Lars

   Radera
  8. Hoppar in i er debatten!

   Kan jag förutse marknadens rörelse? Kan jag förutse aktiens rörelse?

   Tror både LL och jag kan svara ett tvärsäkert nej på dom frågorna!

   Men det är ju inget vi någonsin trott oss om att kunna göra!

   Vi försöker ju att ha en åsikt om företagets värde!

   Att marknaden ska ha samma uppfattning i närtid, vet vi givetvis inget om!

   Det som verkligen skulle kunna ge oss ett mervärde är om det tar många år innan våra uppfattningar är synkade!

   Vi köper ju företag och inte aktier!
   Kalle56

   Radera
  9. @Lars 14:20

   Jag har aldrig trott mig kunnat förutse marknadsrörelserna. Marknaden är ju bipolär hette det. Jag inbillade mig att jag kunde köpa undervärderade bolag genom att ta rygg och slänga ett bekräftande öga på senaste kvartalsrapporten. Kvalitet hade jag en känsla för. Familjen Persson borgade för en trygg resa. Dock har jag alltid sett mig själv som långsiktig. Något som dragits till sin spets nu när jag snart är färdig med universitetsstudierna och ska in på bostadsmarknaden. Kanske var jag inte så långsiktig ändå.

   Som du förstår Lars är jag nära att ge upp och följa det råd jag givit anhöriga, nämligen en global indexfond samt fundera på hur exponerad mot börsen jag bör vara med ett bostadsköp i sikte om 2 år? Ge mig mod nu när twitter är fullt av rörliga bilder på lejon och bloggosfären fylls av övertygelse.

   /Anonym

   Radera
  10. Står på Kalle56 sida här, i korta loppet är börsen en voting machine, i långa loppet en weighing machine. På kort sikt har jag ingen aning om vare sig marknadens eller aktiens utveckling, på lång sikt verkar jag (genom tur eller skicklighet) något oftare ha rätt än fel.

   Radera
 4. Lätt hänt att sälja för tidigt. Jag gjorde en liknande i Holmen, köpte på 175 kr och sålde på 278 kr. Jag tyckte att 14% över bookvalue var fair, med tanke på 5% ROE. Visade sig dock att aktien gick till 450 kr två år senare.

  SvaraRadera
 5. Tycker inte att det är lätt hänt att sälja för tidigt. Det är väl snarare regel än undantag. Finns väl något som heter You hope when you should fear, and fear when you should hope.

  Investeraren skall hoppas på en stor vinst i en stigande aktie. Han skall frukta en stor förlust i en sjunkande aktie. TD säljs. HM ligger kvar där det ligger. Här sitter det betydligt hårdare åt. Alla investerare beter sig från och till på det sättet.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med dig Lars. Själv följde jag vad jag sagt sedan tidigare, jag skulle ge H&M 2017. Därefter sälj om vändningen inte infunnit sig. En riktigt dålig investering, back 4-5% på typ 7 år (exklusive utdelningar).

   Framtiden får utvisa om det finns anledning att åter köpa. Men då vill jag se blåa/gröna siffror först. Om jag får gissa blir inte 2018 ett bra år för H&M, mina gissningar är det dock ingen som ska behöva betala för, det finns proffs att köpa gissningar av.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  2. J,

   Snart får vi svar, men min kaffesump säger fortsatt ner. Krävs endast en rejält sänkt vinst per aktie och en multipelkollaps för att H&M-hissen ska öka farten neråt... Jag räknar även med en kraftigt sänkt utdelning.

   Mitt pris för denna utsaga sätter jag lika med dess värde... ;-)

   Kul att se att du är tillbaka i kommentatorsfältet!

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. Carolus

   Det verkar som om du på kort sikt har ett effektivt och framgångsrikt kaffesump!

   Intressant att du sätter pris=värde, det ligger även i linje med mitt eget sätt att se på saken :)

   För övrigt höll jag på att sätta kaffet i halsen här om veckan när någon kommenterade att du skulle varit en värdeinvesterare!

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  4. Hej,

   Pris = värde: jag tänkte nog i första hand på just min HM-utsaga ovan (snarare än generellt). :-)

   Etiketter är svårt. Har definitivt mer kapital direkt i aktier än i fonder. Alltså sitter indexering utan tvekan i baksätet.

   Fokuserar förmodligen också hårdare på utdelningar än vad rena värdeinvesterare gör (även om Graham naturligtvis lade stor vikt vid dem; något jag tycker gått förlorat när "value investing" diskuteras).

   Vad det blir av allt detta vet jag inte, men kanske borde jag ta in mer "kaffesump investing" i mixen? ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
 6. Har kollat på Deere ett helt år och väntat på en dipp som man kan köpa på. Men det dippar ju aldrig...

  SvaraRadera
 7. Fy fan, sist till festen som vanligt. Totalt missat att min tidigare bloggfavorit Lundaluppen är tillbaka! Ny plats i bokmärkesfältet har du fått nu också, härmed missas inga fler inlägg! Väl mött

  SvaraRadera
 8. @lars, har inte du haft en sjuprocentsregel tidigare, att du säljer när innehavet sjunker mer än sju procent för att begränsa nersidan. Har du slutat med den?
  Mvh Fam. Oberoende

  SvaraRadera
 9. @Familjen oberoende

  Den regeln gäller. Vill du köra en bil ner för en brant gata utan bromsar? Vill du bara hänga med och hoppas att inget skall hända dig? Har inga problem med att erkänna att jag gjort en felinvestering. Tänker inte ge Skanska en andra chans om aktien inte uppför sig.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars, säljer du alltså allt om en aktie går ner mer än 7% sedan ditt inköp? Har du gjort någon uppföljning på de besluten? Rätt el fel långsiktigt?

   Radera
  2. @Signs

   Nej jag har inte gjort någon uppföljning. Jag ser det som riskhantering. Jag köpte Leo och Skanska samtidigt. Som bekant började det strula i Skanska ganska direkt. I morgon åker aktien ut.

   När det gäller Leo stiger aktien varje dag är väl upp runt 11% sedan inköp. Denna tänker jag behålla, och kanske köpa mer i. Här gick det som jag hoppades. Imorgon skall HM komma med sin rapport. Fundamentalanalysbloggen tror att vi kan se en kurs under 100 lappen vid årets slut. Jag har inget intresse av att vara med på den resan. Jag har därför sålt aktien för ett bra tag sedan. Jag hade fel när det gäller HM. Nu gäller det att hålla i sin vinnare:-))

   Mvh

   Lars

   Radera
 10. Japp,

  Kan bara konstatera att Lundluppens kontakt med SKAT i Danmark fyller idag ett år. Inget har hörts från dansken på ett år! Detta är oacceptabelt som statsministern skulle uttryckt det.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars,

   Har du övergett din sjuprocentsregel? Det var ju (ungefär) vad Skanska föll efter vinstvarningen... (Du kände ju dig "tvungen att agera" runt 170 kr)

   Inte sitter du väl kvar med den fallande kniven? Trodde endast det var värdeinvesterare som ägnade sig åt sådana aktiviteter... ;-)

   Mer värde i aktien idag än före vinstvarningen? (Om jag minns rätt bibehöll bolaget utdelningsnivån?)

   Mvh

   Carolus

   Radera
  2. Hm, såg precis att frågan redan ställts av Familjen oberoende... Utveckla gärna resonemanget ändå.

   Mvh

   Carolus

   Radera
  3. Ett hundraprocentigt spam från min sida, men tyvärr skulle statsministern uttrycka det på följande vis: "Det är inte ok!".

   "Detta är oacceptabelt" är ju faktiskt ett helt, ehm, ok sätt att uttrycka sig på... ;-)

   Mvh

   Carolus

   Radera
 11. Hej Lunda,

  Blev inatt utsatt för stöldförsök av glaset på mina backspeglar på min BMW 5-serie. 4800kr kostar bara glaset att ersätta. (eluppvärmda, avbländningsbara, infällbara yari yari). I Stockholm läser man ofta i stadsdelstidningarna om inbrott med stulna reservdelar (rattar, växelspakar, etc) från just 5-serien - en av de vanligaste modellerna.

  Jag älskar min 5-serie och satt senast igår och kikade på youtube-recensionen av en 2018 års modell. Ska byta om ett år men efter idag överväger jag att ta något annat märke pga stöldrisken. Haft bilen i två år och detta är mitt andra inbrott. Har bilen i varmgarage, kameraövervakat.

  Tror kanske fler överväger att byta märke pga detta. Tänkte bara ge ett heads upp om inte BMW löser detta problem.

  Lycka till med portföljen.

  /Dan

  http://www.lokaltidningen.se/nyheter/2016-02-17/-V%C3%A5g-med-st%C3%B6lder-av-speglar-fr%C3%A5n-tyska-lyxbilar-286382.html

  https://mitti.se/nyheter/liga-opererar-i-haninge-flera-dyra-backspeglar-stjals/

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/W4d8G/stolder-for-miljoner-fran-bilfirmor-men-tjuvarna-fastnade-pa-film

  SvaraRadera